GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZST203 GIDA BİLİM VE TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Lisans


Türkçe


Temel besin maddeleri ve bileşimleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi


Prof. Dr. Necati AKBULUT, Y. Assoc. Prof. Dr. Cem KARAGÖZLÜ


1 Gıdaların özelliklerini ve bileşimini bilme
2 Gıda muhafaza yöntemlerini bilme
3 Çeşitli gıda üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilme
4 Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olabilme
5 Gıda Sanayinde süt sanayi dışındaki sektörleri tanır, proses ve uygulama hakkında bilgi edinebilme
6 Gıda mühendisliği konusunda genel bilgi edinir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


•Gıdaların bileşimleri, •Hububat teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi, et ve et ürünleri üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme ve değerlendirme teknolojisi, şeker, şarap, sirke, bira ve alkollü içkiler teknolojisi. • Gıda güvenliği sistemleri. Gıda katkı ve yardımcı maddeleri


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda nedir? Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin ilişkisi. Gıda maddelerinin bileşimi, su. Lab ve uygulama alanları tanıtımı
2 Gıdalarda karbonhidrat ve proteinler, lipitler, vitamin ve enzimler Gıdalarda şeker tayini
3 Gıda sanayinde temel prosesler (ısıtma, soğutma, kurutma, dondurma, tuzlama, ışınlama vb) Pilot tesiste pastorizasyon sistemlerinin incelenmesi
4 Konserve Teknolojisi Konserve fabrikasında üretimin incelenmesi
5 Şeker Teknolojisi Şeker fabrikasında üretimin izlenmesi
6 Hububat Teknolojisi Makarna üretiminin izlenmesi
7 Ara sınav Uygulamaların genel değerlendirilmesi
8 Alkollü İçkiler Teknolojisi Viski üretimin izlenmesi
9 Şarap ve Sirke Teknolojisi Şarap Fab. ziyareti
10 Bira Teknolojisi Bira Fabrikası Ziyareti
11 Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi Zeytin üretiminin izlenmesi
12 Yağ Teknolojisi Yağ işletmesi ziyareti
13 Et ve Et ürünleri Teknolojisi Et entegre tesisi ziyareti
14 Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri Akredite Gıda Lab. Ziyareti
15 Final Sınavı Uygulama Sınavı

DERS KİTABI: 1.Akbulut, N.,Karagözlü,C., 2001, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, E.Ü.Z.F. Yayınları, Ders Notları, 65/1 Bornova/İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Candaş, A., 1990, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Çukurova Üni. Zir. Fak. Ders Kitabı Yay. No: 78, Adana



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Rapor Hazırlama 10 1 10
Proje Hazırlama 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Laboratuvar Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4 3 5 5
ÖÇ 2 4 4 3 4 3 3 4
ÖÇ 3 4 4 4 3 5
ÖÇ 4 4 5 1 2
ÖÇ 5 5 4 2
ÖÇ 6 5 3 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek