GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZST424 SÜT ENDÜSTRİSİNDE BİYOTEKNOLOJİ Seçmeli Ders Grubu 4 8 2,00

Lisans


Türkçe


Biyoteknoloji, nükleik asitler, genetik rekombinasyon, gen aktarım yöntemleri, rekombinant DNA teknolojisi, rekombinant gıdalar ve mikroorganizmalar, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, üreme kinetikleri, fermantasyon ve immobilize yöntemler hakkında bilgi vermektir


Assist. Prof. Dr. Gökhan KAVAS


1 Biyoteknolojinin temellerinin kavranması
2 Biyoteknolojinin gıda üretimi açısından öneminin kavranması
3 Tarımsal üretimde biyoteknolojinin öneminin kavranması
4 Genetiği değiştirilmiş organizmalar öneminin kavranması
5 Gıda teknolojisinde kullanılan mikroorganizmaları tanımak


Yok


Yok


Moleküler Mikrobiyoloji, DNA Replikasyonu, Protein Sentezi, Gıda Sanayiinde Kullanılan Mikroorganizmaların (Starter, Kültür) Genetik Olarak Düzenlenmesi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Biyoteknolojinin tanımı, gelişim tarihi ve uygulama alanları
2 Nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezi
3 Genetik rekombinasyon ve gen aktarım teknikleri
4 Rekombinant DNA teknolojisi, moleküler klonlar ve vektörler
5 DNA’nın in vitro koşullarda çoğaltılması
6 Rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilen biyoteknolojik gıdalar ve bunların güvenliği
7 Biyoreaktörlerin temel prensipleri, çalıştırılması, tipleri ve kontrolü
8 Arasınav
9 Fermantasyon yöntemleri (kesikli, yarı sürekli ve sürekli besleme)
10 Kesikli ve sürekli kültürlemede mikrobiyal gelişme parametreleri ve mikrobiyal gelişme kinetigi
11 Mikrobiyal gelişme ve ürün oluşum sitokiyometresi
12 İmmobilizasyon teknikleri ve biyokatalistler
13 Ürünlerin geri kazanımı ve saflaştırılması
14 Gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar ( ekmek mayası üretimi, tek hücre proteini vb.)
15 Final Sınavı

Biyokimya Mühendisliği (Biyoteknoloji), Prof. Dr. Burhan Pekin, Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi Yayınları, İzmir, 1983. -Angold, R., Beech, G., Taggart, J., 1989, Food Biotechnology, Cambridge Press, Cambridge. -Brown, C. M., Campbell, I., Priest, F. G., 1987, Introduction to Biotechnology, Blackwell, Oxford. Moleküler Biyoloji. Nobel Yayınları, Ankara, 2007. Nicholl, D. S. T. An introduction to genetic engineering. Cambridge University Press, Cambridge, 1996.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.



Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 10 10
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 72

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 4 3
ÖÇ 2 3 3 4
ÖÇ 3 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4
ÖÇ 5 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek