Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZST424 | SÜT ENDÜSTRİSİNDE BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 8 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Biyoteknoloji, nükleik asitler, genetik rekombinasyon, gen aktarım yöntemleri, rekombinant DNA teknolojisi, rekombinant gıdalar ve mikroorganizmalar, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, üreme kinetikleri, fermantasyon ve immobilize yöntemler hakkında bilgi vermektir
Assist. Prof. Dr. Gökhan KAVAS
1 | Biyoteknolojinin temellerinin kavranması |
2 | Biyoteknolojinin gıda üretimi açısından öneminin kavranması |
3 | Tarımsal üretimde biyoteknolojinin öneminin kavranması |
4 | Genetiği değiştirilmiş organizmalar öneminin kavranması |
5 | Gıda teknolojisinde kullanılan mikroorganizmaları tanımak |
Yok
Yok
Moleküler Mikrobiyoloji, DNA Replikasyonu, Protein Sentezi, Gıda Sanayiinde Kullanılan Mikroorganizmaların (Starter, Kültür) Genetik Olarak Düzenlenmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Biyoteknolojinin tanımı, gelişim tarihi ve uygulama alanları | ||
2 | Nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezi | ||
3 | Genetik rekombinasyon ve gen aktarım teknikleri | ||
4 | Rekombinant DNA teknolojisi, moleküler klonlar ve vektörler | ||
5 | DNA’nın in vitro koşullarda çoğaltılması | ||
6 | Rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilen biyoteknolojik gıdalar ve bunların güvenliği | ||
7 | Biyoreaktörlerin temel prensipleri, çalıştırılması, tipleri ve kontrolü | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Fermantasyon yöntemleri (kesikli, yarı sürekli ve sürekli besleme) | ||
10 | Kesikli ve sürekli kültürlemede mikrobiyal gelişme parametreleri ve mikrobiyal gelişme kinetigi | ||
11 | Mikrobiyal gelişme ve ürün oluşum sitokiyometresi | ||
12 | İmmobilizasyon teknikleri ve biyokatalistler | ||
13 | Ürünlerin geri kazanımı ve saflaştırılması | ||
14 | Gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar ( ekmek mayası üretimi, tek hücre proteini vb.) | ||
15 | Final Sınavı |
Biyokimya Mühendisliği (Biyoteknoloji), Prof. Dr. Burhan Pekin, Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi Yayınları, İzmir, 1983. -Angold, R., Beech, G., Taggart, J., 1989, Food Biotechnology, Cambridge Press, Cambridge. -Brown, C. M., Campbell, I., Priest, F. G., 1987, Introduction to Biotechnology, Blackwell, Oxford. Moleküler Biyoloji. Nobel Yayınları, Ankara, 2007. Nicholl, D. S. T. An introduction to genetic engineering. Cambridge University Press, Cambridge, 1996.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 72 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 3 | ||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | ||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 3 |