Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZZO309 | KARMA YEM TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Dünyada ve Türkiye’de karma yem teknolojisinin genel durumu, hayvan yetiştirme ve beslemede karma yemin önemi, karma yem niteliğinin ürün miktarı ve niteliği ile insan sağlığı açısından önemi, karma yem üretim ve aşamaları konularında bilgi aktarımı.
Prof. Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU
1 | Karma yemin hayvan beslemede ve gıda güvenliği kapsamında önemi, |
2 | Karma yem üretiminde teknolojik gelişmeler, |
3 | Karma yem üretim aşamaları, |
4 | Karma yem niteliği ve nitelik üzerinde etkili etkenler |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Karma yemin tanımı, karma yemin tek yemlere ve işletmede hazırlanan yemlere göre üstünlükleri, karma yemin tarihçesi, karma yem üretimi:karma yem teknolojisinin özellikleri ve sorunları, karma yem fabrikaları, karma yem fabrikalarında üretim:hammaddenin alımı, tartım, silolama, öğütme, karıştırma, pelet yem üretimi, soğutma ve ön depolama, ambalajlama,karma yemlerde nitelik ve kontrolu, karma yemin depolanması.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Karma yemin önemi, karma yem sektörünün genel durumu, karma yemin tanımı, karma yemin tek yemlere ve işletmede hazırlanan yemlere göre üstünlükleri. | ||
2 | Dünya’da ve Türkiye’de karma yemin tarihçesi, karma yem üretimi | ||
3 | Karma yem teknolojisinin özellikleri ve sorunları, karma yem fabrikaları ve kuruluş yerlerinin belirlenmesi, karma yem fabrikalarının çalışma tekniği, | ||
4 | Karma yem fabrikalarında üretim aşamaları. Hammadde alımı ve Tartım | ||
5 | Silolama ve Toz Patlamaları | ||
6 | Öğütme | ||
7 | Devam-Öğütme | ||
8 | ARA SINAV | ||
9 | Karıştırma ve karışım stabilitesi | ||
10 | Peletleme | ||
11 | Devam-Peletleme | ||
12 | Pelet yemlerde kalite ve ambalajlama | ||
13 | Karma yemlerde nitelik ve kontrolu | ||
14 | Depolama | ||
15 | Karma yem fabrikasına teknik gezi | ||
16 | YIL SONU SINAVI |
-Ergül, M., 2005. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi, Ders kitabı, 3. Basım, Bornova-İzmir -McEllhiney, R.R. (Editor), Feed Manufacturing Technology IV, 1994, 606 pp. -Van der Poel, A.F.B., Vahl, J.., Kwakkel, R.P., (Eds), 2001 Advances in Proceedings of the Nutritional Technology 1st World Feed Conference, Utrecht, November 7-8., 262 pp. -Engelen, G.M.A., Van der Poel, A.F.B., 1999. Post-pelleting application of liquid additives, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 1999., 96 pp. Elektronik ortama aktarılmış sunu.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 88 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 |