GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
2801002092023 BESLENME Ders 2 3 2,00

Lisans



Öğrenciyi yeterli ve dengeli beslenme ve özel durumlarda beslenme (gebelik ve emzirme döneminde beslenme) bebeklik, çocukluk ve ergenlik (adölesan obesitesi) döneminde beslenmenin önemi ve hastalıklardan korunma ile yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını tanımlayabilmeleri konularında bilgilendirmek


Prof. Dr. Rabia EKTİ GENÇ Prof. Dr. Nazan TUNA ORAN


1 Besin öğelerini tanımlayabilmeli
2 Emziklilik ve gebelik için beslenme planı yapabilmeli
3 Anne sütü ile ilgili eğitim yapabilmeli
4 Komplike sağlık sorunlarında hastaların beslenme durumlarını değerlendirebilmeli
5 Toplumda risk gruplarının beslenme durumunu tanımlayabilmeli
6 Toplumda risk gruplarına beslenme eğitimi yapabilmeli

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde beslenmenin önemi, Yeterli ve dengeli beslenme, Özel durumlarda beslenme


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders işlenişi ve kaynaklar hakkında bilgilendirme  Beslenme ve Sağlık Besin öğelerinin gruplandırılması ve vücut çalışmasındaki etkileri; Yeterli ve dengeli beslenme  Fonksiyonel Gıdalar ve Sağlık Üzerine Etkisi
2  Hızlı Hazır Yemek (Fast-Food) Sistemi Türk Mutfak Kültürü
3  Organik Besin Öğeleri Proteinler, Yağlar, Karbonhidratlar
4  Organik Besin Öğeleri Vitaminler
5  İnorganik Besin Öğeleri Mineraller, su ve diğer içecekler  Besinlerin Enerji Değeri Ve Vücudun Enerji Dengesi Toplum beslenmesi, toplumda enerji ve besin elementleri
6  Gıda Grupları Ve Saklanması Gıdaların Besin Değeri, Gıda Katkı Maddeleri ve Gıda Kontrolü Sanitasyon I Et, balık, kuru baklagiller
7  Gıda Grupları Ve Saklanması Gıdaların Besin Değeri, Gıda Katkı Maddeleri Ve Gıda Kontrolü II Yağlı tohumlar, meyve ve sebzeler, tatlandırıcılar
8  Yaşam Stili Ve Beslenme Kilo Kontrolü ve Fiziksel Aktivitenin Özellikleri Gebelikte kilo kontrolü
9  Özel Durumlarda Beslenme I Gebe ve emzikli olanların beslenmesi, bebek beslenmesi,
10 ARA SINAV
11  Özel Durumlarda Beslenme II Protein-Enerji Malnütrisyonu; İshal; Demir Yetersizliği Anemisi; Ağız ve Diş Hastalıkları
12  Özel Durumlarda Beslenme III İyot Yetersizliği Hastalıkları; Raşitizm; Menapoz Döneminde Beslenme; Kabızlık
13  Kronik Ve Dejeneratif Hastalıklarda Beslenme Kardiyovasküler - Serebrovasküler Hastalıklar, Tip II Diyabet, Psikososyal Bozukluklar Osteoporoz, Kanser vb
14  Beslenme Sorunlarında Çözüm Yolları Ve Öneriler: Halk sağlığına yönelik öneriler Toplumda Beslenme Sorunlarının Ve Nedenlerinin Saptanmasında Yöntemler

• Gebelik ve Laktasyon Dönemlerinde Beslenme, Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara, 2020 • Özel Durumlarda Beslenme, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2023 • Beslenme İlkeleri, Dora Basım Yayın, 2017. • Beslenme Kitabı Metabolizma ve Sağlık, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2023 • Yaşam Döngüsünde Probiyotikler ve Prebiyotikler, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2022 • Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz ve Beslenme, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2022 • Beslenme Durumunun Saptanması, Ema Tıp Kitabevi, 2021 • Anne Sütü ve Emzirme, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, 2022



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 74

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 3
ÖÇ 2 4 3 3 3
ÖÇ 3 4 3 3 3
ÖÇ 4 4 3 3 4
ÖÇ 5 4 5
ÖÇ 6 5 4 4 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek