GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
THO202 TÜRK HALK OYUNLARI (TOKAT) Ders 2 4 3,00

Lisans


Türkçe


Türk Halk Oyunları içinde yer alan Halay ve Bar ritim yapısına sahip erkek, kadın ve karma ( kadın, erkek) oyunlarının geleneği, gelenek içerisindeki hareket ve ezgi yapısının kavranmasını sağlamak. Bu yapıdaki oyunların geleneği dikkate alınarak, sahne ve sanatsal yaratılar üretimine katkıda bulunmak.


Prof. Dr. M. Öcal Özbilgin, Öğr. Gör. Merih Oldaç


1 Tokat oyunları hakkında teorik bilgi edinme
2 Yöre oyunlarının hareket tekniğini öğrenme
3 Dans türünün karakteristik temel özelliklerini kendi bedenine aktarabilme
4 Yöre oyunlarını uygulamalı öğrenme
5 Tokat oyunlarını sahneye uyarlayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Anadolunun Doğu yarısında hakim olan Halay ve Bar oyun geleneği ve bu geleneğe ait oyunlar hakkında geniş bilgi,Tokat oyun repertuarından 12 oyun, Türk Halk Oyunları repertuarına kazandırılma aşamaları, sahneleme uygulamaları, Tokat oyun repertuarından yararlanarak Halay türünde yeni oyunlar oluşturmaktır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, önemi ve kurallar Tanışma
2 Tokat yöresi oyunları hakkında genel bilgi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
3 Kentli ve kırsal kesimli Halay oyunlarının uygulamaları Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
4 Köroğlu / Simsim oyunlarının tanıtımı Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
5 Daldalan oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
6 Sallangel Karadut oyunlarının öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
7 Temurağa oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
8 Ara Sınav
9 Hoplatma oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
10 Üçayak oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
11 Kırat Halayı oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
12 Karadut oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
13 Tokat Ağırlaması oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
14 Kızık Halayı oyununun öğretimi ve analizi Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
15 Öğrenilen Tokat oyunlarının yerelliği konusunda uygulamalar. Tokat bölgesinde yapılan saha çalışmalarında elde edilen görüntü destekli oyun öğrenimi.
16 Final: Genel değerlendirme


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 4 3 12
Bireysel Çalışma 4 1 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 9 9
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 5 5 3 3 3 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 4
ÖÇ 3 5 5 5 5 3 3 5 5 5 4
ÖÇ 4 5 5 5 3 3 5 5 4
ÖÇ 5 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek