GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
504002132022 GENERAL MICROBIOLOGY Ders 2 4 4,00

Lisans


İngilizce


Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır.


Prof. Dr. Duygu Kışla, Prof. Dr. İlkin Yücel Şengün, Prof. Dr. Gülten Tiryaki Gündüz


1 Gıda mikrobiyolojisi dersi için temel oluşturabilme
2 Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma
3 Mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi
4 Mikrobiyal üreme ve metabolizma bilgilerini kavrayabilme
5 Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi
6 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi
7 Aseptik teknik, kültür ve preperat hazırlama ve uygun sterilizasyon teknikleri gibi temel mikrobiyoloji teknikleri becerisi
8 Işık mikroskobunu kullanabilme ve bilinmeyen bir mikroorganizmayı boyama yöntemlerini kullanarak özelliklerini belirleyebilme yeteneği

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikrobiyolojiye giriş Mikrobiyoloji Laboratuarında Uyulması Gereken Kurallar ve Kullanılan Araç ve Gereçler
2 Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması Aseptik Teknik-1
3 Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemler Aseptik Teknik-2
4 Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri Mikroskop Kullanımı
5 Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri Bakteriyel Morfoloji Boyama Yöntemleri Basit Boyama
6 Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri Gram Boyama
7 Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri Negatif Boyama Spor Boyama Kapsül Boyama
8 Arasınav
9 Mikrobiyal metabolizma Maya ve Küflerin Morfolojik ve Kültürel Özellikleri
10 Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler Çevremizdeki Mikroorganizmaların İncelenmesi Saf Kültür, Plak Çizme
11 Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler Besiyerleri ve Besiyeri Hazırlama
12 Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler Dilüsyon Hazırlama Dökme Plak Yöntemi Yayma Plak Yöntemi
13 Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü Final sınavı
14 Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü
15 Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü
16 Final

Dersin Kitabı Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., “Biology of Microorganisms”, Prentice- Hall, 10th ed., 2003. Önerilen Kaynaklar Boyd, R.F., “General Microbiology”, Times Mirror/ Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998. Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Laboratuvar Sınavı 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 12 2 24
Rapor Hazırlama 4 3 12
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 36 36
Laboratuvar Sınavı 1 1 1
Performans 3 1 3
Toplam İş Yükü (saat) 126

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 4
ÖÇ 7 4 5 5
ÖÇ 8 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek