GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FEN305GIDGUV GIDA GÜVENLİĞİ (MİKROBİYOLOJİ AĞIRLIKLI) Seçmeli Ders Grubu 3 5 3,00

Lisans


Türkçe


Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar; gıda koruma ilke ve yöntemlerini, mikrobiyolojik gıda analiz yöntemlerini, gıda güvenliğiyle ilgili kriterlerin kullanımı öğretmeyi amaçlamaktadır.


Prof Dr Mustafa ATEŞ


1 Gıdalarda bulunana mikroorganizmalar ve gıda mikroorganizma ilişkilerinin önemini kavramak
2 Mikroorganizmaların gıdalara nerelerden ve nasıl bulaştığının kavranabilmesi
3 Gıdalardaki mikrorganizmaların gelişmelerini etkileyen iç faktörlerin kavranabilmesi
4 Gıdalardaki mikrorganizmaların gelişmelerini etkileyen dış faktörlerin kavranabilmesi
5 Gıdaların kalite kontrolünde kullanılan indikatör mikroorganizmaların neler olduklarınınn kavranılması
6 Gıdaların kalite kontrolünde kullanılan patojen mikroorganizmalarıve yaptıkları hastalıkların neler olduklarınınn kavranılması
7 Gıdalar ile insanlara geçen hastalıklar ve önlemlerın kavranılması
8 Gıdaları mikrobiyal bulaşmadan koruma yollarının kavranılması
9 Gıdaları mikrobiyal bulaşmadan koruma yollarının kavranılması

Birinci Öğretim


yok


yok


Mikroorganizmalar ve gıda • Gıdalardaki indikatör ve patojen mikroorganizmalar• Gıdalarda mikrobiyolojik bozunmalar• Patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri• Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikroorganizma gıda ilişkileri
2 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları
3 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler (İç faktörler)
4 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler (Dış faktörler)
5 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar (Gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri)
6 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar (Gıda kalitesi indikatörleri)
7 Arasınav
8 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
9 Gıda muhafaza ilkeleri

• Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. “Gıda Mikrobiyolojisi” Mengi Tan Basımevi, İzmir (1999). • Tortorello, M. L.” Food Microbiological Analysis : New Technologies IFT Basic Symposium Series ; 12” CRC Pres. 1997 • Schmidt, R.H., Rodrick, G.E. Food Safety Handbook John Wiley & Sons Publication 2003 • Guha- Khasnobis, B., Acharya S.S., Davis B. “Food security” Oxford Universty Pres. 2007. • Babu S.C., Sanyal P. “Food Security, Poverty and Nutrition Policy Analysis”Academic Press is an imprint of Elsevier. 2009 • Ray B., Bhunia A. “Fundamental_Food_Microbiology” CRC Press 2008



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 10 8 80
Rapor Hazırlama 1 1 1
Bireysel Çalışma 5 1 5
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 1 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 2 2
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 93

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek