Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802002022016 | BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ II | Ders | 2 | 4 | 5,00 |
Lisans
Türkçe
Besin Kimyası ve Analizleri II dersi Beslenme ve Diyetetik eğitiminde temel bir derstir. Dersin amacı, besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan karbonhidrtlar, vitaminler, enzimler ve gıdalardaki doğal renk maddeleri kimyası ve özellikleriyle, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri açıklamaktır.
Dr. Hasan KEŞKEKOĞLU
1 | Besin ögelerinden karbonhidratlar, vitaminler, enzimler ve doğal renk maddelerini sınıflandırır ve özelliklerini açıklayabilir |
2 | Besin ögelerine ait kimyasal yapılarını açıklayabilir, kimyasal reaksiyonlarını tanımlar ve laboratuvar uygulamalarını yapabilir |
3 | Her bir besin ögesinin bozulma etmenlerini tanır ve bozulmayı önlemek için alınacak tedbirleri ve kullanılacak antioksidanları bilir. |
4 | Mutfak uygulamaları sırasında besin ögelerinde oluşan bazı yapısal değişikleri açıklayabilir |
5 | Besin içeriklerine göre gıda maddelerini tanır |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Karbonhidratların genel özellikleri ve sınıflandırılması ,Monosakkaritler, yapıları, sınıflandırılması ve adlandırılması, karbonhidratlarda İzomer yapılar ve mutaratasyon Önemli monosakkaritler ve türevleri, Şekerlerin indirgenme ve yükseltgenme reaksiyonları, Maillard reaksiyonlarının mekanizması ve önlenmesi, Karamelizasyon, Oligosakkaritler Vitaminlerin sınıflandirilması, A ve D vitaminleri yapı ve özellikleri E ve K vitaminleri yapı ve özellikleri günlük gereksinimleri, C Vitamini, Biotin, Tiamin, riboflavin,niasin, Piridoksal,pantotenik asit, folik asit; yapı ve özellikleri yapı ve özellikleri günlük gereksinimleri, Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılmaları, Enzim kinetiği, etki eden faktörler, Enzim inhibitörleri, enzim teknolojisi Gıdalarda renk maddeleri
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Karbonhidratların genel özellikleri ve sınıflandırılması | Genel laboratuvar tanıtımı | ||
2 | Monosakkaritler, yapıları, sınıflandırılması ve adlandırılması | indirgen şekerlerin tanım ve renk tepkimeleri | ||
3 | İzomer yapılar ve mutaratasyon | Volumetrik yöntemle şeker tayini | ||
4 | Önemli monosakkaritler ve türevleri | Diastaz sayısı | ||
5 | Şekerlerin indirgenme ve yükseltgenme reaksiyonları, Maillard reaksiyonlarının mekanizması ve önlenmesi, Karamelizasyon | İyodun indirgen şekerlere reaksiyonu | ||
6 | Oligosakkaritler | Nişastanın hidrolizi | ||
7 | Vitaminlerin sınıflandirilması, A ve D vitaminleri yapı ve özellikleri | Üreaz aktivitesi tayini | ||
8 | E ve K vitaminleri yapı ve özellikleri günlük gereksinimleri, C Vitamini | C vitamini tayini | ||
9 | Ara sınav | Ara sınav | ||
10 | Biotin, Tiamin, riboflavin,niasin, Piridoksal,pantotenik asit, folik asit; yapı ve özellikleri yapı ve özellikleri günlük gereksinimleri | Kolorimetrik şeker tayini | ||
11 | Enzimlerin yapıları ve sınıflandırılmaları | Potansiyometrik titrasyon | ||
12 | Enzim kinetiği, etki eden faktörler | Balda indirgen şeker tayini | ||
13 | Enzim inhibitörleri, enzim teknolojisi | Balda sakkaroz tayini | ||
14 | Gıdalarda doğal renk maddeleri | Ödev kontrolü |
Food Chemistry: İlbilge SALDAMLI (editor), 2005, Hacettepe University Press, 2nd edition. 587 pages Food Chemistry: Semih ÖTLEŞ, Ege University Press. Bornova / Izmir. 2nd Edition. Food Chemistry: Arsan BİLİŞLİ, 2009, Sidas Media, 355 pages. Principles of Food Society. John, M. deMan., (Edited); An Apsen Publication.(1999) “Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods”. Wildman, R.E.C. (Edited) CRC Press, Boca Radon (2001)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 5 | 0 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 137 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 2 | 4 | 3 | 2 | |||||||
ÖÇ 2 | 4 | 1 | 3 | 3 | 2 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | 1 | 5 | 3 | 5 | 2 | |||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | 2 | ||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 2 |