Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZST203 | GIDA BİLİM VE TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Temel besin maddeleri ve bileşimleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi
Prof. Dr. Necati AKBULUT, Y. Assoc. Prof. Dr. Cem KARAGÖZLÜ
1 | Gıdaların özelliklerini ve bileşimini bilme |
2 | Gıda muhafaza yöntemlerini bilme |
3 | Çeşitli gıda üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilme |
4 | Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olabilme |
5 | Gıda Sanayinde süt sanayi dışındaki sektörleri tanır, proses ve uygulama hakkında bilgi edinebilme |
6 | Gıda mühendisliği konusunda genel bilgi edinir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
•Gıdaların bileşimleri, •Hububat teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi, et ve et ürünleri üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme ve değerlendirme teknolojisi, şeker, şarap, sirke, bira ve alkollü içkiler teknolojisi. • Gıda güvenliği sistemleri. Gıda katkı ve yardımcı maddeleri
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Gıda nedir? Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin ilişkisi. Gıda maddelerinin bileşimi, su. | Lab ve uygulama alanları tanıtımı | ||
2 | Gıdalarda karbonhidrat ve proteinler, lipitler, vitamin ve enzimler | Gıdalarda şeker tayini | ||
3 | Gıda sanayinde temel prosesler (ısıtma, soğutma, kurutma, dondurma, tuzlama, ışınlama vb) | Pilot tesiste pastorizasyon sistemlerinin incelenmesi | ||
4 | Konserve Teknolojisi | Konserve fabrikasında üretimin incelenmesi | ||
5 | Şeker Teknolojisi | Şeker fabrikasında üretimin izlenmesi | ||
6 | Hububat Teknolojisi | Makarna üretiminin izlenmesi | ||
7 | Ara sınav | Uygulamaların genel değerlendirilmesi | ||
8 | Alkollü İçkiler Teknolojisi | Viski üretimin izlenmesi | ||
9 | Şarap ve Sirke Teknolojisi | Şarap Fab. ziyareti | ||
10 | Bira Teknolojisi | Bira Fabrikası Ziyareti | ||
11 | Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi | Zeytin üretiminin izlenmesi | ||
12 | Yağ Teknolojisi | Yağ işletmesi ziyareti | ||
13 | Et ve Et ürünleri Teknolojisi | Et entegre tesisi ziyareti | ||
14 | Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri | Akredite Gıda Lab. Ziyareti | ||
15 | Final Sınavı | Uygulama Sınavı |
DERS KİTABI: 1.Akbulut, N.,Karagözlü,C., 2001, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, E.Ü.Z.F. Yayınları, Ders Notları, 65/1 Bornova/İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Candaş, A., 1990, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Çukurova Üni. Zir. Fak. Ders Kitabı Yay. No: 78, Adana
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 10 | 1 | 10 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 124 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | ||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 1 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 2 | ||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 |