Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZYT301 | ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 4,00 |
Lisans
Ülkemiz açısından zeytin, yetiştiriciliğinin en önemli bitkilerinden biri olup gerek meyvesi gerekse yağı beslenmemizdeki en önemli unsurdur. Ziraat mühendisliği dışında farklı alanda eğitim alan kitleye ulaşarak zeytin ağacını her yönüyle tanıtmak ve sevdirmek amaçlanmıştır.
Doç. Dr. Nihal Acarsoy Bilgin
1 | Zeytinin morfolojik özellikleri ve önemli zeytin çeşitlerinin anlaşılabilmesi |
2 | Üretim şekillerinin kavranabilmesi |
3 | Organik üretimin öneminin fark edilmesi |
4 | Sofralık ve zeytinyağına yönelik işleme tekniklerinin kavranabilmesi |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Zeytinin tanımı, önemi, ekolojik istekleri, fidan üretimi, bahçe tesisi, yıllık bakım işleri, sofralık zeytin üretimi, zeytin yağı, zeytin yan ürünleri
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Tanışma ve ders içeriğinin anlatımı | Tanışma ve ders içeriğinin anlatımı | ||
2 | Zeytinin tanımı, önemi ve morfolojik özellikleri | Zeytin hasadı | ||
3 | Önemli zeytin çeşitleri, döllenme biyolojisi ve periyodisite | Zeytin hasadı | ||
4 | Ekolojik istekleri | Sofralık zeytin yapımı | ||
5 | Üretim şekilleri | Zeytin budaması | ||
6 | Vejetatif üretim teknikleri | Zeytin budaması | ||
7 | Bahçe tesisi | Zeytin budaması | ||
8 | Ara sınav | |||
9 | Yıllık bakım işleri | Toprak işleme | ||
10 | Organik üretim | Hastalık ile mücadele işlemleri | ||
11 | Hasat şekilleri | Bitki besleme uygulamaları | ||
12 | Sofralık zeytin üretim yöntemleri | Aşı ile üretim | ||
13 | Sofralık zeytin üretim yöntemleri | Çelik ile üretim | ||
14 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | Fidan dikimi | ||
15 | Yan ürünlerin değerlendirilmesi | Uygulama sınavı | ||
16 | Final Sınavı |
Zeytin ve Zeytinyağı, Efil yayınevi Zeytin yetiştiriciliği kitabı Alper, N. 2006 Türkiye Zeytin Çeşit Kataloğu, Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı, 2015. Zeytin Beslenme ve Sağlık. Zeytinyağı ve Sağlık. Armutçu. F., 2015.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 22 | 22 |
Sözlü Sınav | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 106 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||||
ÖÇ 2 | 1 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 2 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 2 |