GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZZO309 KARMA YEM TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 3 5 3,00

Lisans


Türkçe


Dünyada ve Türkiye’de karma yem teknolojisinin genel durumu, hayvan yetiştirme ve beslemede karma yemin önemi, karma yem niteliğinin ürün miktarı ve niteliği ile insan sağlığı açısından önemi, karma yem üretim ve aşamaları konularında bilgi aktarımı.


Prof. Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU


1 Karma yemin hayvan beslemede ve gıda güvenliği kapsamında önemi,
2 Karma yem üretiminde teknolojik gelişmeler,
3 Karma yem üretim aşamaları,
4 Karma yem niteliği ve nitelik üzerinde etkili etkenler

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Karma yemin tanımı, karma yemin tek yemlere ve işletmede hazırlanan yemlere göre üstünlükleri, karma yemin tarihçesi, karma yem üretimi:karma yem teknolojisinin özellikleri ve sorunları, karma yem fabrikaları, karma yem fabrikalarında üretim:hammaddenin alımı, tartım, silolama, öğütme, karıştırma, pelet yem üretimi, soğutma ve ön depolama, ambalajlama,karma yemlerde nitelik ve kontrolu, karma yemin depolanması.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Karma yemin önemi, karma yem sektörünün genel durumu, karma yemin tanımı, karma yemin tek yemlere ve işletmede hazırlanan yemlere göre üstünlükleri.
2 Dünya’da ve Türkiye’de karma yemin tarihçesi, karma yem üretimi
3 Karma yem teknolojisinin özellikleri ve sorunları, karma yem fabrikaları ve kuruluş yerlerinin belirlenmesi, karma yem fabrikalarının çalışma tekniği,
4 Karma yem fabrikalarında üretim aşamaları. Hammadde alımı ve Tartım
5 Silolama ve Toz Patlamaları
6 Öğütme
7 Devam-Öğütme
8 ARA SINAV
9 Karıştırma ve karışım stabilitesi
10 Peletleme
11 Devam-Peletleme
12 Pelet yemlerde kalite ve ambalajlama
13 Karma yemlerde nitelik ve kontrolu
14 Depolama
15 Karma yem fabrikasına teknik gezi
16 YIL SONU SINAVI

-Ergül, M., 2005. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi, Ders kitabı, 3. Basım, Bornova-İzmir -McEllhiney, R.R. (Editor), Feed Manufacturing Technology IV, 1994, 606 pp. -Van der Poel, A.F.B., Vahl, J.., Kwakkel, R.P., (Eds), 2001 Advances in Proceedings of the Nutritional Technology 1st World Feed Conference, Utrecht, November 7-8., 262 pp. -Engelen, G.M.A., Van der Poel, A.F.B., 1999. Post-pelleting application of liquid additives, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 1999., 96 pp. Elektronik ortama aktarılmış sunu.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Alan Gezisi 1 6 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 4
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 3 4
ÖÇ 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek