GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRA301 MERA YÖNETİMİ Seçmeli Ders Grubu 3 5 4,00

Lisans


Türkçe


Mer’alarda otlayan çitlik hayvanları ile mer’a vejetasyonu arasında meydana gelen ilişkileri incelemek, mer’a bitki örtüsünde oluşan değişimleri kavramak, mer’a otlatmasında uyulması gereken teknik yöntemlerin öğrenilmesini sağlamaktır.


Doç. Dr. Yaşar Tuncer KAVUT


1 Türkiye’deki doğal yem kaynaklarının durumunu ve hayvan varlığı ile ilişkilerini yorumlama
2 Hayvanların otlama mekanizmaları – alışkanlıklarını kavrama
3 Otlatmanın mer’a bitkileri üzerindeki etkilerini ve oluşan değişimlerinin öğrenilmesi
4 Doğru mer’a kullanım kurallarının algılanması


Yok


Yok


Doğal yem kaynakları ile hayvan varlığı ilişkileri. Otlatma nadeni ile mer’a bitki örtüsünde oluşan değişimler. Hayvanların otlama mekanizmaları ve alışkalıkları. Doğru mer’a kullanım kuralları.Mer’alardan kaynaklanan hayvan besleme problemleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Doğal yem kaynaklarımız ve hayvan varlığı ile ilişkileri Tanışma
2 Hayvancılık açısından (sağlık ve beslenme) mer’aların önemi İnternet tarama
3 Hayvanların otlama alışkanlıkları ve otlayan hayvan türlerine göre mer’a formları Dönem projesi
4 Mer’a bitkilerinde yedek besin maddeleri Grup çalışması
5 Mer’a bitkilerinde üreme özellikleri Grup çalışması
6 Mer’a bitkilerinde otlatmanın etkileri: a- Otlatmanın yaşam biçimi ile ilişkileri b- Otlatmanın kök gelişimine etkisi Grup çalışması
7 c-Otlatmanın yem verimine etkisi Grup çalışması
8 d- Otlatmanın üremeye etkisi e-Otlatmanın yem değerine etkisi f- Otlatmanın diğer etkileri Literatüre dayalı rapor hazırlama
9 d- Otlatmanın üremeye etkisi e-Otlatmanın yem değerine etkisi f- Otlatmanın diğer etkileri Literatüre dayalı rapor hazırlama
10 ARA SINAV
11 Otlatmanın teknik kuralları: a- Otlatma mevsimine uyma b- Uygun hayvan türü ile otlatma Literatüre dayalı rapor hazırlama
12 c- Otlatma kapasitesine uyma d- Uniform Otlatma Grup çalışması
13 Otlatma sistemleri Grup çalışması
14 Hayvan besleme yönünden mera problemleri Grup çalışması
15 Yem değeri ve lezzetlilik Proje sunumu
16 FİNAL SINAVI Proje sunumu

1-Aydın,İ.,Uzun,F.,2002: Çayır-Mera Amenajmanı ve Islahı.19Mayıs Ün. Zir. Fak. Ders Kitabı NO:9, 313 sy. SAMSUN 2-Bakır,Ö.,1987: Çayır-Mera Amenajmanı. Ankara Ün. Zir. Fak. Yayınları NO:992,363 sy. ANKARA 3- Gençkan, M.S.,1985: Çayır-Mera Kültürü-Amenajmanı-Islahı..Ege Ün. Zir.Fak. Yay. No. 483,655 sy., Bornova / İZMİR 4-Gökkuş,A.,Koç,A.,2001: Mera ve Çayır Yönetimi.Atatürk Ün. Zir. Fak. Ders Yayınları NO:228,329 sy. ERZURUM


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 6 2 12
Alan Çalışması 10 3 30
Proje Hazırlama 1 20 20
Proje Sunma 2 1 2
Toplam İş Yükü (saat) 110

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek