Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
1001004222014 | ALGAL BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 8 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Mikroalglerin büyüme koşullarını, büyüme ölçümlerini, büyüme dinamiklerini ve büyümeyi sınırlayan faktörleri, büyüme modları ve kültür sistemleri, ticari kültürler ve alglerden çıkarılan ürünleri öğretmek.
Prof.Dr. Şevket Gökpınar
1 | Alg kültürünün temel ilkelerini anlamak |
2 | Mikroalglerin besinsel ve ortamsal ihtiyaçlarının anlamak |
3 | Laboratuvar ve dışarıdaki büyük ölçekli kültür farklarını anlamak |
4 | Türe uygun bir kültür ortamı hazırlama ve bir kültür sistemi kurmak |
5 | Büyük ölçekli fototrofik kültür sistemlerinin yönetimini anlamak |
6 | Dışarıdaki geniş ölçekli fototrofik kültürde büyümeyi sınırlayan faktörleri anlamak ve ürünü optimize etmek |
Yok
Yok
Mikroalgler (Fitoplankton), Cyanophyta, Prochlorophyta, Chlorophyta ve diğerleri,Mikroalglerde beslenme modları, Besin maddeleri, Kültür ortamları, Kültür Sistemleri, Algal büyüme, Algal büyümenin ölçümü, algal fotobiyoreaktörler ve yönetimi. Ticari deniz yosunları ve yosun çiftlikleri
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Mikroalglerde kültür prensipleri | |||
2 | Mikroalglerin besinsel ve ortamsal gereksinimleri | |||
3 | Kültür ortamı hazırlama ve kültür sistemi kurma | |||
4 | Kültürlerde algal büyümenin anlatılması | |||
5 | Algal büyüme dinamiklerinin anlatılması | |||
6 | Fototrofik kültür sistemlerinin anlatılması | |||
7 | Ara sınav | |||
8 | Rehberli problem çözümü | |||
9 | Fototrofik alg kültürlerinde ışık, sıcaklık ve besin ortamının önemi | |||
10 | Ödev problemlerinin tartışılması ve Quiz sınavı | |||
11 | Rehberli problem çözümü | |||
12 | Kapalı ve açık sistemlerin anlatılması, bu sistemlerede üretimin verimliliğinin hesaplanması ve karşılaştırılması | |||
13 | Açık havuzlarda Spirulina kültürleri ve verimliliğin hesaplanması | |||
14 | Rehberli problem çözümü ve Ödev problemlerinin tartışılması | |||
15 | Dönem projesi sunumları | |||
16 | Final Sınavı |
1-Richmond, A. (1986) Outdoor mass cultures of microalgae. In: Handbook of Microalgal Mass cultures (ed. A.Richmond), pp. 285–329. Boca Raton, FL: CRC Press. 2-Richmond, A. (1988b) Physiological principles and modes of cultivation in mass production of photoautotrophic microalgae. In: Chemicals from Microalgae (ed.Z.Cohen), pp. 353–86. Taylor & Francis, London. 3-Richmond A, 2004. Biological Principles of Mass Cultivation, In: Handbook of Microalgal Culture (ed.Richmond, A.), 3-19pp., Blackwell Publishing
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 1 | 14 |
Rehberli Problem Çözümü | 8 | 1 | 8 |
Proje Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 92 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 |