GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
2801002312016 MÜZİK I Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Lisans


Türkçe


Geleneksel Türk Müziği türlerinin ve bu türleri oluşturan kavramların açıklanarak öğretilmesi.


Derya Tansu


1 1. Türleri oluşturan ve birbirinden ayıran öğeleri fark edebilme.
2 2. Geleneksel müziklerin toplumsal yaşamdaki yerini ve etkilerini değerlendirebilme.
3 3. Müzik alanında yerel ve ulusal ve uluslararası etkinlikleri, yenilikleri ve sorunları takip edebilme.
4 5. Geleneksel ve Çağdaş Türk müziği türlerine ilişkin unsurlardan; yerelden ulusal, ulusaldan uluslararası çerçeveye uzanan bir çizgide yararlanabilme becerisi.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Türk Müziğinde Türler, Türk Müziğinde kullanılan ses ve perde dizgeleri, ezgi, uygu, tema, makam,motif,motif ve ezgi geliştirme yöntemleri, geçki, çeşni, renk,çokseslilik, oturtum, bir eseri sıkıcı ve monoton yapan etkenler, müzik eserinde estetik güzelliği ve sanatsallığı oluşturan etkenler, geleneksel Türk sanat müziği, geleneksel Türk halk müziği türleri ve alt türleri hakkında bilgiler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tanışma
2 2. hafta Konular (Teorik) Tür nedir?, biçim ve tür kavramlarının karşılaştırılması, uluslar arası müzikte tür bilinci ve Türk Müziği türleri, (Geleneksel Türk Sanat Müziği, Çağdaş Türk Müziği, Köprüsel Türk Müziği ve alt türleri).
3 3. hafta Konular (Teorik) Ses nedir?Ses eğitimi çalışmaları hakkında bilgilendirme.
4 Konular (Teorik) Müzikle ilgili bazı kavramların açıklanması.(nota, anahtar, ölçü, ölçü çizgisi nüanslar, sofej,dikte, bona vs.)
5 Müzik eğitiminde uygulanacak yöntem ve teknikler.
6 Ezgi, Uygu, Tema, Makam, (İlgili örnekler seslendirilerek terimlerin daha iyi anlaşılması sağlanacaktır).
7 Geleneksel Türk Sanat Müziği ve Geleneksel Türk Halk Müziği alt türleri hakkında genel bilgiler.(Genel Olarak şarkı, türkü, gazel maya, peşrev, bozlak, fasıl,saz eseri, müzikli öykü vs.)
8 Ara sınav
9 Renk, Çokseslilik; (Yatay Çokseslendirme: kontrapunt, Kanon, Dikey Çokseslendirme: armonilemek), Oturtum: batak, karabatak, (İlgili örnekler seslendirilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanacaktır
10 Bir Eseri Sıkıcı ve Monoton Yapan Etkenler: a) Ezginin usûl vuruşlarına bağımlılığı, b) Seyir (Edvâr), c) Kalıp motif, Müzik Eserlerinde Estetik Güzelliği ve Sanatsallığı Oluşturan Etkenler, (Prozodi, senkop), (İlgili örnekler seslendirilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanacaktır). Bir Eseri Sıkıcı ve Monoton Yapan Etkenler: a) Ezginin usûl vuruşlarına bağımlılığı, b) Seyir (Edvâr), c) Kalıp motif, Müzik Eserlerinde Estetik Güzelliği ve Sanatsallığı Oluşturan Etkenler, (Prozodi, senkop), (İlgili örnekler seslendirilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanacaktır). Bir Eseri Sıkıcı ve Monoton Yapan Etkenler: a) Ezginin usûl vuruşlarına bağımlılığı, b) Seyir (Edvâr), c) Kalıp motif, Müzik Eserlerinde Estetik Güzelliği ve Sanatsallığı Oluşturan Etkenler, (Prozodi, senkop), (İlgili örnekler seslendirilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanacaktır). Bir Eseri Sıkıcı ve Monoton Yapan Etkenler: a) Ezginin usûl vuruşlarına bağımlılığı, b) Seyir (Edvâr), c) Kalıp motif, Müzik Eserlerinde Estetik Güzelliği ve Sanatsallığı Oluşturan Etkenler, (Prozodi, senkop), (İlgili örnekler seslendirilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanacaktır). Bir Eseri Sıkıcı ve Monoton Yapan Etkenler: a) Ezginin usûl vuruşlarına bağımlılığı, b) Seyir (Edvâr), c) Kalıp motif, Müzik Eserlerinde Estetik Güzelliği ve Sanatsallığı Oluşturan Etkenler, (Prozodi, senkop), (İlgili örnekler seslendirilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanacaktır).
11 Makam nedir? Basit makamlar hakkında bilgilendirme.
12 Usul nedir?Tartım nedir?
13 Geleneksel Türk müziği çalgıları hakkında genel bilgilendirme.
14 Koro calismasi
15 Geleneksel Türk Halk müziği çalgılarından bir kaçının tanıtımı
16 Final: Yıl sonu etkinliği

Onur AKDOĞU: “Türk Müziği’nde Türler ve Biçimler”, Meta Basım, İzmir, 2003



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Uygulama/Pratik 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Proje Hazırlama 4 1 4
Rol Oynama / Dramatize Etme 20 1 20
Bireysel Çalışma 4 1 4
Performans 32 1 32
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek