GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SEO408 TÜRK HALK EDEBİYATINA GİRİŞ II Seçmeli Ders Grubu 4 8 2,00

Lisans


Türkçe


Halk Edebiyatı adlı dersin amacı; halk bilimi (folklor)’nin bir alt inceleme alanı olan Türk halk edebiyatının; tarihsel ve kültürel kökenleri, anonim ve âşık tarzı örneklerinin tanıtılması ile diğer sözlü kültür ürünlerinin (türkü, mani, koşma, destan, hikâye, masal, meddahlık, fıkra, bilmece, atalar sözü vb.)incelenmesi ve bu kültürel ürünlerin gelecek kuşaklara aktarılmasıdır.


Assoc. Prof. Dr. F. Reyhan Altınay


1 Halk bilimi ve halk edebiyatı kavramları açıklanarak, halk biliminin geçmişi ve bugünkü durumu hakkında bilgiler verilmesi
2 Âşık edebiyatının başlıca özellikleri açıklanarak, âşık edebiyatının biçimleri ve türleri hakkında bilgiler verilmesi
3 Türkü türünün yaratılma süreci, konularına ve yapılarına göre türkülerin özellikleri, seslendirilme bağlamları bakımından türküler hakkında bilgiler verilmesi


Yok


Halk bilimi araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılarak, alandan sözlü kültür ürünlerinin derlenmesi ve derlenmiş ürünlerin çeşitli bakımlardan incelenerek, bu halk kültürü değerlerinin yerel – ulusal – evrensel kültür köprülerinin kurulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi önerilir.


Halk Edebiyatı alanına ilişkin temel kavramların tanıtılması; halk biliminin içindeki konumunun belirlenmesi, anonim ve âşık tarzı sözlü kültür ürünlerinin açıklanması, türkü, mani, koşma türleri başta olmak üzere diğer tüm sözlü kültür ürünlerinin başlıca karakteristiklerinin incelenmesi dersin içeriğini oluşturmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Halk edebiyatı türlerinden masal, fıkra gibi anlatı türlerinin başlıca özellikleri açıklanacak; diğer sözlü kültür ürünlerinden farklılıkları ve Türk masal, fıkra derlemeleri hakkında karşılaştırmalı bilgiler verilecektir.
2 Halk edebiyatı türlerinden masal, fıkra gibi anlatı türlerinin başlıca özellikleri açıklanacak; diğer sözlü kültür ürünlerinden farklılıkları ve Türk masal, fıkra derlemeleri hakkında karşılaştırmalı bilgiler verilecektir.
3 Halk edebiyatı türlerinden efsane, bilmece, atalar sözü, alkış, kargış türleri hakkında bilgiler verilecek, bu türlerin başlıca örnekleri tanıtılarak, bu türlerin ortak özellikleri ve farklılıkları üzerinde durulacaktır.
4 Halk edebiyatı türlerinden efsane, bilmece, atalar sözü, alkış, kargış türleri hakkında bilgiler verilecek, bu türlerin başlıca örnekleri tanıtılarak, bu türlerin ortak özellikleri ve farklılıkları üzerinde durulacaktır.
5 Halk edebiyatı türlerinden seyirlik halk oyunları bağlamında üretilmiş başlıca sözlü kültür ürünleri tanıtılacaktır. Kukla, Karagöz, Orta oyunu, tuluat türleri hakkında bilgiler verilerek, başlıca örnekleri tanıtılacaktır.
6 Halk edebiyatı türlerinden seyirlik halk oyunları bağlamında üretilmiş başlıca sözlü kültür ürünleri tanıtılacaktır. Kukla, Karagöz, Orta oyunu, tuluat türleri hakkında bilgiler verilerek, başlıca örnekleri tanıtılacaktır.
7 Genel Tekrar
8 Ara Sınav
9 Âşık şiiri tarzının ilk örneklerinden başlayarak 20. yy.a doğru tarihsel ve edebi kişilikleri tanınmış başlıca âşıkların şiirleri incelenecektir.
10 Âşık şiiri tarzının ilk örneklerinden başlayarak 20. yy.a doğru tarihsel ve edebi kişilikleri tanınmış başlıca âşıkların şiirleri incelenecektir.
11 Kadınlarca yaratılmış anonim mani biçimindeki halk edebiyatı ürünlerinin başlıca özellikleri incelenerek, bu türün örnekleri tanıtılacaktır.
12 Âşık tarzı ürünlerde söz – müzik ilişkisi bağlamında bilgiler verilerek, bu türün başlıca örnekleri dinletilecek ve seslendirilecektir.
13 Âşık tarzı ürünlerde söz – müzik ilişkisi bağlamında bilgiler verilerek, bu türün başlıca örnekleri dinletilecek ve seslendirilecektir.
14 Türkiye dışı Türk topluluklarının halk edebiyatı ürünleri hakkında bilgiler verilecek, karşılaştırmalı olarak örnekler tanıtılacaktır.
15 Genel Tekrar
16 Final Sınavı

Pertev Naili Boratav, 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı, Gerçek Yayınevi, 5. baskı, İstanbul. İlhan Başgöz, İzahlı Halk Edebiyatı Antolojisi, İstanbul, 1956. Hikmet Dizdaroğlu, Halk Şiirinde Türler, Ankara, 1969.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Sözlü Sınav 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 62

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 1 3 3 4
ÖÇ 2 1 3 3 4
ÖÇ 3 3 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek