Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
KÜY302 | KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 4,00 |
Lisans
Ülkemizde ve dünyadaki en çok kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri, kullanım alanları ve yetiştirme teknikleri konusunda temel ve genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
Doç . Dr. Gölgen Bahar ÖZTEKİN
1 | Ülkemizde ve dünyadaki ekonomik öneme sahip yenilebilir mantar türlerinin hangileri olduğunu öğrenebilme |
2 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri konularında bilgi sahibi olabilme |
3 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin ekolojik isteklerini ve yetiştirme tekniklerini öğrenebilme |
4 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin üretiminde üretim yerinin ve/veya kompostun nasıl hazırlandığını, nasıl pastörize edildiğini ve üretim sırasındaki kültürel işlemleri kavrayabilme |
5 | Kültürü yapılan yenilebilir mantarlarda hasat zamanı ve hasadın nasıl yapıldığı ile üretim sırasında karşılaşılabilecek hastalık, zararlılarla nasıl mücadele edileceği konusunda bilgi sahibi olabilme |
-
Dünyada ve Türkiye’deki kültürü yapılan önemli yenilebilir mantar türlerinden Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) ve Kayın (istiridye) mantarı (Pleurotus ostreatus) tanıtımı, botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri ve yetiştirme teknikleri gibi konularda bilgilerin verilmesidir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yapılan yenilebilir mantar türleri ve önemi, Mantarların sistematikteki yerleri ve önemi | Ders uygulama işleyişinin tanıtımı, ödev konularının belirlenmesi ve dağıtımı | ||
2 | Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yaşam döngüsü ve üreme biyolojisi ve ekolojik istekleri | Mantar üretim yerlerinin tanıtılması | ||
3 | Mantar üretim yerleri ve sistemleri | Mantar tesisi fizibilite hesapları | ||
4 | Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde kompost ve hazırlığı | Kompost reçetesi hesapları | ||
5 | Tohumluk mantar miseli üretimi | Mantar miseli üretim laboratuvarının ve misel üretiminin gösterilmesi | ||
6 | Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde üretim aşamaları-misel ekimi, kuluçka dönemi, örtü toprağı serimi | Mantar işletmesine teknik gezi | ||
7 | Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinde bakım işlemleri | Mantar yetiştiriciliği ve gelişimin gözlenmesi | ||
8 | Ara Sınav | - | ||
9 | Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) hastalık ve zararlıları | Mantar yetiştiriciliği ve gelişimin gözlenmesi | ||
10 | Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) morfolojisi, biyolojik yaşam döngüsü, ekolojik istekleri | Mantar yetiştiriciliği ve gelişimin gözlenmesi | ||
11 | Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus.) yetiştiriciliği-üretim yeri ve sistemleri | Mantar yetiştiriciliği ve gelişimin gözlenmesi | ||
12 | Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliği-kompost hazırlığı | Mantar yetiştiriciliği ve gelişimin gözlenmesi | ||
13 | Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliği-üretimde bakım işleri | Ödevlerin sunumu | ||
14 | Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliği- hastalık ve zararlıları | Ödevlerin sunumu | ||
15 | Mantar üretiminin ekonomik analizi | Uygulama Sınavı | ||
16 | Final Sınavı | - |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış, resimlerle zenginleştirilmiş ve sürekli olarak güncellenen ders notlarının elektronik ortama aktarılmış power point sunumları, konu hakkında yazılmış değişik makaleler. Chang, S.T., Miles, P.G. 2004. Mushrooms: Cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, Fla. 451 s. Cheung, P.C.K., 2008. Mushrooms as functional foods. The Chinese University of Hong Kong. 259 s. Ağaoğlu, Y.S., Güler, M. 1989. Yenilebilir Mantar Yetiştiriciliği. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları. 124 s., Ankara. Işık, S.E., Damgacı, E., Erkal, S., Aksu, Ş., Ergun, C., 1997. Mantar Yetiştiriciliği, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova. Günay, A., Abak, K., Koçyiğit, A.E., 1992. Mantar Yetiştirme, Cilt IV., Ankara. Boztok, K., 1987. Mantar Üretim Tekniği, E.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir. Bora, T., Toros S., Özaktan, H., 2004. Kültür Mantarı Hastalıkları, Zararlıları ve Savaşımı. Afa Matbaacılık, İstanbul.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Rapor Sunma | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 127 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 0 | |||||||||||
ÖÇ 1 | |||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||
ÖÇ 4 |