Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FEN305GIDGUV | GIDA GÜVENLİĞİ (MİKROBİYOLOJİ AĞIRLIKLI) | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar; gıda koruma ilke ve yöntemlerini, mikrobiyolojik gıda analiz yöntemlerini, gıda güvenliğiyle ilgili kriterlerin kullanımı öğretmeyi amaçlamaktadır.
Prof Dr Mustafa ATEŞ
1 | Gıdalarda bulunana mikroorganizmalar ve gıda mikroorganizma ilişkilerinin önemini kavramak |
2 | Mikroorganizmaların gıdalara nerelerden ve nasıl bulaştığının kavranabilmesi |
3 | Gıdalardaki mikrorganizmaların gelişmelerini etkileyen iç faktörlerin kavranabilmesi |
4 | Gıdalardaki mikrorganizmaların gelişmelerini etkileyen dış faktörlerin kavranabilmesi |
5 | Gıdaların kalite kontrolünde kullanılan indikatör mikroorganizmaların neler olduklarınınn kavranılması |
6 | Gıdaların kalite kontrolünde kullanılan patojen mikroorganizmalarıve yaptıkları hastalıkların neler olduklarınınn kavranılması |
7 | Gıdalar ile insanlara geçen hastalıklar ve önlemlerın kavranılması |
8 | Gıdaları mikrobiyal bulaşmadan koruma yollarının kavranılması |
9 | Gıdaları mikrobiyal bulaşmadan koruma yollarının kavranılması |
Birinci Öğretim
yok
yok
Mikroorganizmalar ve gıda • Gıdalardaki indikatör ve patojen mikroorganizmalar• Gıdalarda mikrobiyolojik bozunmalar• Patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri• Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizma gıda ilişkileri | ||
2 | Gıdalarda önemli mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları | ||
3 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler (İç faktörler) | ||
4 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler (Dış faktörler) | ||
5 | Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar (Gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri) | ||
6 | Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar (Gıda kalitesi indikatörleri) | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar | ||
9 | Gıda muhafaza ilkeleri |
• Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. “Gıda Mikrobiyolojisi” Mengi Tan Basımevi, İzmir (1999). • Tortorello, M. L.” Food Microbiological Analysis : New Technologies IFT Basic Symposium Series ; 12” CRC Pres. 1997 • Schmidt, R.H., Rodrick, G.E. Food Safety Handbook John Wiley & Sons Publication 2003 • Guha- Khasnobis, B., Acharya S.S., Davis B. “Food security” Oxford Universty Pres. 2007. • Babu S.C., Sanyal P. “Food Security, Poverty and Nutrition Policy Analysis”Academic Press is an imprint of Elsevier. 2009 • Ray B., Bhunia A. “Fundamental_Food_Microbiology” CRC Press 2008
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 10 | 8 | 80 |
Rapor Hazırlama | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 93 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | ||||||||||||
ÖÇ 6 | ||||||||||||
ÖÇ 7 | ||||||||||||
ÖÇ 8 | ||||||||||||
ÖÇ 9 |