GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZZO416 BESLEME AKSAKLIKLARI Seçmeli Ders Grubu 4 8 3,00

Lisans


Türkçe


Ruminant ve kanatlı kümes hayvanlarında yaygın olarak görülen besleme aksaklıkları hakkında temel bilgilerin öğretilmesi


Prof. Dr. Zümrüt AÇIKGÖZ


1 Ruminant hayvanlarda besleme aksaklıklarının nedenleri, belirtileri ve alınacak önlemler hakkında bilgi sahibi olma
2 Kanatlı kümes hayvanlarında besleme aksaklıklarının nedenleri, belirtileri ve alınacak önlemler hakkında bilgi sahibi olma

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Enerji metabolizması ile ilişkili besleme aksaklıkları Protein metabolizması ile ilişkili besleme aksaklıkları Mineral madde metabolizması ile ilişkili besleme aksaklıkları Vitamin metabolizması ile ilişkili besleme aksaklıkları Yem maddeleri ile ilişkili besleme aksaklıkları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Besleme ve metabolizma arasındaki ilişki
2 Ketozis, yağlı karaciğer sendromu
3 Asidozis, laminitis, karaciğer absesi
4 Adomasum kayması, timpani (şişme)
5 Hipokalsemi, hipomagnesemi
6 Amonyak, nitrat ve oksalat zehirlenmeleri
7 Gut, diri atma
8 ARASINAV
9 Kanatlı hayvanlarda ayak bacak problemleri
10 Kanatlı hayvanlarda ayak bacak problemleri
11 Kanibalizm
12 Deli civciv hastalığı, polineuritis
13 Mikotoksikozis
14 Ruminant hayvanlarda diğer besleme aksaklıkları
15 Kanatlı kümes hayvanlarında diğer besleme aksaklıkları
16 FİNAL SINAVI

-Açıkgöz, Z., Özkan, K. 2002. Etlik Piliçlerde Yem Atma Sendromu. Hayvansal Üretim, 43 (2): 9-15. -Aslan, C., Tufan, T. 2010. Geçiş Dönemindeki Süt İneklerinin Beslenmesi II. Bu Dönemde Görülen Metabolik Hastalıklar ve Besleme ile Önlenmesi. Kafkas Univ. Vet. Fak. Der.,16(1):159-166. -Bayraktar, Ö.H, Açıkgöz, Z. 2018. Suggestions for Prevention of Cannibalism in Organic Egg Production. 29th International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry, 26-28 September Çeşme- İzmir, Book of Abstracts, 141-148pp. -Cengiz, F.2001. İneklerde Süt Hummasına İlişkin Metabolik Bozukluklar. J.Fac. Vet. Med., 20:169-174. -Durna, Ö. 2013. Kanatlı Hayvanlarda Beslenme Hastalıkları Gut. Veteriner Tavukçuluk Derneği Mektup Ankara, 11(3):5-1. -Elitok, B.,Yılmaz, K., 2001. Sığırlarda Karaciğer Apseleri. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg, 7(1): 117-121. -Ergün, A., Küçükersan, S., Şehu, A. 2004. Kanatlılarda Beslenme Hastalıkları. Hayvan Besleme ve Beslenme Aksaklıkları Genişletilmiş 2. Baskı-Pozitif Matbaacılık, ISBN:975-97808-1-X, 503-515s, Ankara. -Gül, Y. 2010. Latent Asidotik Stres. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg.,24 (1): 51-55. -Gül, Y., İssi, M. 2010. Rumen Timpanisi. e-Journal of New World Sciences Academy Veterinary Sciences, 5(3):73-84. -Güntürkün, O.B. 2014. Yumurtacı ve Broilerlerde Karaciğer Yağlanması. Veteriner Tavukçuluk Derneği Mektup Ankara, 12(4):17-20. -İbrahim, A. 2008. Süt Sığırlarında Bazı Tırnak Hastalıklarının İyileşme Sürecinde Kan Serumu ve Tırnak Dokusu İz Element Düzeyleri İle Yeni Oluşan Tırnak Dokusunun Histolojik Kalitesi Arasındaki İlişki. Doktora Tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Anabilim Dalı, Bursa. -Julian, R.C. 2005. Production and growth related disorders and other metabolic diseases of poultry – A review. The Veterinary Journal, 169: 350–369. -Kabu, M., Cıngı, C.C., Civelek, T. 2008. Süt İneklerinde Yağlı Karaciğer Sendromu ve Korunma Yolları. Kocatepe Veteriner Dergisi, 1:83-87. -Kırkpınar F., Işık Ö., Mert S. 2015. Kanatlı Kümes Hayvanlarında Beslenmenin Kanibalizm Üzerine Etkileri. 9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 3-5 Eylül, Konya, 791-796s. -Leeson, S., Summers, J.D. 2001. Scott’s Nutrition of Chicken. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. -Meral, Y., Kara, Ç. 2013. Geçiş Dönemindeki Süt Sığırlarında Karaciğer Yağlanması ve Kolinin Önemi. Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med., 32 (1): 39-45. -Mert, S., Kırkpınar, F., Konca, Y. 2007. Etlik Hindi Üretiminde Beslemeye Dayalı Ayak-Bacak Problemleri. 5. Ulusal Zootekni Kongresi. 5-8 Eylül Van. 129 (abst.), CD 1-11. (Poster Bildiri). -Oviedo-Rondo´n, E.O., Ferket, P.R.,Havenstein, G.B. 2006. Nutritional Factors That Affect Leg Problems in Broilers and Turkeys. Avian and Poultry Biology Reviews, 17 (3):89-103. -Rahman, M.M., Abdullah, R. B., Wan Khadijah, W. E. 2013. A Review of Oxalate Poisoning in Domestic Animals: Tolerance and Performance Aspects. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 97:605–614. -Saçaklı, P., Keskiner, T. 2015. Broylerlerde Bacak Problemleri ve Beslenme İlişkisi. Veteriner Tavukçuluk Derneği Mektup Ankara, 13(4):14-24. -Salman, M., Yıldız, G. 2004. Nitrat Zehirlenmesi ve Amarozis. İnfovet, 12:52-54. -Serbestler, U., Çınar, M., Hayırlı, A. 2012. Sütçü İneklerde Negatif Enerji Dengesi ve Metabolik İndikatörleri. Kafkas Univ. Vet. Fak. Der., 18(4):705-711. -Sevgican, F. 1996. Ruminantların Beslenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:524. Şahin, T., Şehu, A. 2015. Yemlerde Mikotoksinler ve Toksinleri Azaltma Yolları. Türkiye Klinikleri J Anim Nutr&Nutr Dis-Special Topics, 1(1):54-65. -Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yıldız, G. 2004. Ruminantlarda Beslenme Hastalıkları. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Genişletilmiş 2. Baskı, ISBN:975-97808-1-X, 369-390s, Ankara. -Özsoy, A.G. 2012. Ayakta ve Tek Aşamalı Laparoskopik Abomasopeksi ile Tedavi Edilen Sola Abomasum Deplasmanlı Sığırlarda Bazı Pre- ve İntra-Operatif Bulgularla Desüflatif Replasman Süresi Arasındaki İlişkinin Araştırılması. Yüksel Lisans Tezi. Mehmet Akif Ersoy Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Burdur. -Öztürk, H., Pişkin, İ. 2009. Rumen Asidozuna Fizyopatolojik Bakış. Vet. Hekim Der. Derg., 80(3): 3-6. -Yaylak, E. 2008. Süt Sığırlarında Topallık ve Topallığın Bazı Özelliklere Etkisi. Hayvansal Üretim, 49(1): 47-56. -Webster, A.B. 2004. Welfare Implications of Avian Osteoporosis. Poultry Science, 83:184–192.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 82

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek