Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
504002132022 | GENERAL MICROBIOLOGY | Ders | 2 | 4 | 4,00 |
Lisans
İngilizce
Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır.
Prof. Dr. Duygu Kışla, Prof. Dr. İlkin Yücel Şengün, Prof. Dr. Gülten Tiryaki Gündüz
1 | Gıda mikrobiyolojisi dersi için temel oluşturabilme |
2 | Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma |
3 | Mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi |
4 | Mikrobiyal üreme ve metabolizma bilgilerini kavrayabilme |
5 | Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi |
6 | Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi |
7 | Aseptik teknik, kültür ve preperat hazırlama ve uygun sterilizasyon teknikleri gibi temel mikrobiyoloji teknikleri becerisi |
8 | Işık mikroskobunu kullanabilme ve bilinmeyen bir mikroorganizmayı boyama yöntemlerini kullanarak özelliklerini belirleyebilme yeteneği |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye giriş | Mikrobiyoloji Laboratuarında Uyulması Gereken Kurallar ve Kullanılan Araç ve Gereçler | ||
2 | Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması | Aseptik Teknik-1 | ||
3 | Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemler | Aseptik Teknik-2 | ||
4 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Mikroskop Kullanımı | ||
5 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Bakteriyel Morfoloji Boyama Yöntemleri Basit Boyama | ||
6 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Gram Boyama | ||
7 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Negatif Boyama Spor Boyama Kapsül Boyama | ||
8 | Arasınav | |||
9 | Mikrobiyal metabolizma | Maya ve Küflerin Morfolojik ve Kültürel Özellikleri | ||
10 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | Çevremizdeki Mikroorganizmaların İncelenmesi Saf Kültür, Plak Çizme | ||
11 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | Besiyerleri ve Besiyeri Hazırlama | ||
12 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | Dilüsyon Hazırlama Dökme Plak Yöntemi Yayma Plak Yöntemi | ||
13 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | Final sınavı | ||
14 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | |||
15 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | |||
16 | Final |
Dersin Kitabı Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., “Biology of Microorganisms”, Prentice- Hall, 10th ed., 2003. Önerilen Kaynaklar Boyd, R.F., “General Microbiology”, Times Mirror/ Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998. Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 90 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 12 | 2 | 24 |
Rapor Hazırlama | 4 | 3 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 36 | 36 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Performans | 3 | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 126 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 6 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | 5 | 5 | |||||||||
ÖÇ 8 | 4 | 5 | 5 |