GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZZO316 MONOGASTRİK VE LABORATUVAR HAYVANLARININ ÜRETİMİ Seçmeli Ders Grubu 3 6 3,00

Lisans


Türkçe


Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının Üretimi hakkında öğrencilerin bilgilenmelerinin sağlanması


Prof. Dr. Turgay TAŞKIN, Prof. Dr. Hülya ÖZELÇAM


1 Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının beslenmesi ve yetiştirilmesi konularında proje hazırlayabilme ve araştırma yapabilme becerisi
2 Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının üretimi alanında mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
3 Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yemler ve farklı türden hayvanların beslenme prensipleri hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olabilme
4 Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının üretiminde karşılaşılan beslenme aksaklıkları konularında bilgi sahibi olma ve hayvan sağlığı ile refahı konularında bilinç oluşturabilme
5 Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının üretimlerine ilişkin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılması
6 Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının üretimlerine ilişkin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılması


Yok


Yok


Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının yetiştirilmesi ve beslenmesi konularında temel bilgilerin verilmesi


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 At yetiştiriciliğinin önemi, Türkiye’de yetiştirilen at ırkları, donlar ve nişaneler, Atlarda yürüyüş ve duruş şekilleri ile bunlara ait kusurlar, Atlarda seleksiyon ve kalıtsal kusurlar
2 Domuz yetiştiriciliğinin önemi, Türkiye ve dünyada yetiştirilen domuz ırkları, Domuzlarda üreme ve pratik yetiştirme işleri, Domuzlarda genetik ıslah
3 Kedi ve Köpek ırklarının morfolojik ve fizyolojik özellikleri, Yavru-genç ve ergin hayvanların bakım-yönetimi, Kedi ve Köpeklerde barındırma, Kedi ve Köpeklerde sağlık koruma
4 Tavşan ve Hamster yetiştiriciliğinin önemi, Türkiye ve dünyada yetiştirilen tavşan ve Hamster ırkları, Tavşan ve Hamsterlarda üreme Tavşan ve Hamsterlarda barındırma ve kullanılan ekipmanlar
5 Sıçan ve fare yetiştiriciliğinin önemi, Sıçan ve fare ırkları, Sıçan ve farelerde morfolojik ve fizyolojik özellikler, Üremenin esasları, Sıçan ve farelerde barındırma ve kullanılan ekipmanlar
6 Gerbil ve Kobay yetiştiriciliğinin önemi, Gerbil ve Kobaylarda morfolojik ve fizyolojik özellikler, üremenin esasları, Gerbil ve Kobaylarda barındırma ve kullanılan ekipmanlar
7 İşletme gezisi (E.Ü. Tıp Fak. Deney Hayvanları Üretim Merkezi)
8 ARA SINAV
9 Atlarda sindirim sistemi ve fizyolojisi, Atların besin madde gereksinimi ve beslenmesinde kullanılan yemler, Tayların beslenmesi, Aygırların beslenmesi, Kısrakların beslenmesi, Yarış atlarının beslenmesi, Atlarda besleme aksaklıkları
10 Domuzda sindirim sistemi ve fizyolojisi, Domuzların besin madde gereksinimi ve beslenmesinde kullanılan yemler, Yavru domuzların beslenmesi, Gebe ve laktasyondaki domuzların beslenmesi, Ergin erkek domuzların beslenmesi, Domuzlarda besleme aksaklıkları
11 Kedi ve Köpeklerde sindirim sistemi ve fizyolojisi, Kedi ve köpeklerin besin madde gereksinimi ve beslenmesinde kullanılan yemler, Kedi ve Köpek yavru-gebe ve laktasyondakilerin beslenmesi, Kedi ve Köpeklerde besleme aksaklıkları
12 Tavşan ve Hamsterlarda sindirim sistemi ve fizyolojisi, Tavşan ve Hamsterların besin madde gereksinimi ve beslenmesinde kullanılan yemler, Tavşan ve Hamster yavru-gebe ve laktasyondakilerin beslenmesi, Tavşanlarda besleme aksaklıkları
13 Sıçan ve Farelerde sindirim sistemi ve fizyolojisi, Sıçan ve Farelerde besin madde gereksinimi ve beslenmesinde kullanılan yemler, Sıçan ve farelerde beslenme prensipleri
14 Gerbil ve Kobaylarda sindirim sistemi ve fizyolojisi, Gerbil ve Kobaylarda besin madde gereksinimi ve beslenmesinde kullanılan yemler, Gerbil ve Kobaylarda beslenme prensipleri
15 Monogastrik ve Laboratuar Hayvanlarının beslenmesinde rasyon formülasyonu
16 FİNAL SINAVI

Anderson, L. C. 1987. Guinea pig husbandry and medicine, In J. E. Harkness (ed.), The veterinary clinics of North America, small animal practice, 17 (5), pp: 1045-1060, The W. B. Saunders Co., Philadelphia. Ergün, A., Çolpan, İ., Yıldız, G., Küçükersan, S.,Tuncer, Ş.D., Yalçın, S., Küçükersan, M.K., Şehu, A. 2006. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Geliştirilmiş 3. baskı, Ankara, s: 719. Fullerton, G. 2000. A to Z of Australian Commercial Rabbit Farming. Thumper Marketing, 02 4997 3112. Hafez, E. S. E. 2003. Reproduction and breeding techniques for laboratory animals, pp: 244-257, Lea and Febiger, Philadelphia. Koçak, Ç. 2002. Tavşan Yetiştirme. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 184, Bornova-İzmir. Kirchgessner, M. 1982. Hayvan Besleme (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), Çeviri: Doç. Dr. Asım Kılıç, TÜBİTAK- VHAG yayınları. Sealander, J.A. and G.A. Heidt, 1990. Arkansas Mammals: Their Natural History, Classification and Distribution. University of Arkansas Press. Fayetteville, Arkansas. p: 308. Sutherland, S. D., M. F. W. Festing. 1987. The guinea pig. In T. B. Poole, (ed.). The UFAW handbook on the care and management of laboratory animals. pp: 393-410, Churchill Livingstone, Inc., New York. Taşkın, T. 2010. Deney Hayvanları Üretimi. Deney Hayvanları Kullanım Kursu Kitabı, s:17-30, T.C. Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu, Bornova-İzmir.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 1 13 13
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 0 3 3 3 2 2 2 4 4 3 3 2 2 3 2 4
ÖÇ 1 4 2 2 4 3 2 3 3 3 2 3 3 4 3 3
ÖÇ 2 2 3 4 2 2 3 2 2 3 4 3 3 2 3 2
ÖÇ 3 2 3 3 2 3 2 3 2 3 3 4 2 3 2 3
ÖÇ 4 4 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 4 2 3 2
ÖÇ 5 3 3 2 4 4 2 3 2 3 3 4 2 2 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek