GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
508004422015 DERİ ÜRETİMİNDE PROBLEM ÇÖZME UYGULAMALARI Seçmeli Ders Grubu 4 8 5,00

Lisans


Türkçe


Dersin amacı; öğrencilerin deri üretiminde karşılaşılan problemleri kavramasını, kaliteli derilerle problemli deriler arasındaki farklılıkları ayırt edebilmesini, karşılaşılan sorunların giderilmesi için uygun reçeteleri tasarlayabilmesini, problemli derilerin düzeltilebilmesi için uygun malzeme ve teknolojilerin seçimine karar vermesini sağlamaktır.


Doç.Dr.Hüseyin Ata KARAVANA, Prof.Dr. Behzat Oral BİTLİSLİ


1 Deri üretimindeki ve mamul derideki problemleri sorgulayabilme
2 Üretimden kaynaklanan kusurları çözümleyebilme
3 Problem çözmeye yönelik üretim reçetelerini tasarlayabilme ve uygulayabilme


Yok


Öğrencilerin, deri üretimine ilişkin zorunlu uygulama derslerini almış olmaları önerilir.


Mekanik işlem sorunları (tıraş kesiği, tıraşta püskül oluşumu, yarmada parçalanma, yarma dalması). Pikle kırışıkları. Kromlu derilerdeki kırışma problemleri. Wet-blue derilerdeki kuruma problemleri. Yağ sıvaşması problemi. Yağ kusması problemleri. Cilt boşluğu problemleri. Boyama problemleri. Demir lekesi problemi. Krom sabunu problemi. Kıl kökü kalma problemi. Tuz kusması problemi. Zımparada yakma ve havlanma problemleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Pikle kırışıklığı problemlerinin giderilme yöntemleri. Pikle kırışıklığını gidermeye yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
2 Krom kırışıklığı ve kromlu derilerin kuruma problemlerinin giderilme yöntemleri. Krom kırışıklığını giderme ve kuru wet-blue derileri ıslatmaya yönelik yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
3 Tolada kıl kökü kalma ve sakal problemlerinin giderilme yöntemleri. Kıl kökü veya sakal görülen derilerde problemin giderilmesine yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
4 Wet-blue derilerde görülen fungus problemlerinin giderilme yöntemleri. Wet-blue derilerdeki fungus faaliyetinin giderilmesine yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
5 Yağ sıvaşması problemlerinin giderilme yöntemleri. Yağ sıvaşmasını gidermeye yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
6 Dolap boyaması yapılmış derilerde yağ kusması problemlerinin giderilme yöntemleri. Yağ kusma problemi görülen astar derilerde kusurun giderilmesine yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
7 Cilt boşluğu, çift ciltlilik problemlerinin giderilme yöntemleri. Cilt boşluğunu gidermeye yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
8 Ara sınav
9 Cilt boşluğu, çift ciltlilik problemlerinin giderilme yöntemleri Çift ciltliliği gidermeye yönelik reçete tasarımı ve uygulanması.
10 Demir lekesi ve krom sabunu problemlerinin giderilme yöntemleri. Demir lekesi ve krom sabunu problemlerini giderme çalışmaları.
11 Mekanik işlem sorunlarının giderilme yöntemleri. Tıraş kesiği, püskül oluşumu, yarma işleminde parçalanma, dalma ve benzeri problemleri giderme çalışmaları.
12 Zımparada yakma ve havlanma problemleri. Nedenleri. Giderilme yöntemleri. Zımpara problemlerinin giderilmesine yönelik reçete tasarım ve uygulamaları.
13 Boyama problemlerinin giderilme yöntemleri. Kesit boyama, renk tonu ve abraj problemlerinin giderilmesine yönelik reçete hazırlama ve uygulamalar.
14 Dolap boyaması yapılmış ve kurutulmuş derilerde tuz kusması problemlerinin giderilme yöntemleri. Tuz kusması problemini gidermeye yönelik reçete tasarımı ve uygulanması
15 Hazırlanan ders raporlarının değerlendirilmesi. Uygulamalarda kazanılan deneyim ve becerilerin değerlendirilmesi.
16 Final sınavı

DERS KİTABI: 1. Karavana, H.A. ve Bitlisli, B.O., 2015. “Deri Üretiminde Problem Çözme Uygulamaları”, yayımlanmamış ders notları, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü, Bornova, İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. John, G., 1999. “Possible Defects in Leather Production”. Druck Partner Rübelmann GmbH, Germany. DERS ARAÇLARI


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 27 27
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Toplam İş Yükü (saat) 150

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 3 4 4 3 4 4 3
ÖÇ 2 4 3 4 3 4 4 3
ÖÇ 3 4 4 3 3 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek