Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2102002002010 | YÖNETİM MUHASEBESİ | Ders | 2 | 4 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Dersin amacı öğrencilere yönetim muhasebesinin genel çerçevesi dahilinde konaklama işletmelerinde maliyet yönetimini de dikkate alarak fiyatlama, yiyecek ve içecek kontrolü, finansmana giriş kapsamında finansal tablo analiz ve yatırım kararlarına giriş konularında temel bilgiler öğretmek ve bunları kullanabileceği deneyimler kazandırmaktır
Adnan Turksoy, Ph.D.
1 | Yönetim muhasebesinin kapsamını öğrenme |
2 | Saptanan maliyet unsurları ile maliyet kontrolünü yönetimsel açıdan anlama |
3 | Fiyatlama kararları ve fiyatlama yöntemleri ile karar ortamlarına ilişkin bilgi sahibi olma |
4 | Sunulan yiyecek ve içecek hizmetlerine ilişkin maliyet yönlü değerlendirmeler yapma yeteneğini kazanma |
5 | Konaklama işletmelerinde finansal tablo ve tablo analizlerini öğrenme |
6 | Konaklama işletmelerinde çalışma sermayesi, faiz hesaplamalarını anlama |
Yok
Yok
Maliyet muhasebesinde öğrenilen temel kavramları kullanarak, konaklama hizmetlerinin fiyatlanması, sunulan yiyecek ve içecek menülerinin analizi, finansal tabloların değerlendirilmesi, rasyo analizleri, işletme sermayesi yönetimi, faiz ve annüite hesaplamaları
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, faaliyet ve işleyişin açıklanması | Sözlü anlatım | ||
2 | Maliyet Yönetimi ile Yönetim Muhasebesi İlişkisi | Sözlü anlatım | ||
3 | Fiyatlama Kararları - I | Sözlü anlatım | ||
4 | Fiyatlama Kararları - II | Sözlü anlatım | ||
5 | Menü Analizi | Sözlü anlatım | ||
6 | Maliyet ve Gelir Kontrolü – I | Sözlü anlatım | ||
7 | Maliyet ve Gelir Kontrolü – II | Sözlü anlatım | ||
8 | Arasınav | yazılı sınav | ||
9 | Finansal Yönetime Giriş | Sözlü anlatım | ||
10 | Finansal Tablolar | Sözlü anlatım | ||
11 | Finansal Analiz | Sözlü anlatım | ||
12 | İşletme Sermayesi Yönetimi | Sözlü anlatım | ||
13 | Annüite Hesaplamaları – I | Sözlü anlatım | ||
14 | Annüite Hesaplamaları – II | Sözlü anlatım | ||
15 | Vaka analizi | |||
16 | final sınavı | yazılı sınav |
TÜRKSOY, Adnan, Konaklama Yönetim Muhasebesi, Turhan Kitabevi, 2007.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 0 | 1 | ||||||||||||||||
ÖÇ 1 | 1 | ||||||||||||||||
ÖÇ 2 | 1 | ||||||||||||||||
ÖÇ 3 | 1 | ||||||||||||||||
ÖÇ 4 | 1 | ||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 1 |