GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1303002552018 EUROPEAN INTEGRATION AND THE EU Ders 2 3 6,00

Lisans


İngilizce


Ders AB'nin evrimi ve işleyişi ile ilgili öğrenciye etraflı bir giriş sağlayacaktır. Topluluğun "kurucu babası" olan Jean Monnet'in 'Devletler arasında koalisyonlar değil insanlar arasında birlik oluşturuyoruz.' cümlesi gözönünde tutularak AB bütünleşmesi araştırılacaktır. Özellikle AB kurumlarının üye devletler ve Avrupa'da demokratik yönetimin geleceği için oluşturduğu politik sonuçlara odaklanarak, dersler esnasında, 1993'de AB'nin kurulmanı sağlayan başarılı kurumsal düzenlemelerin altındaki politik ve sosyo-ekonomik faktörler araştırılacaktır. Derste, Topluluk bütünleşme sürecinin tarihsel bağlamının analizinden başlanarak günümüz Avrupa çalışmalarında mevcut en faydalı görüşler tartışılacak ve akebinde öncekiler de göz önünde tutularak günümüz bütünleşme çabaları ele alınacaktır.


Prof. Dr. Siret Hürsoy


1 AB’nin bütünleşme aşamalarını anlamak.
2 AB kurumlarını öğrenerek bütünleşme sürecine daha analitik yaklaşabilmek.
3 Gelecekteki AB yapısının nasıl şekillenebileceğini anlayabilmek için tarihsel süreci kavrayabilmek.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Dersin tamamlanması ile beaber öğrenciler aşağıdakileri öğrenmiş olacaklardır: (a) Avrupa Birliğinin kurucularının sahip olduğu federalist vizyonundan politik şüphecilerin hükümetlerarası realizmine kadar Avrupa bütünleşmesinin tarihi ve evrimi incelenecektir. (b) AB bütünleşme sürecinin teorik perspektifleri ve analitik temelleri ele alınacaktır. (c) AB kurumlarının temel yapıları ve politika oluşturma sürecindeki rollerinin yanı sıra AB bütünleşmesinin yerel ve üye devletlerin politikalarındaki etkisi çalışılacaklardır. (d) Genişleme ve ortak para gibi önemli AB politika alanları araştırılacaktır. (e) Küresel dünyada uluslararası bir aktör olarak AB'nin rolü eleştirel bir gözle kısaca değerlendirilecektir. (f) Avrupa bütünleşme sürecinin gelecekte tamamlanması amacıyla geliştirilmiş başlıca teorik modeller ile birlikte yerel ve uluslararası politika arasında varolan geleneksel akademik sınırı aşarak şahsına münhasır (sui generis) bir yapıya kavuşan AB'nin evrimi incelenecektir. Ek olarak, ulus devlet olgusu ve 1780'lerden günümüze Avrupa'daki federalizm ve ulusalcılık araştırılacaktır. Gerçekte, Avrupa bütünleşmesi ile ilgili anlatım derste ele alınanlardan çok daha geniştir. Ancak, AB'nin geleceğin dünyasında daha büyük bir rol oynayabilmesini amaçlayan Avrupa Konvansiyonu ile ilgili tartışmalarla birlikte daha geniş bir Avrupa bütünleşme analizi yapabilme imkanı olacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders Tanıtımı ve Roma Antlaşmalarına Doğru
2 2.Dünya Savaşı Sonrası Kurumlarına Bakış
3 Üç Topluluğun Ortaya Çıkışı: AKÇT, AET ve AAET
4 İki Hükümetlerarası Konferans: Maastricht ve Amsterdam
5 1990lardaki Eğilimler ve Baskılar
6 AB Temel Kurumlarına Giriş (Her kurumun yapısı hakkındaki temel bilgiler ele alınacaktır. Bölümlerin geri kalan kısımları (Karar alma ve politika oluşturma) 10. haftada işlenecektir.)
7 Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB) ve Avro Bölgesi
8 Adalet ve İçişlerinde İşbirliği
9 Ara Sınav
10 Derinleşme: AB Kurumlarının Güçlendirilmesi (Bu ders 6. haftanın devamıdır. Karar alma ve politika oluşturma konuları incelenecektir.
11 Genişleme: AT’nin Genişlemesi
12 AB Bütünleşmesinin Tamamlanması - I
13 AB Bütünleşmesinin Tamamlanması - II
14 Avrupa Konvansiyonu ve Lizbon Antlaşması
15 Genel Değerlendirme
16 Final Sınavı

Zorunlu Okumalar * Michelle Cini and Nieves Pérez-Solórzano Borragán, European Union Politics, Oxford University Press, 2010. * Michelle Cini, European Union Politics, Oxford University Press, 2009. * Elisabeth Bomberg, John Peterson & Alexander Stubb (eds), The European Union: How Does it Work?, Oxford University Press, 2nd ed., 2008. * Desmond Dinan, Europe Recast – A History of European Union, Lynne Rienner Publishers, Inc., 2004. Önerilen Okuma Materyalleri ve Web Siteleri AB ile ilgili olarak daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler aşağıda listelenen kitaplardan faydalanabilir: * Alex Warleigh-Lack, European Union – The Basics, UK: Routledge Press, 2009. * Philip Thody, An Historical Introduction to the EU, UK: Routledge Press, 2002. * Michelle Cini & Angela K. Bourne, European Union Studies, UK: Palgrave Macmillan Press, 2006. * Nicholas Moussis, AB Politikalarına Giriş Rehberi, Mega Yayınları, 2004. The basic treaties of the European integration (ECSC, EURATOM, EEC, SEA, TEU, TA, TN): https://europa.eu/european-union/law/treaties_en A Draft Treaty Establishing a Constitution for Europe, 2003: http://european-convention.europa.eu/EN/bienvenue/bienvenue2352.html?lang=EN EU informations: http://european-convention.europa.eu/docs/Treaty/cv00850.en03.pdf https://europa.eu/european-union/topics/enlargement_en https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/jean-monnet_en https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/jean_monnet_en.pdf http://www.robert-schuman.org



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 14 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 12 5 60
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 0 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 1 5 5 4 5 4 5 5 5 3 5
ÖÇ 2 5 5 4 5 4 5 5 5 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek