Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZST205 | SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Lisans
Sütün bileşimi ve kimyasal yapısı, çiğ süt kalitesi, süt ürünleri (içme sütü, peynir, yoğurt, tereyağı, süttozu,dondurma) teknolojisinin öğretilmesi
Doç. Dr. Gülfem ÜNAL
1 | Sütün bileşimi ve süt işleme tekniklerini açıklayabilme yeteneği |
2 | Süt ürünleri proses aşamalarını listeleyebilme becerisi |
3 | Süt ve ürünlerinde gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri konusunu açıklayabilme |
4 | Dünya ve Türkiye süt sanayini değerlendirebilir |
Birinci Öğretim
Yoktur
Yoktur
Süt ve süt ürünlerinin bileşimleri, içme sütü, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, süttozu, dondurma teknolojisi, ürün kalitesini etkileyen faktörler
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Süt nedir?. Dünya ve Türkiyede süt endüstrisi | Sütte Özgül Ağırlık Tayini | ||
2 | Çiğ sütün bileşimi, çiğ süt kalitesi | Sütte pH Tayini | ||
3 | Çiğ süt kalitesi, sütün sağılması ve işletmeye nakli | Sütte Titrasyon Yöntemi ile Asitlik Tayini | ||
4 | Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon) | Sütte Kurumadde Tayini | ||
5 | Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon) | Sütte Yağ Tayini | ||
6 | İçme Sütü Teknolojisi (Pastörize süt) | Yoğurtta Yağ Tayini | ||
7 | İçme sütü Teknolojisi (UHT Süt) | Yoğurtta Kurumadde Tayini | ||
8 | Ara sınav | |||
9 | Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -1 | Yoğurtta Su Salma Tayini | ||
10 | Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -2 | Yoğurtta Titrasyon Yöntemi ile Asitlik Tayini | ||
11 | Peynir Teknolojisi – 1 | Peynirde Kurumadde Tayini | ||
12 | Peynir Teknolojisi – 2 | Peynirde Titrasyon Yöntemi ile Asitlik Tayini | ||
13 | Tereyağı teknolojisi | Peynirde Yağ Tayini | ||
14 | Koyulaştırılmış süt ve süttozu teknolojisi | Peynirde Tuz Tayini | ||
15 | Dondurma Teknolojisi | Süt ve Ürünlerinde Duyusal Analiz | ||
16 | Final Sınavı |
Kınık, Ö., Uysal, H., Akalın, S., Karagözlü, C. 2007. Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi . E.Ü.Z.F. Basılmamış Ders Notları, Bornova/İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Metin,M.1998.Süt teknolojisi.Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:33 İzmir 2. Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi. Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara 3. Üçüncü M.2002.Süt Teknolojisi. Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:32 İzmir
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yoktur
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 131 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 |