GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
509003332022 HÜCRE VE DOKU MUHENDİSLİĞİ Ders 3 5 3,00

Lisans


Türkçe


Hayvan hücre/doku kültürleri, kullanım alanları, avantaj-dezavantajları, hayvan hücre mühendisliği, rekombinant protein üretimi, büyük ölçekli üretim sistemleri, hücre/doku/organ kültürleri için biyoreaktörler, güncel yaklaşımlar


Prof. Dr. Ayşe NALBANTSOY


1 Hayvan hücre ve doku kültürleriyle ilgili temel kavramlar bilgisi 2. Hayvan hücre ve doku kültürleriyle ilgili tekniklerin önemini ve uygulama alanlarını kavrayabilme 3. Hayvan hücre ve doku kültürlerinin ticari uygulamalarıyla ilgili yeni yaklaşımlara karşı ilgi duyma

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Hayvan hücre ve doku kültürlerinin biyomühendislikte uygulama alanları, Hayvan hücre ve doku kültürü tipleri ve çeşitli problemler, Hayvan hücre kültürü laboratuvar ekipmanları ve kültür ortamı, Hücre büyüme kinetiği, Alt kültürleme, kriyoprezervasyon, In vitro hücre- hücre, hücre-malzeme etkileşimleri, Özel hücreler ve primer kültürler, Hücre mühendisliği ve rekombinant protein üretimi, Transfeksiyon teknikleri/Transformasyon teknikleri, Tek tabakalı ve süspansiyon kültürleri için ölçek büyütme, Hücre kültürü biyoprosesleri, üretim modları ve biyoreaktör tipleri, Hayvan hücre biyoteknolojisinde biyoproses ve güncel konular, kök hücreler, ticari doku kültürü ürünleri, biyobenzerler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hayvan: Hücre ve Doku Kültürlerinin Biyomühendislikteki Uygulama Alanları, Hayvan Hücre ve Doku Kültürleri’ne Giriş
2 Hayvan: Hücre Kültürü Laboratuvarlarında Kullanılan Cihazlar, Çok Gerekli Ekipmanlar, Yararlı Ekipmanlar Kullanışlı Ekipmanlar, Bir Hücre Kültürü Laboratuvarı Nasıl Kurulur
3 Hayvan: Hücrelerin üreme kinetikleri, Hayvan hücrelerinde biyokütle oluşumu ve reaksiyon denkliği, Reaksiyona giren substratlar ve çıkan metabolitler
4 Hayvan: Hücrelerin alt kültürlenmesi, Fibroblastik Hücrelerin Özellikleri, Epitelyal Hücrelerin Özellikleri, Monolayer Kültürler için Pasajlama Süspanse Kültürler için Pasajlama Hücrelerin dondurularak saklanması Hücrelerin tekrar kullanılmak üzere çözdürülmesi
5 Hayvan: In vitro hücre-yüzey, hücre-hücre tutunma ilişkileri, Hücre tutunmasında etkili proteinler, yüzey yükleri, matriks komponentleri
6 Hayvan: Spesifik Hücrelerin Primer Kültürleri Bitki: Hücre, Doku ve Organ Kültürlerinde Somaklonal Varyasyonlar
7 Hayvan: Hücre Mühendisliği ve Rekombinant Protein Üretimi
8 Ara Sınav
9 Hayvan: Hücre Kültürlerinde Transfeksiyon Teknikleri
10 Hayvan: Hücre Biyoprosesi; Kullanılan Biyoreaktör Tipleri Bitki: Haploidi Teknikleri, Androgenez ve Ginogenez, Kromozom Eleminasyonu, Diploidizasyon ve Doubled Haploid Bitki Üretimi
11 Hayvan: Hücre Biyoprosesi ve Üretim Modları
12 Hayvan: Monolayer ve Süspanse Hücre Kültürlerinde Ölçek Büyütme
13 Hayvan: Monoklonal Antikorlar, Biyobenzerler
14 Hayvan: Kök Hücreler Doku Mühendisliğindeki Güncel Kullanımları Bitki: Germplazmın In Vitro Muhafazası, Yavaş Büyütme Teknikleri, Dondurarak Saklama Teknikleri
15 Hayvan: Büyük Ölçekli Üretime Bir Örnek; Viral Aşı Üretimi
16 Final Sınavı

Culture of Animal Cells: A manual of Basic Techniques, by Freshney, I.A., 6th edition, 2010, Wiley-Liss, Inc.. Animal Cell Culture, Essential Methods, Edited by John M. Davis., 2011 John Wiley & Sons. Cell culture technology for pharmaceutical and cell-based therapies, edited by Sadettin S. Ozturk and Wei-Shou Hu, 2006 by Taylor & Francis Group, CRC Press Biosimilars; a new generation of biologics, edited by Jean-Louis Prugnaud and Jean-Hugues Trouvin, Springer.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek