Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
OGD301 | ORGANİK GIDA ÜRETİMİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Tüketiminin giderek arttığı organik gıdaların üretimi ve ticareti konularında öğrenciyi bilgilendirmek, söz konusu gıdaların sağlık, güvenlik, beslenme ve duyusal özellikleri bakımından özelliklerini irdelemek ve organik tarım ile organik gıda arası ilişkinin önemini aktarmaktır.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
1 | Organik gıda üretimi kavramını bilir |
2 | Organik gıda üretimi için gerekli yasal düzenlemeleri kavrar |
3 | Organik tarım ve organik gıda arası ilişkiyi kurar |
4 | Organik gıda üretimi, gıda kalitesi ve tüketimi arasındaki ilişkileri tanımlar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Organik tarımın önemi ve esasları, gıda güvenliği, organik gıda üretiminin temel esasları, organik gıdalar, organik sertifikasyon, organik gıdaların depolanması, taşınması ve ticareti, organik gıda üretiminde Ar-Ge ihtiyacı, diğer ülkelerdeki organik gıda üretim sistemleri
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Organik tarım kavramı, organik tarımın dünyada ve ülkemizdeki durumu | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
2 | Organik bitkisel ve hayvansal üretimin temel esasları | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
3 | Gıda güvenliği ve önemi | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
4 | Organik gıda üretimi, sağlık ve çevre arası ilişki | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
5 | Organik gıda üretiminin esasları | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
6 | Organik gıda üretiminin avantajları | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
7 | Organik bitkisel gıdalar | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
8 | Arasınav | |||
9 | Organik hayvansal gıdalar | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
10 | Organik gıdaların kalite kontrolü | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
11 | Organik gıda üretimini denetlenmesi ve yasal düzenlemeler | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
12 | Organik gıdaların depolanması ve taşınması | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
13 | Organik gıda ticareti ve uluslararası yasalar | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
14 | Organik gıda üretimini sorunları | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
15 | Organik gıda üretiminin geleceği | ilgili konu ile ilgili uygulama | ||
16 | Final sınavı |
1) IFOAM, 2005. Principles of Organic Agriculture (www.ifoam.org) 2) Willer, H. and Klicher, L. (Eds.), (2010): The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2010. IfOM, Bonn, FiBL, Frick, ITC, Geneva (www.organic-world.net) 3) Altieri, M.A., C.I. Nicholls and M.S. Wolfe, 1996. ‘Biodiversity- A Central Concept in Organic Agriculture: Restraining Pests and Diseases’ in Fundamentals of Organic Agriculture ed. By T.V. Ostergaard, Vol. 1, 11th IFOAM Int. Scientific Conference, Copenhagen, pp. 91-112. 4) Lampkin, N., 1990. Organic Farming. Farming Press, UK. 5) Olesen, J.E., R. Eltun, M.J. Gooding, E.S. Jensen and U. Köpke, 1999. Designing and Testing Crop Rotations for Organic Farming, Proc. From an Int. Workshop, DARCOF Report No.1, www.foejo.dk.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 6 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 4 |