GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZZO310 YEM DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 3 6 3,00

Lisans


Türkçe


Yemlerin çeşitli analiz yöntemleri ile değerlendirme teknikleri hakkında bilgilendirme.


Prof.Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU


1 Yem analiz yöntemleri ve değerlendirme teknikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olabilme,
2 Yem analizlerinde yararlanılan yöntem, matematiksel model yada yaklaşımları uygulayabilme,
3 Yem analiz yöntemleri ve değerlendirme teknikleri konularında proje hazırlama ve araştırma yapabilme,
4 Yem analiz yöntemleri ve değerlendirme tekniklerine yönelik konularda bilimsel gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme,
5 Yem analiz yöntemleri ile ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak etkin görev alabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Hayvan beslemede kullanılan yemlerin değerlerini takdir etmede kullanılan fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz yöntemleri ve yemlerin enerji değerlerinin belirlenmesi konularında temel bilgilerin verilmesi


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yem değeri ve kalitesi
2 Yem değerini takdir etmede kullanılan yöntemler ve teknikler
3 Biyolojik analiz yöntemleri ve yemlerin in vivo metabolize olabilir enerji değeri hesabı
4 Fiziksel analiz yöntemleri
5 Yemlerin kimyasal analize hazırlanması, Kimyasal analiz yöntemi; Weende analiz yöntemi
6 Kurumadde ve Ham Kül analizi
7 Ham Protein ve Ham Yağ analizi
8 Arasınav
9 Ham Selüloz analizi ve yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı
10 Kimyasal analiz yöntemi; Van Soest analiz yöntemi ve buna göre yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı
11 Kimyasal analiz yöntemi; Gaz üretim tekniği ve buna göre yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı
12 Kimyasal analiz yöntemi; Enzimatik yöntem ve buna göre yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı
13 İn situ yöntem (Naylon Torba Tekniği)
14 Ankom Daisy II Analiz Yöntemi Protein Değerlendirme Yöntemleri
15 Yemlerin metabolize olabilir enerji değerini tahminlemede kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
16 Final Sınavı

-Canbolat, Ö. (2015), Yem Analiz ve Değerlendirme Yöntemleri, -Kutlu, H.R., Yem Analiz Yöntemleri, Ders notu -Bulgurlu, Ş., Ergül, M. 1978. Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 84

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek