GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1303007912018 FOREIGN AND SECURITY POLICIES OF THE EU Seçmeli Ders Grubu 3 6 6,00

Lisans


İngilizce


Derste Avrupa'nın önde gelen askeri güçlerinin (Almanya, Fransa ve İngiltere) savunma ve güvenlik konularındaki rolleri ve işlevleri ve bu ülkelerin Avrupa dış ve güvenlik politikasına olan etkileri yoğun bir biçimde ele alınacaktır. Bu ülkelerin tarihsel mirasları, siyasi kültürleri, hükümet yapıları ile dış ve güvenlik politikalarına Avrupalılaşmanın etkisi analiz edilecektir. Bu ülkelere ve Avrupa'nın AB, WEU, NATO ve OSCE gibi anahtar güvenlik kurumlarına odaklanmak, Avrupa'daki ve dünyadaki güvenlik konularını yeniden değerlendirmek için derinlemesine bir analiz yapmaya imkan verecektir.


Prof. Dr. Siret HÜRSOY


1 AB dış ve güvenlik politikasını uluslararası ilişkin kavramları ve teorileri çerçevesinde değerlendirmek
2 AB dış ve güvenlik politikasını tarihsel olarak kavramsallaştırmak ve ampirik çalışmalar çerçevesinde mevcut koşullara uygulamak

Birinci Öğretim


Yok


* Derse gelinmeden önce belirtilen kaynaklar okunmalıdır. Bu şekilde derste, öğrencinin, önerilen kaynaklarda yer alan kavram ve temel tezlere ilişkin temel bilgiye sahip olması beklenecektir. * Öğrenci, bu okumaların içerikleri üzerinde düşünmüş ve tartışmaya hazır olarak derse katılmalıdır. Derse katılım puanınız ders esnasında ne ölçüde derse aktif katılım sağladığınız ve sö aldığınız ile sorduğunuz soruların ve yaptığınız yorumların niteliğine göre değişecektir. Derse katılım derse gelmek ile karıştırılmamalıdır. Sorular sorarak , değerli yorumlarınızı paylaşarak ve görüşlerini ifade ederek derse katkıda bulunma konusunda gerekli önemi veriniz. * Her öğrencinin, Avrupa Dış ve Güvenlik Politikası/ Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası çerçevesinde bir konu hakkında, konunun ele alınacağı haftada, kısa bir sunum ve rapor (10-15 sayfa) hazırlaması gerekmektedir. Kitap/Malzeme/Kaynak kısmınds ve ders kitabının bölümlerinin sonunda son derece faydalı linkler bulabilirsiniz. Ödevinizin belirli bir tartışmada bir taraf olacak şekilde yapılması ve sizin bulgularınıza dayanan açık bir argüman taşıması gerekmektedir.


Dersin amacı AB'nin bir aktör olarak uluslararası ilişkilerdeki rolünün önemini kavramak; AB'nin dış ve güvenlik politikası alanlarındaki bölge dışı eylemlerini anlamak; AB dış ve güvenlik politikasının farklı boyutlarını analiz etmek(kurumsal, hukuki ve politika çıktıları) Derste, AB Ortak Güvenlik ve Dış Politikası (CFSP) ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (ESDP) açıklanacak ve değerlendirilecektir. Dersin son kısmı, öğrencilerin, Avrupa dış ve güvenlik politikasına ek olarak sadece Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasını anlamaları için gereken bilgiyi değil; aynı zamanda Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasının, çağdaş uluslararası güvenlik ihtiyaçlarını karşılaması için gerekenleri analiz etmelerinin bilgisini de sağlayacaktır. Son bölümde, teorik ve kavramsal yaklaşımların da uygulamadaki bilgi ile birlikte kullanılabilmesi adına, Avrupa bütünleşmesi ve AB'nin karşılaştığı sorunlar ve ihtiyaçlar örnek olaylar üzerinden ele alınacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş: Dış Politika ve Güvenlik nedir?
2 Tarihsel Genelbakış: 1980'lerde Avrupa Güvenliği
3 1990'ların başlarında Yeni Güvenlik Alanı ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası
4 AB Dış ve Güvenlik Politikası Sorumlulukları
5 Maastricht'ten Lisbon'a Avrupa Zirveleri: Dış ve Güvenlik Politikasında Reformlar
6 İngiltere'nin Dış ve Güvenlik Politikası ile AB Dış ve Güvenlik Politikası
7 Fransa'nın Dış ve Güvenlik Politikası ile AB Dış ve Güvenlik Politikası
8 Ara Sınav
9 Almanya'nın Dış ve Güvenlik Politikası ile AB Dış ve Güvenlik Politikası
10 Dış Politikanın Topluluklaştırılması
11 Güvenlik Politikasının Topluluklaştırılması
12 Ortak Savunma Politikası ve Ortak Savunma
13 Anglo-French St. Malo Declaration, Cologne and Helsinki European Council Declarations
14 AB Güvenlik ve Savunma Politikası ve Ötesi
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı

Ders Kitapları: * Bindi, Federiga (ed.), The Foreign Policy of the European Union: Assessing Europe’s Role in the World, (Washington, DC: Brookings Institution Press, 2010). * Keukeleire, S. & Macnaughtan, J., The Foreign Policy of the European Union, (Basingstoke & New York, Palgrave, 2008). * Cameron, Fraser, An Introduction to European Foreign Policy, (London and New York: Routledge, 2007). * Hürsoy, Siret, The New Security Concept and German-French Approaches to the European ‘Pillar of Defence’, 1990-2000, (Germany: Tectum Verlag, Marburg, 2002). AB ve CFSP/ESDP ile ilgili önerilen Okuma Kaynakları ve Web Siteleri: * Desmond Dinan, Ever Closer Union, (Lynne Rienner Publishers, 2010). * Helen Wallace, Park Pollack, and Alasdair Young (ed.), Policy-Making in the European Union, (Oxford University Press, 2010). * Alan Dashwood & Marc Maresceau, Law and Practice of EU External Relations: Salient Features of a Changing Landscape, (Cambridge UP, 2008). * Alistair Jones, Britain and the European Union, (UK: Edinburgh University Press, 2007). * Europa – Gateway to the European Union https://europa.eu/european-union/index_en * AEI - Archive of European Integration http://aei.pitt.edu/ * European Foreign Policy Bulletin http://www.eldis.org/document/A26977 * FORNET – Network of research and teaching on European foreign policy http://www.fornet.info/index.shtml



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 16 3 48
Rapor Hazırlama 8 5 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 5 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 12 5 60
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 5 5 3 4 5 4 3 1 2
ÖÇ 2 5 5 5 3 4 5 4 3 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek