GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZST328 SÜT ENDÜSTRİSİNDE SAF KÜLTÜR Ders 3 6 2,00

Lisans


Türkçe


Süt ürünlerinde kullanılan starter ve probiyotik kültürlerin özellikleri ve işlevlerini öğretmek. Saf kültür üretim teknolojisi ve starter kültür aktivitesini etkileyen faktörleri öğretmek. Süt ürünleri üretiminde kullanılan starter ve probiyotik kültürlerin güvenliği ve fonksiyonelliği hakkında bilgi vermek.


Prof. Dr. Harun KESENKAŞ


1 Süt endüstrisinde kullanılan starter kültürlerin özelliklerini, işlevlerini ve aktivitesini etkileyen faktörleri bilir.
2 Endüstriyel olarak kullanılmakta olan kültür çeşitlerini ve tiplerini öğrenerek süt ürünlerinin özelliklerini yansıtacak kültür kombinasyonlarını hazırlar
3 Kültürlerin üretimde kullanımında başarılı sonuçlar alabilmek için gerekli kontrolleri yapar ve sonuçları değerlendirir
4 Starter ve probiyotik kültürlerin ürün güvenliği ve fonksiyonelliği hakkında bilgi sahibi olur

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Saf kültürün tanımı ve ürün bazında kullanım nedenleri. Saf kültürde yer alabilecek mikroorganizmaların tanıtılması, Çeşitli kaynaklardan izolasyonları, identifikasyonları, kültürel ve teknolojik özelliklerinin belirlenmeleri, metabolizma faaliyetleri. Starter kültürlerin üretimi, kontrol ve saklanması ile ilgili bilgiler ve ürün yapımında kullanımına dair uygulamalar.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Saf kültürün kullanım amacı ve tarihsel gelişimi
2 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Laktik Asit Bakterileri)
3 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Laktik Asit Bakterileri)
4 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Laktik Asit Bakterileri)
5 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Laktik Asit Bakterileri)
6 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Bifidobacterium spp., Probiyotik kültürler)
7 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Propiyonik Asit Bakterileri)
8 Arasınav
9 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Küfler)
10 İlgili mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tanıtılması (Mayalar)
11 Starter kültür kullanımının yararları, starter kültürlerin temel işlevleri ve metabolizmaları
12 Ticari starter kültür tipleri, saklama ve ambalajlama
13 Starter kültürlerin kullanım şekilleri, kültür çoğaltma
14 Kültürlerde rastlanan hatalar ve önleme çareleri
15 Final sınavı

Kılıç, S. 2008.Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir Kılıç, S.2010. Süt Mikrobiyolojisi, Sidas Medya İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 2 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 2 10
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 3
ÖÇ 2 4 5 4
ÖÇ 3 4 5 4 4
ÖÇ 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek