Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BBT202 | BAHÇE BİTKİLERİ TARIMI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin sonunda öğrenciler, bahçe bitkileri konusu içinde yer alan meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri türlerinin tanınması, türlerin yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri edinme, bu bilgiler ışığında bahçe tesisi ve yetiştiriciliğine başlayabilme konularında bilgi sahibi olacaklardır.
Doç. Dr. K. Betül ÖZER, Dr. Tansel KAYGISIZ
1 | Bahçe bitkileri grubundaki meyve, sebze ve süs bitkilerinin önemli türlerini tanıyabilme |
2 | Bahçe bitkilerinin biyolojik özelliklerini öğrenebilme |
3 | Genel çoğaltma tekniklerini bilerek, bunları tür bazında uygulayabilme |
4 | Yıllık bakım işlemlerini öğrenme ve uygulamaya aktarabilme |
5 | Bahçe bitkileri türlerinin yetiştiriciliğindeki temel sorunları ortaya koyabilme ve bunları çözebilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders kapsamında, bahçe bitkileri türlerinin önemi, tarihsel gelişimi, tanımı bahçe bitkileri türlerinin biyolojik özellikleri, sınıflandırma sistemleri, ekolojik istekleri, çoğaltma ve yetiştirme teknikleri ile yetiştirme tekniklerinde gerekli bakım işlemleri gibi konularda bilgiler verilmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Meyve Türlerinin sınıflandırılması | Meyve türlerinin tanıtımı | ||
2 | Meyve türlerinde biyolojik özellikler, çiçek yapısı, tozlanma ve döllenme özellikleri | Meyve türlerinde çiçek yapıları tanıtımı | ||
3 | Meyvecilikte iklim ve toprak istekleri | Meyvecilikte göz aşıları | ||
4 | Meyvecilikte vegetatif çoğaltma yöntemleri ve uygulamaları | Meyvecilikte kalem aşıları | ||
5 | Meyvecilikte generatif çoğaltma yöntemi ve uygulanması | Meyvecilikte çelikle üretim teknikleri. | ||
6 | Meyvecilikte uyuşmazlıklar | Fidan dikimi | ||
7 | Meyvecilikte periyosite ve dökümler | Bağ tanıtımı ve üzüm budaması | ||
8 | Ara Sınav | |||
9 | Bahçe bitkileri kapsamına giren sebze ve süs bitkilerinin tanımı, önemi, sınıflandırılması | Sebze üretim alanlarının tanıtımı, açık alan ve örtüaltı sebzeciliği | ||
10 | Sebzelerin genel özellikleri sınıflandırma şekilleri | Sebzecilikte kullanılan alet ve ekipman tanıtımı ve kullanımı | ||
11 | Sebze üretim bölgelerimiz, üretim miktarlarımız ve Dünya ülkeleri ile karşılaştırma | Sebze tohum özellikleri ve tohum tanıtımı | ||
12 | Sebze yetiştiriciliğinde etkili ekolojik ve ekonomik faktörler | Sebze üretim yeri tanıtımı ve hazırlığı | ||
13 | Sebzelerde üretim yöntemleri ve üretim yerleri | Sebzecilikte fide üretim yöntemleri | ||
14 | Sebzelerin değerlendirilme şekilleri, sebzelerin beslenmedeki yeri ve önemi | Sebzecilikte tohum ekimi ve fide dikimi Uygulama Sınavı | ||
15 | Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan bakım işlemleri | Süs bitkileri türleri tanıtımı ve yetiştirilmeleri | ||
16 | Final Sınavı |
- Ağaoğlu, S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, A.İ., Yanmaz, R. “Genel Bahçe Bitkileri, A. Ü. Z.F. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No. 5, 369 s., 2001. - Gerçekçioğlu, R., Bilgener, Ş., Soylu A., Genel Meyvecilik, Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti., 480 s., 2008. - Hartmann, T.H., Plant Propagation Principles and Practices Prentice Hall, New Jersey, USA, 770 p,1997. - Günay A., Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, İzmir, 502 s., 2005. - Günay A., Sebze Yetiştiriciliği Cilt II, İzmir, 530 s., 2005. - Vural, H., Eşiyok, D., Duman İ., 2000. Sebze Yetiştirme (Kültür Sebzeleri) Ege Üniversitesi Basımevi, 440 s., Bornova, İzmir. - Westwood, N.M., Temperate-Zone Pomology Physiology and Culture, Timber Pres, Portland, Oregon, 523p, 1991.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 115 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | ||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | |||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 3 | |||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 |