| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| Müh306GıdG | GIDA GÜVENLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 3,00 |
Lisans
Bu dersin amacı; üniversitemizde öğrenim gören öğrencilere gıda güvenliği kavramı ve gıda güvenliğinin sağlanması ile ilgili unsurlar, gıda güvenliğinde gıda-mikroorganizma ilişkileri, mikrobiyolojik kalite kontrol ve gıda güvenliği yönetimi ile ilgili bilgiler vermektir.
Prof. Dr. DUYGU KIŞLA Doç. Dr. GÜLTEN GÜNDÜZ Doç. Dr. İLKİN ŞENGÜN
| 1 | Gıda güvenliği kavramı hakkında bilgi |
| 2 | Gıda güvenliğinin sağlanmasında biyolojik, kimyasal ve fiziksel risk etmenlerini tanımlayabilme |
| 3 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi verebilme |
| 4 | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon ve personel hijyeni hakkında bilgi verebilme |
| 5 | Gıdaların satın alınması, depolanması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde dikkat edilecek noktaları kavrayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Genel Mikrobiyoloji dersini dersini almış olması önerilir.
Gıda güvenliği kavramı ve gıda güvenliğinin sağlanması; gıda güvenliğinin sağlanmasında biyolojik, kimyasal ve fiziksel risk etmenleri; gıda güvenliğinde gıda-mikroorganizma ilişkileri; gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar; mikroorganizmaların bulaşma kaynakları; personel hijyeni; gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon; yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin gıdaların muhafazasında kullanımı; gıdaların satın alınması, depolanması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde dikkat edilecek noktalar; gıda güvenliği yönetim sistemleri
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Gıda güvenliği kavramı ve gıda güvenliğinin sağlanması ile ilgili unsurlar | ||
| 2 | Gıda güvenliğinin sağlanmasında biyolojik, kimyasal ve fiziksel risk etmenleri | ||
| 3 | Gıda güvenliğinin sağlanmasında biyolojik, kimyasal ve fiziksel risk etmenleri | ||
| 4 | Gıda güvenliğinde gıda-mikroorganizma ilişkileri | ||
| 5 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar | ||
| 6 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar | ||
| 7 | Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | Personel hijyeni | ||
| 10 | Gıda İşletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon | ||
| 11 | Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin gıdaların muhafazasında kullanımı | ||
| 12 | Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin gıdaların muhafazasında kullanımı | ||
| 13 | Gıdaların satın alınması ve depolanmasında dikkat edilecek noktalar | ||
| 14 | Gıdaların hazırlanması, pişirilmesi ve servinde dikkat edilecek noktalar | ||
| 15 | Gıda güvenliği yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanmasında yetkili/resmi kurumlar | ||
| 16 | Final Sınavı |
1. Motarjemi, Y., Moy, G., Todd, E., 2013. Encyclopedia of Food Safety. Academic Press. 2. Bhunia, A., Ray, B., 2014. Fundamental Food Microbiology, 5th Ed. CRC Press, Boca Raton. 3. Yiannas, F., 2008. Food Safety Culture: Creating a behavior-based food safety management system. Springer Science & Business Media. 4. Göktan, D., Tunçel, G., 2010. Gıda İşletmelerinde Hijyen, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri. 5. Wallance, C.A., Sperber, W.H., Mortimore, S.E., 2018. Food Safety for the 21st Century-Making HACCP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain, 2nd Ed. Wiley, Oxford, UK.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 0 | 7 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 87 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
| ÖÇ 1 | ||||||||||
| ÖÇ 2 | ||||||||||
| ÖÇ 3 | ||||||||||
| ÖÇ 4 | ||||||||||
| ÖÇ 5 |