GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BBT202 BAHÇE BİTKİLERİ TARIMI Seçmeli Ders Grubu 2 4 4,00

Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenciler, bahçe bitkileri konusu içinde yer alan meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri türlerinin tanınması, türlerin yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri edinme, bu bilgiler ışığında bahçe tesisi ve yetiştiriciliğine başlayabilme konularında bilgi sahibi olacaklardır.


Doç. Dr. K. Betül ÖZER, Dr. Tansel KAYGISIZ


1 Bahçe bitkileri grubundaki meyve, sebze ve süs bitkilerinin önemli türlerini tanıyabilme
2 Bahçe bitkilerinin biyolojik özelliklerini öğrenebilme
3 Genel çoğaltma tekniklerini bilerek, bunları tür bazında uygulayabilme
4 Yıllık bakım işlemlerini öğrenme ve uygulamaya aktarabilme
5 Bahçe bitkileri türlerinin yetiştiriciliğindeki temel sorunları ortaya koyabilme ve bunları çözebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders kapsamında, bahçe bitkileri türlerinin önemi, tarihsel gelişimi, tanımı bahçe bitkileri türlerinin biyolojik özellikleri, sınıflandırma sistemleri, ekolojik istekleri, çoğaltma ve yetiştirme teknikleri ile yetiştirme tekniklerinde gerekli bakım işlemleri gibi konularda bilgiler verilmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Meyve Türlerinin sınıflandırılması Meyve türlerinin tanıtımı
2 Meyve türlerinde biyolojik özellikler, çiçek yapısı, tozlanma ve döllenme özellikleri Meyve türlerinde çiçek yapıları tanıtımı
3 Meyvecilikte iklim ve toprak istekleri Meyvecilikte göz aşıları
4 Meyvecilikte vegetatif çoğaltma yöntemleri ve uygulamaları Meyvecilikte kalem aşıları
5 Meyvecilikte generatif çoğaltma yöntemi ve uygulanması Meyvecilikte çelikle üretim teknikleri.
6 Meyvecilikte uyuşmazlıklar Fidan dikimi
7 Meyvecilikte periyosite ve dökümler Bağ tanıtımı ve üzüm budaması
8 Ara Sınav
9 Bahçe bitkileri kapsamına giren sebze ve süs bitkilerinin tanımı, önemi, sınıflandırılması Sebze üretim alanlarının tanıtımı, açık alan ve örtüaltı sebzeciliği
10 Sebzelerin genel özellikleri sınıflandırma şekilleri Sebzecilikte kullanılan alet ve ekipman tanıtımı ve kullanımı
11 Sebze üretim bölgelerimiz, üretim miktarlarımız ve Dünya ülkeleri ile karşılaştırma Sebze tohum özellikleri ve tohum tanıtımı
12 Sebze yetiştiriciliğinde etkili ekolojik ve ekonomik faktörler Sebze üretim yeri tanıtımı ve hazırlığı
13 Sebzelerde üretim yöntemleri ve üretim yerleri Sebzecilikte fide üretim yöntemleri
14 Sebzelerin değerlendirilme şekilleri, sebzelerin beslenmedeki yeri ve önemi Sebzecilikte tohum ekimi ve fide dikimi Uygulama Sınavı
15 Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan bakım işlemleri Süs bitkileri türleri tanıtımı ve yetiştirilmeleri
16 Final Sınavı

- Ağaoğlu, S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, A.İ., Yanmaz, R. “Genel Bahçe Bitkileri, A. Ü. Z.F. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No. 5, 369 s., 2001. - Gerçekçioğlu, R., Bilgener, Ş., Soylu A., Genel Meyvecilik, Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti., 480 s., 2008. - Hartmann, T.H., Plant Propagation Principles and Practices Prentice Hall, New Jersey, USA, 770 p,1997. - Günay A., Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, İzmir, 502 s., 2005. - Günay A., Sebze Yetiştiriciliği Cilt II, İzmir, 530 s., 2005. - Vural, H., Eşiyok, D., Duman İ., 2000. Sebze Yetiştirme (Kültür Sebzeleri) Ege Üniversitesi Basımevi, 440 s., Bornova, İzmir. - Westwood, N.M., Temperate-Zone Pomology Physiology and Culture, Timber Pres, Portland, Oregon, 523p, 1991.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 115

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 4
ÖÇ 3 5 5 5
ÖÇ 4 4 4 3
ÖÇ 5 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek