GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TOT401 TOPRAKSIZ TARIM Seçmeli Ders Grubu 4 7 3,00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin topraksız bitki yetiştiriciliğine neden gerek duyulduğunu anlayabilmesini, topraksız tarım teknikleri ile ilgili gelişmeleri kavrayabilmesini, topraksız tarımda bitkilerin su ve besin maddesi gereksinimlerini sağlamadaki yaklaşımları kavrayabilmesini, ticari anlamda topraksız bitki yetiştiriciliğini planlayabilme ve uygulayabilmesini, topraksız bitki yetiştiriciliğinde karşılaşabileceği problemleri çözebilmesini sağlamaktır.


Prof. Dr. Ayşe GÜL


1 Topraksız tarımın nedenlerini açıklayabilme.
2 Farklı bitki türlerine uygun topraksız tarım tekniklerine karar verebilme ve uygulayabilme.
3 Topraksız tarımda sulama ve gübrelemeyi yönetebilme
4 Topraksız tarımın çevreye etkisini belirleyebilme ve üretimi çevreye duyarlı tasarlayabilme.
5 Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Topraksız tarımın tarihçesi, Dünyada ve Türkiye’de kullanımı, Seracılıkta yaygınlaşmasının nedenleri, Topraksız tarım teknikleri (Su kültürü, Substrat kültürü) Kullanılan substratlar, Substratların tekrar kullanımı, Substrat kültüründe bitkilerin su ve besin gereksinimlerinin karşılanması, Topraksız tarımda bitki besleme, Besin çözeltisi hazırlama ve uygulama, Çözelti-Ortam-Bitki analizleri, Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları, Çevreye etkisi, Geleceği.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Topraksız tarımın tarihçesi, Dünyada ve Türkiye’de kullanımı, Seracılıkta yaygınlaşmasının nedenleri
2 Su kültürü
3 Substrat kültürü: Kullanılan substratlar
4 Substrat kültürü
5 Substrat kültüründe bitkilerin su ve besin gereksinimlerinin karşılanması
6 Bitki gelişimi için gerekli besin elementleri
7 Besin çözeltisi hazırlığında dikkat edilecek konular 1: Su varlığı ve kalitesi, Besin elementlerinin uygulanma dozları, Kullanılacak gübreler
8 Ara sınav
9 Besin çözeltisi hazırlığında dikkat edilecek konular 2: Çözeltinin hazırlanışı
10 Besin çözeltisi hazırlığında dikkat edilecek konular 3: Besin çözeltisinin elektriksel geçirgenliği, pH’sı, sıcaklığı, oksijen içeriği, dezenfekte edilmesi
11 Çözelti-Ortam-Bitki analizleri Quiz
12 Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları
13 Topraksız tarımın çevreye etkisi, Geleceği
14 Öğrenci sunumları ve tartışma
15 Öğrenci sunumları ve tartışma
16 Final sınavı

Ders Kitabı: - Gül A., 2019. Topraksız Tarım. Meta Basım, 146 s. - Raviv M., Lieth J.H., 2008. Soilles Culture: Theory and Practice. Elsevier, 587 p. - Savvas D., Passam H. (ed.), 2002. Hydroponic Production of Vegetables and Ornamentals. Embryo Pub., Greece, 463 s. - Gül A., Tüzel İ.H., Okur B.,Tuncay Ö., Aykut N., Engindeniz S., 2000. Serada Topraksız Tarım Tekniği ile Hıyar Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, 51 s. - Resh H.M., 1991. Hydroponic Food Production. Woodbridge Press Pub. Com., California, 462 s. - Winsor G.W., Schwarz M., 1990. Soilless Culture for Horticulture Crop Production. FAO Plant Production and Protection Paper, No. 101, Rome, 188 s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Quiz 1 10
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 4 4
Rapor Sunma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 24 24
Quiz için Bireysel Çalışma 1 8 8
Ev Ödevi 1 12 12
Toplam İş Yükü (saat) 94

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3 5 3 5
ÖÇ 3 4 4 3 3
ÖÇ 4 5 5 3 5
ÖÇ 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek