GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
509003152022 BİYOMÜH.LAB.I Ders 3 5 4,00

Lisans


Türkçe


1. Laboratuvar ölçeğinde (erlen, küçük ölçekli biyoreaktör) gerçekleştirilecek mikrobiyal üretimlerde üretimin her aşamasında sterilizasyon tekniklerinin öğrenilmesi yanı sıra mikrobiyolojide kullanılan temel tekniklerin uygulamalı olarak gösterilmesi. 2. Moleküler uygulamalar kısmında klonlama tekniklerinin öğretilmesi 3. Biyoproses mühendisliği kısmında E. coli ile biyokütle üretimi (kesikli, kesikli-beslemeli, sürekli), mikrobiyal enzim üretimi ve aktivite tayini, Reynolds teorisi ve akış sistemlerinin öğretilmesi


Prof. Dr. E. Esin HAMEŞ, Öğr. Gör. Dr. Hülya YILMAZ TEMEL


1 Mikrobiyolojide aseptik tekniklerin, mikrobiyolojik sayım yöntemlerinin, saf kültür elde etme tekniklerinin, biyokütle sayım yöntemlerinin öğrenilmesi
2 Sıvılarda akış özelliklerinin kavranması (Reynolds teorisi)
3 Moleküler klonlama tekniklerinin kavranması
4 Kesikli, kesikli-beslemeli, sürekli sistemlerde E. coli ile biyokütle üretim sürecinin uygulamalı olarak yapılması ve mikrobiyal üreme kinetiğine etkisinin incelenmesi
5 Mikroorganizmaları saklama yöntemleri ile mikroorganizmaları boyama tekniklerinin öğrenilmesi
6 Laboratuvar ölçeğinde mikrobiyal enzim üretiminin kavranması

Birinci Öğretim


Yok


Yok


İçerik, haftalık ayrıntılı ders içeriği kısmında verilmiştir.


Hafta Konular (Teorik) Laboratuvar Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş Dersi (ders işleyişi, laboratuvar kuralları ve güvenlik kuralları) Giriş Dersi (ders işleyişi, laboratuvar kuralları ve güvenlik kuralları)
2 Sterilizasyon ve Mikrobiyolojik Kültür Besi Yerlerinin Hazırlanması Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Kullanılan Malzemelerin Temizlenmesi ve Sterilizasyonu Mikrobiyolojik Kültür Besi Yerlerinin Hazırlanması
3 Saf Kültür Eldesi Saf Kültür Eldesi- Çizgi Plaka Yöntemi Saf Kültür Eldesi- Dökme Plaka Yöntemi
4 Biyokütle Ölçümü Mikroorganizma Saklama Yöntemleri Biyokütle Ölçümü (Kuru Ağırlık Tayini) Mikroorganizma Saklama Yöntemleri
5 Mikroorganizma Boyama Kompetan Hücre Hazırlama Mikroorganizmaların Boyanması Kompetan Hücre Hazırlığı
6 Post-quiz ve Mikrobiyoloji Değerlendirme Post-quiz ve Mikrobiyoloji Değerlendirme
7 Bakteriyel Transformasyon Reynolds Deneyi Bakteriyel Transformasyon Reynolds Deneyi
8 Arasınav
9 Plazmit DNA İzolasyonu Mikrobiyal Enzim Üretimi ve Aktivite Tayini Plazmit DNA İzolasyonu Mikrobiyal Enzim Üretimi ve Aktivite Tayini
10 Restriksiyon Enzim Kesim ve Jel Yürütme İzole Edilmiş DNA’nın Restriksiyon Enzim Kesimiyle Kontrolü ve Jelde Yürütme
11 Post-quiz ve Moleküler Uygulamalar Degerlendırme Post-quiz ve Moleküler Uygulamalar Degerlendırme
12 Kesikli Üretim Sistemlerinin Mikrobiyal Üreme Kinetiğine Etkisi ve veri analizi E. coli ile Biyokütle Üretimi: Kesikli Üretim Sistemlerinin Mikrobiyal Üreme Kinetiğine Etkisinin İncelenmesi ve veri analizi
13 Kesikli-beslemeli Üretim Sistemlerinin Mikrobiyal Üreme Kinetiğine Etkisi ve veri analizi E. coli ile Biyokütle Üretimi: Kesikli-beslemeli Üretim Sistemlerinin Mikrobiyal Üreme Kinetiğine Etkisinin İncelenmesi ve veri analizi
14 Sürekli Üretim Sistemlerinin Mikrobiyal Üreme Kinetiğine Etkisi ve veri analizi E. coli ile Biyokütle Üretimi: Sürekli Üretim Sistemlerinin Mikrobiyal Üreme Kinetiğine Etkisinin İncelenmesi ve veri analizi
15 Post-quiz ve Mühendislik Uygulamaları Degerlendirme Post-quiz ve Mühendislik Uygulamaları Degerlendirme
16 Final Sınavı Final Sınavı

Ders föyü



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Quiz 1 20
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 16 0 3
Uygulama/Pratik 16 3 48
Rapor Hazırlama 16 2 32
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 119

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 4 3
ÖÇ 2 4 4 3
ÖÇ 3 4 4 3
ÖÇ 4 4 4 3
ÖÇ 5 4 4 3
ÖÇ 6 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek