| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| ZZO310 | YEM DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Yemlerin çeşitli analiz yöntemleri ile değerlendirme teknikleri hakkında bilgilendirme.
Prof.Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU
| 1 | Yem analiz yöntemleri ve değerlendirme teknikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olabilme, |
| 2 | Yem analizlerinde yararlanılan yöntem, matematiksel model yada yaklaşımları uygulayabilme, |
| 3 | Yem analiz yöntemleri ve değerlendirme teknikleri konularında proje hazırlama ve araştırma yapabilme, |
| 4 | Yem analiz yöntemleri ve değerlendirme tekniklerine yönelik konularda bilimsel gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme, |
| 5 | Yem analiz yöntemleri ile ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak etkin görev alabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Hayvan beslemede kullanılan yemlerin değerlerini takdir etmede kullanılan fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz yöntemleri ve yemlerin enerji değerlerinin belirlenmesi konularında temel bilgilerin verilmesi
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Yem değeri ve kalitesi | ||
| 2 | Yem değerini takdir etmede kullanılan yöntemler ve teknikler | ||
| 3 | Biyolojik analiz yöntemleri ve yemlerin in vivo metabolize olabilir enerji değeri hesabı | ||
| 4 | Fiziksel analiz yöntemleri | ||
| 5 | Yemlerin kimyasal analize hazırlanması, Kimyasal analiz yöntemi; Weende analiz yöntemi | ||
| 6 | Kurumadde ve Ham Kül analizi | ||
| 7 | Ham Protein ve Ham Yağ analizi | ||
| 8 | Arasınav | ||
| 9 | Ham Selüloz analizi ve yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı | ||
| 10 | Kimyasal analiz yöntemi; Van Soest analiz yöntemi ve buna göre yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı | ||
| 11 | Kimyasal analiz yöntemi; Gaz üretim tekniği ve buna göre yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı | ||
| 12 | Kimyasal analiz yöntemi; Enzimatik yöntem ve buna göre yemlerin in vitro metabolize olabilir enerji değeri hesabı | ||
| 13 | İn situ yöntem (Naylon Torba Tekniği) | ||
| 14 | Ankom Daisy II Analiz Yöntemi Protein Değerlendirme Yöntemleri | ||
| 15 | Yemlerin metabolize olabilir enerji değerini tahminlemede kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması | ||
| 16 | Final Sınavı |
-Canbolat, Ö. (2015), Yem Analiz ve Değerlendirme Yöntemleri, -Kutlu, H.R., Yem Analiz Yöntemleri, Ders notu -Bulgurlu, Ş., Ergül, M. 1978. Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 84 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
| ÖÇ 1 | 5 | ||||||||||||||
| ÖÇ 2 | 5 | ||||||||||||||
| ÖÇ 3 | 5 | ||||||||||||||
| ÖÇ 4 | 4 | ||||||||||||||
| ÖÇ 5 | 4 |