GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZTO413 TÜRKİYE TOPRAKLARI Seçmeli Ders Grubu 4 7 3,00

Lisans



Bu dersin amacı, öğrencilerin Türkiye topraklarını tanıyabilmelerini; uluslararası toprak sınıflandırma sistemlerine göre sıra, alt sıra, büyük grup ve alt grup düzeyinde sınıflandırabilmelerini; oluşumlarını, genel özelliklerini, Türkiye’deki dağılımlarını, tarımsal kullanım potansiyellerini, verimlilik özelliklerini ve yaygın kullanım biçimlerini belirleyebilmelerini sağlamaktır.


Prof. Dr. Sezai Delibacak


1 Türkiye toprakları ile ilgili genel bilgileri edinme, arazi kullanım yetenek sınıflarının nasıl saptandığını kavrayabilme.
2 Toprakların sınıflandırılmasında kullanılan üst ve alt toprak tanımlama horizonları, toprak nem ve sıcaklık rejimleri ile toprakların sınıflandırılması arasındaki ilişkileri kurabilme.
3 Zonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflamasındaki yerlerini, Türkiye’deki yayılma alanlarını, doğal bitki örtülerini, yetiştirilen ürünleri, verimlilik potansiyellerini ve genel özelliklerini belirleyebilme.
4 İntrazonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflama sistemindeki yerlerini, Türkiye’deki yayılma alanlarını, doğal bitki örtülerini, yetiştirilen ürünleri, verimlilik potansiyellerini ve genel özelliklerini belirleyebilme.
5 Azonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflamasındaki yerlerini, Türkiye’deki yayılma alanlarını, doğal bitki örtülerini, yetiştirilen ürünleri, verimlilik potansiyellerini ve genel özelliklerini belirleyebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Dersin tanıtımı; arazi kullanım sınıfları; toprak tanımlama horizonları; yeni sistemdeki toprak sıralar; eski ve yeni sistemde toprakların sıra, alt sıra ve büyük toprak grubu düzeyinde sınıflandırılmaları, Türkiye'deki dağılım alanları, doğal bitki örtüleri, tarımsal kullanımları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, Türkiye toprakları ile ilgili genel bilgiler
2 Arazi kullanım yetenek sınıflarının belirlenmesi
3 Toprak sınıflamasında kullanılan üst ve alt toprak tanımlama horizonları
4 Toprak sınıflamasında kullanılan toprak nem ve sıcaklık rejimleri
5 Zonal, intrazonal ve azonal toprakların oluşum olayları
6 Türkiye’de bulunan zonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflamasındaki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri.
7 Türkiye’de bulunan zonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflamasındaki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri (devam).
8 Ara sınav
9 Türkiye’de bulunan zonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflamasındaki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri (devam).
10 Türkiye’de bulunan intrazonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflamasındaki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri.
11 Türkiye’de bulunan intrazonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflama sistemlerindeki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri (devam).
12 Türkiye’de bulunan intrazonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflama sistemlerindeki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri (devam).
13 Türkiye’de bulunan azonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflama sistemlerindeki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri.
14 Türkiye’de bulunan azonal toprakların eski ve yeni toprak sınıflama sistemlerindeki yerleri, yayılma alanları, doğal bitki örtüleri, genel özellikleri, yaygın kullanım biçimleri ve verimlilik potansiyelleri (devam)
15 Dersin genel değerlendirmesi
16 Final sınavı

Delibacak, S., 2010. Türkiye Toprakları Ders Notları -Dinç, U., Şenol, S., Kapur, S., Atalay, İ., Cangir, C., 1995. Türkiye Toprakları, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi yayın no: 51 Adana. - Soil Survey Staff, 2006. Keys to Soil Taxonomy. 10th ed. US Govt. Printing Office, Washington DC, USA. -Oakes, H., 1958. Türkiye Toprakları. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği yayın no: 18. E.Ü. Matbaası Bornova/İzmir. -Toprak-Su Arazi Varlığı Raporu 1978. Toprak-Su Genel Müd. Toprak Etüd ve Haritalama Daire Başkanlığı, Ankara. –Tuncay, H., 1986. Türkiye Toprakları Ders Notları E.Ü. Ziraat Fakültesi Teksir no: 6-2 Bornova.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 4 4 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 4 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 4 16
Ev Ödevi 3 4 12
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek