Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802001002016 | BESLENME İLKELERİ II | Ders | 1 | 2 | 6,00 |
Lisans
Vitamin ve minerallerin yapıları, sınıflandırılması, fonksiyonları, besinsel kaynakları, farklı yaş ve cinsiyetteki bireylerin günlük vitamin ve mineral gereksinimleri ve bu besin ögelerini sağlayacak besinlerin çeşit ve miktarlarının değerlendirilebilmesi, yetersizlik, aşırı alım ve toksik düzeylerinin kavranılması; besinlerin işleme ve pişirme yöntemleri ve bu süreçler esnasında yapılarında meydana gelen değişikliklerin anlaşılması amaçlanmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Murat URHAN, Araş. Gör. Rana Nagihan AKDER, Araş. Gör. Ceren AKANALÇI
1 | Su ve elektrolitlerin insan bedeninin çalışmasındaki önemini öğrenir. |
2 | Suda eriyen vitaminlerin insan bedenin metabolizmasındaki önemini öğrenir. |
3 | Yağda eriyen vitaminlerin insan bedeninin metabolizmasındaki önemini öğrenir. |
4 | Makro- ve mikrominerallerin insan metabolizmasındaki önemini kavrar. |
5 | Besinlerdeki besin ögesi kayıplarını en aza indirmek için besin hazırlama, pişirme ve işleme tekniklerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Su, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflandırması; besinlerin vitamin ve mineral içerikleri, hazırlama ve pişirme yöntemleri sırasında oluşan besin ögesi kayıpları ve bu esnada yapılarında meydana gelen değişikliklerin beslenme ilkelerine uygun şekilde laboratuvar ortamında uygulanması.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Besin Ögesi Gereksinimleri-Beslenme Rehberleri-Besin Piramitleri (Diyetle Referans Alım/Dietary Reference Index-DRI; Önerilen Diyetle Alım Miktarı/Recommended Dietary Allowance-RDA),; Beslenme rehberleri-Dört Yapraklı Yonca ve dünya örnekleri | Beslenme Rehberleri ile İlgili Uygulamalar-TUBER'in incelenmesi. | ||
2 | Su ve Hidrasyon | Su/Sıvı tüketim kayıtlarının tartışılması | ||
3 | Vitaminlerin Genel Özellikleri Yağda Eriyen Vitaminler A Vitamini/ E vitamini | Yumurta (yumurtanın özellikleri, yapısı, tazeliği, besin değeri vb.)- süt ve ürünleri (süt çeşitleri ve özellikleri, kefir, yoğurt, kaymak, peynir çeşitleri ve özellikleri) | ||
4 | Yağda Eriyen Vitaminler D vitamini/ K Vitamini | Yumurta ile ilgili uygulamalar | ||
5 | Suda Eriyen Vitaminler Tiamin/Riboflavin/Niasin/Pantotenik Asit | Meyvelerle ilgili sınıf içi pratik | ||
6 | Suda Eriyen Vitaminler B6 vitamini/B12 vitamini/Folat/Biyotin | Sebzelerle ilgili sınıf içi pratik | ||
7 | Suda Eriyen Vitaminler C vitamini/Karnitin/Kolin/İnositol/Koenzim Q | Süt ve ürünleri ile ilgili uygulamalar | ||
8 | Ara Sınav | |||
9 | Mineraller Sodyum/Potasyum/Klor | Etlerle ilgili uygulamalar | ||
10 | Mineraller Kalsiyum/Demir/Fosfor/Kükürt | Yağlarla ilgili pratik/uygulamalar | ||
11 | Mineraller İyot/Çinko/Flor | Sebze ve meyvelerle ilgili uygulamalar | ||
12 | Mineraller Selenyum/Manganez/Krom/Bakır | Yöresel lezzetler uygulamaları | ||
13 | İçecekler | Laboratuvar temizliği | ||
14 | Prebiyotik/Probiyotik/Postbiyotik/Sinbiyotik | Genel değerlendirme |
1. Baysal, A. (2011) Beslenme (13. baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. 2. McGuire, M., Beerman, KA. (2011). Nutritional Sciences (2nd Edition). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning. 3. Türkiye Beslenme Rehberi. (2016). Sağlık Bakanlığı, Ankara. 4. Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver. 5. Brown, AC. (2011). Understanding food: Principles and prepation (4th). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 13 | 4 | 52 |
Gözlem | 5 | 2 | 10 |
Beyin Fırtınası | 13 | 2 | 26 |
Rapor Hazırlama | 5 | 2 | 10 |
Proje Hazırlama | 1 | 6 | 6 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 177 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 3 | 4 | 1 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 3 | 4 | 1 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 3 | 4 | 1 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 3 | 4 | 1 |
ÖÇ 5 | 1 | 3 | 5 | 5 | 3 | 1 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 |