Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ORG302 | ORGANİK TARIMIN TEMEL İLKELERİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Dersin amacı, öğrencilerin organik tarımın tüm uygulamalarında agro-ekosistemdeki çeşitliliği ve döngüleri geliştirebilecek, tüm varlıklara eşit ve sağlıklı yaşam koşullarını sağlayacak ve kararların alınmasında özen gösterebilecek temel bilgi ve becerileri kazanmasıdır.
Prof. Dr. Ahmet Altındişli
1 | Organik işletmeleri temel ilkelere uygun olarak planlayabilme |
2 | Organik tarım işletmesinde sürdürülebilir sistem kurma |
3 | Türkiye ve dünyada geçerli yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi |
4 | Organik üretim sistemlerinin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesine yönelik bilgi ve beceri |
Yok
Yok
Ekosistem tanımı, Doğal ekosistemlerin özellikleri, Gıda Zinciri; Tarımsal ekosistemlerin özellikleri, doğal ekosistemlerle karşılaştırılması; Organik tarımın temel ilkeleri: Ekoloji, Sağlık, Özen, Eşitlik; Organik işletmelerde çeşitliliğin sağlanması: Çevre yönetimi, bitkisel/hayvansal üretim dengesi, çok yıllık plantasyonlarda çeşitlilik, tek yıllık türlerde zaman ve mekan planlama; yerel çeşitler ve ürünlerin korunması ve geliştirilmesi; adil ticaret ve sosyal standartlar; Türkiye’de (TR) ve Dünyada yaygın uygulanan organik tarıma ilişkin yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Giriş: tarımın tarihçesi, günümüzdeki uygulamalar | konu ile ilgili uygulamalar | ||
2 | Organik tarımın gelişimi | konu ile ilgili uygulamalar | ||
3 | Ekosistem tanımı, doğal ve agroekosistemlerin karşılaştırılması | konu ile ilgili uygulamalar | ||
4 | Organik tarımın temel ilkeleri 1: ekoloji | konu ile ilgili uygulamalar | ||
5 | Organik tarımın temel ilkeleri 2: sağlık | konu ile ilgili uygulamalar | ||
6 | Organik tarımın temel ilkeleri 3: özen | konu ile ilgili uygulamalar | ||
7 | Organik tarımın temel ilkeleri 4: eşitlik | konu ile ilgili uygulamalar | ||
8 | Ara sınav | |||
9 | Grup çalışması: örnek organik işletmenin temel ilkelerce irdelenmesi | konu ile ilgili uygulamalar | ||
10 | Organik işletmelerde çeşitliliğin irdelenme kriterleri ve arttırıcı teknikler | konu ile ilgili uygulamalar | ||
11 | İşletmelerde çeşitliliği arttırıcı teknikler | konu ile ilgili uygulamalar | ||
12 | Sosyal standartlar, yerel çeşitler ve ürünler | konu ile ilgili uygulamalar | ||
13 | Adil ticaret kavramı ve organik ürün ticaretindeki uygulamaları | konu ile ilgili uygulamalar | ||
14 | Organik tarıma ilişkin yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi | konu ile ilgili uygulamalar | ||
15 | Ödev projelerinin sunulması | konu ile ilgili uygulamalar | ||
16 | Final sınavı |
Alroe, H. F. and E. S. Kristenseen, 2004. Basic Principles for organic agriculture: Why? And what kind of principles, Ecology and Farming, June 2004. Altieri, M.A., C.I. Nicholls and M.S. Wolfe, 1996. ‘Biodiversity- A Central Concept in Organic Agriculture: Restraining Pests and Diseases’ in Fundamentals of Organic Agriculture ed. By T.V. Ostergaard, Vol. 1, 11th IFOAM Int. Scientific Conference, Copenhagen, pp. 91-112. Anonymous, 2005. Principles of organic agriculture, IFOAM web-site Anonymous, 2007. Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91, Official Journal of the European Union L 189/1 Anonymous, 2007. International Conference on Organic Agriculture and Food Security, 3-5 May 2007, Rome, Italy (www. fao.org/organicag). Carvalho, F.P., 2006. Agriculture, pesticides, food security and food safety, Environmental Science and Policy, November-December, p. 685-692. Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91 Marsden, T and E. Smith, 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding, Geoforum, 440-445. Scialabba, N., 2000 b. Opportunities and Constraints of Organic Agriculture: A Socio-Ecological Analysis, Summer Course of the Socrates Programme 1999-2000, Univ. Degli Studi Della Tuscia, Fac. Agric., Viterbo, Italy. Thakur, D.S. and Sharma, K.D., 2005. Organic farming for sustainable agriculture and meeting the challenges of food security in 21st century: An economic analysis, Indian Journal of Agricultural Economics, 205-221. www.europe-net.org www.ec.europa.eu/agriculture/organic www.fibl.org www.ifoam.org www.fao.org http://orgprints.org www.organic-world.net www.organic-market.info www.intracen.org/organic http://attra.ncat.org www.organicrules.org www.organicmonitor.com www.icrofs.org www.pmac.net www.ams.usda.gov/nop http://europa.eu.int/eur-lex www.maff.go.ip/soshiki/syokuhin/hinshitu/organic
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 5 | 5 |
Proje Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Proje Sunma | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 105 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 2 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 2 | 2 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 4 | 2 | 5 | 5 |