GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
508003482015 AYAKKABI ÜRETİM UYGULAMALARI Seçmeli Ders Grubu 3 6 5,00

Lisans


Türkçe


Dersin amacı; öğrencilerin ayakkabı üretimi için uygun malzemelerin seçimine karar vermesini, ayakkabı üretim basamaklarındaki iş planını kavramasını, ayakkabının model ve kullanım amacına uygun monta yönteminin seçimine karar vermesini, ayakkabının üretimi sırasındaki kritik noktaların öğrenilmesini sağlamaktır.


Doç.Dr.Hüseyin Ata KARAVANA


1 Ayakkabıları sınıflandırabilme, yapısını gösterebilme ve ayakkabıyı oluşturan parçaları adlandırabilme.
2 Ayakkabı üretim aşamalarını açıklayabilme ve monta yöntemlerini ayırt edebilme.
3 Ayakkabı üretimindeki iş akışını planlayabilme.
4 Ayakkabı üretiminden kaynaklanan kusurları çözümleyebilme.


Yok


Yok


Ayakkabıların sınıflandırılması. Ayakkabının yapısı. Ayakkabıyı oluşturan parçalar. Ayakkabı üretim basamakları. Model ve kullanım amacına göre ana ve yardımcı malzemelerin seçimi. Saya kesimi. Astar kesimi. Taban kesimi. Yardımcı malzeme kesimi. Sayalara perfore işlemi yapılması. Saya tıraşı. Astar tıraşı. Saya dikimi. Sayaların kalıba çekilmesi. Taban atma. Ökçe yapımı. Son temizlik işlemleri. Paketleme.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ayakkabıların sınıflandırılması. Ayakkabının yapısı. Ayakkabının sayası. Ayakkabının tabanı. Ayakkabı tiplerinin tanıtımı. Ayakkabının kısımlarının incelenmesi.
2 Ayakkabı yapımında kullanılan tamamlayıcı elemanlar. Ayakkabı üretim şeması. Ayakkabı üretimine yönelik farklı yöntemlerin gösterilmesi.
3 Model ve kullanım amacına göre ana ve yardımcı malzemelerin seçimi. Ayakkabı üretiminde kullanılan malzemelerin tanıtılması.
4 Kesim nedir? Nasıl yapılır? Saya yüz ve astarı kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar. Saya yüz ve astarı kesim çalışmaları.
5 Taban ve yardımcı malzeme kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar. Taban ve yardımcı malzeme kesim çalışmaları.
6 Perforaj nedir? Neden yapılır? Hangi tip ayakkabılarda kullanılır? Saya derilerine perforaj yapılması. Perforaj yapım çalışmaları.
7 Tıraş nedir? Tıraş işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar. Tıraş çeşitleri. Tıraş yapım çalışmaları.
8 Ara sınav
9 Regola işlemi nedir? Nasıl yapılır? Hangi parçalara uygulanır? Regola işleminin önemi. Regola işlemi uygulamaları.
10 Dikiş. Dikiş türleri. Dikiş makineleri. Saya dikiş uygulamaları.
11 Elde ve makinede kalıba çekme. Kalıba çekme uygulamaları.
12 Ayakkabı yüzü ve tabanı birleştirme yöntemleri. Taban atma uygulamaları.
13 Ökçe nedir? Hazır ökçeler. Kösele ökçeler. Ökçelerin kaplanması. Ökçelerin ayakkabı ile birleştirilmesi. Ökçe hazırlama ve birleştirme uygulamaları.
14 Ayakkabılara yapılan son temizlik ve süsleme işlemleri ve paketleme. Son temizlik ve süsleme uygulamaları.
15 Hazırlanan ders raporlarının değerlendirilmesi. Uygulamalarda kazanılan deneyim ve becerilerin değerlendirilmesi.
16 Final sınavı

1. Karavana, H.A., 2015. “Ayakkabıda Üretim Uygulamaları”, yayımlanmamış ders notları, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü, Bornova, İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Miller, R.G., 1996. “Manuel of Shoemaking”. Printed by Clarks Ltd., England. 2. Harvey, A.J., 1986. “Footwear Materials and Process Technology”. Lasra Publication. DERS ARAÇLARI Ayakkabı malzemeleri, Ayakkabı kalıpları


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 27 27
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Toplam İş Yükü (saat) 150

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 3 3 3 3 3 4
ÖÇ 2 3 3 3 4 4 4
ÖÇ 3 3 2 4 4 3
ÖÇ 4 4 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek