GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZST205 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Lisans



Sütün bileşimi ve kimyasal yapısı, çiğ süt kalitesi, süt ürünleri (içme sütü, peynir, yoğurt, tereyağı, süttozu,dondurma) teknolojisinin öğretilmesi


Doç. Dr. Gülfem ÜNAL


1 Sütün bileşimi ve süt işleme tekniklerini açıklayabilme yeteneği
2 Süt ürünleri proses aşamalarını listeleyebilme becerisi
3 Süt ve ürünlerinde gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri konusunu açıklayabilme
4 Dünya ve Türkiye süt sanayini değerlendirebilir

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Süt ve süt ürünlerinin bileşimleri, içme sütü, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, süttozu, dondurma teknolojisi, ürün kalitesini etkileyen faktörler


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Süt nedir?. Dünya ve Türkiyede süt endüstrisi Sütte Özgül Ağırlık Tayini
2 Çiğ sütün bileşimi, çiğ süt kalitesi Sütte pH Tayini
3 Çiğ süt kalitesi, sütün sağılması ve işletmeye nakli Sütte Titrasyon Yöntemi ile Asitlik Tayini
4 Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon) Sütte Kurumadde Tayini
5 Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon) Sütte Yağ Tayini
6 İçme Sütü Teknolojisi (Pastörize süt) Yoğurtta Yağ Tayini
7 İçme sütü Teknolojisi (UHT Süt) Yoğurtta Kurumadde Tayini
8 Ara sınav
9 Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -1 Yoğurtta Su Salma Tayini
10 Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -2 Yoğurtta Titrasyon Yöntemi ile Asitlik Tayini
11 Peynir Teknolojisi – 1 Peynirde Kurumadde Tayini
12 Peynir Teknolojisi – 2 Peynirde Titrasyon Yöntemi ile Asitlik Tayini
13 Tereyağı teknolojisi Peynirde Yağ Tayini
14 Koyulaştırılmış süt ve süttozu teknolojisi Peynirde Tuz Tayini
15 Dondurma Teknolojisi Süt ve Ürünlerinde Duyusal Analiz
16 Final Sınavı

Kınık, Ö., Uysal, H., Akalın, S., Karagözlü, C. 2007. Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi . E.Ü.Z.F. Basılmamış Ders Notları, Bornova/İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Metin,M.1998.Süt teknolojisi.Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:33 İzmir 2. Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi. Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara 3. Üçüncü M.2002.Süt Teknolojisi. Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:32 İzmir



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 1 30 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 131

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1
ÖÇ 2 2 2 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek