GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
504004482010 PROCESS CONTROL Ders 4 7 3,00

Lisans


İngilizce


Proses Kontrol dersinde gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılabilecek sistemlerin kontrolü hakkında temel bilgiler verilmektedir. Öğrencilerin bu bilgileri kullanarak proses kontrol sistemleri tasarlama becerisini kazanmaları ve otomatik kontrol sistemlerinin çalışma prensiplerini anlayarak kontrolün daha etkin olmasını sağlamaları amaçlanmaktadır.


Doç.Dr. Safiye Nur Dirim


1 Gıda endüstrisinde proseslerin kontrolü için temel işlemler, matematiksel modelleme, gıda bilimleri ve teknolojilerinin öneminin öğrenilmesi
2 Karşılaşılan yeni problemlerin çözümünde gıda bilimleri ve teknolojileri bilgilerinin kullanılarak proses kontrolün temeli olan matematiksel modeli oluşturmanın öğrenilmesi
3 Gıda endüstrisinde ürün kalitesini arttırmak için proses kontrolün önemli olduğunun öğrenilmesi
4 Gıda bilimleri ve mühendislik bilgilerinin proses koşullarının optimizasyonunda ve optimum koşulların kontrolünde kullanılabileceğinin öğrenilmesi
5 Kontrol uygulamalarında çalışacak mühendisin yapacağı işlerin öğrenilmesi ve kişisel sorumluluğun öğrenilmesi

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu derste proses kontrolün temelini oluşturan teorik bilgilerin yanı sıra modelleme kavramı ve model eşitliklerinin proses kontrol uygulamalarındaki önemi ve kullanımı konuları işlenmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 İşletme hedefleri ve proses kontrolün önemi, örnek kontrol sistemlerinin incelenmesi
2 Proses kontrol sistemlerinin temel yapısı, kontrol hedefleri,
3 Proses kontrol mühendisinin yapacağı işler,
4 Proses kontrolün belgelendirilmesi
5 Proses dinamiği, deneysel yaklaşım, teorik yaklaşım,
6 Matematiksel model, matematiksel modellemenin aşamaları, uygulamalar
7 Laplace dönüşümleri,
8 Arasınav
9 Matematiksel model eşitliklerinin Laplace dönüşümlerinin bulunması
10 Kontrol sistemleri için girdi-çıktı modelleri, transfer fonksiyonlarının yazılması,
11 Problem çözümleri
12 Kontrol sistemleri, oransal kontrol, oransal-türevsel kontrol, oransal-türevsel-integral kontrol
13 Blok diyagram hazırlanması
14 Birinci derece sistemler, ikinci derece sistemler, seri halde bulunan birinci derece sistemlerde değişimler
15 Final Sınavı

DERS KİTABI: Marlin, T.E., 2000, Process Control Designing Processes and Control Systems for Dynamic Perofrmance, 2nd Ed. , McGraw-Hill Inc., 1056 pp. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Stephanopoulos, G., 1984, Chemical Process Control; An introduction to theory and practice , PTR Prentice Hall International Series, New Jersey, 696 pp. 2. Seborg, D.E., Edgar, T.F., Mellichamp, D.A., 2004, Process Dynamics and Control, 2nd Ed., john Wiley and Sons Inc., USA, 714 pp.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Toplam İş Yükü (saat) 97

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4 4 5
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek