Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802003052016 | TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ | Ders | 3 | 5 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Toplu Beslenme Sistemlerinde yönetimsel süreçler, mutfak ve yemekhane planlama, satınalma yöntemleri, kaliteli hammadde seçimi, doğru depolama yöntemleri ve hedef kitleye özgü menü planlama becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Murat URHAN
1 | Toplu Beslenme Sistemlerindeki yiyecek üretim sistemleri arasındaki farklıkları tanımlar. |
2 | Toplu beslenme hizmeti veren ticari ve ticari olmayan kuruluşlarda hizmet süreçlerini yönetebilir. |
3 | Mutfak ve yemekhanelerde kullanılan cihazları tanır. Bu alanların modernizasyonunu yapabilir. Mutfak ve yemekhane için uygun planlamayı yapabilir. |
4 | Toplu Beslenme hizmetinin verildiği hedef kitleye özgü yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak menüleri planlayabilir. |
5 | Satınalma, teknik şartname hazırlama, kaliteli hammadde teslim alma ve yiyecekleri depolama yöntemlerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Bu ders YILLIK bir derstir. Belirtilen 2 vize, 1 quiz, 1 final yıllık olarak düşünülmelidir.
Toplu Beslenme Sistemlerinin tanımı ve tarihsel gelişimi, uygulanan üretim teknikleri, mutfak ve yemekhane planlamasının nasıl olması gerektiği, kaliteli hammadde satınalma yöntemleri, hammadde alınması sırasında dikkat edilmesi gerekenler, depolama ilkeleri ve menü yönetimi ve denetimi konusunda teorik bilgiler verilmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş | ||
2 | Yiyecek Üretim Sistemleri | ||
3 | Yönetim I | ||
4 | Yönetim II | ||
5 | Mutfak ve Yemekhane Planlama | ||
6 | Mutfak ve Yemekhanelerin Modernizasyonu ve Kullanılan Ekipmanlar | ||
7 | Menü Planlama I | ||
8 | Menü Planlama II | ||
9 | Menü Planlama III | ||
10 | Ara Sınav | ||
11 | Satınalma | ||
12 | Hammadde Seçimi, Teslim Alma ve Kontrol | ||
13 | Depolar, özellikleri ve depolama teknikleri | ||
14 | Standart tarifeler ve Kontrol |
Prof. Dr. Yasemin Beyhan; Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu, Ankara Nobel Tıp Yayınları, 2018. Ciğerim N., Beyhan Y. Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi. Kök Yayıncılık, Ankara, 1995. Puckett RP. Foodservice Manual for Health Care Institutions. Somerset: John Wiley & Sons, Incorporated; 2012.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 80 |
Quiz | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 2 | 3 | 6 |
Rapor Hazırlama | 1 | 3 | 3 |
Rapor Sunma | 1 | 3 | 3 |
Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 110 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 4 | 5 | 1 | 5 | 1 | 1 | 3 | 4 | 1 |
ÖÇ 2 | 1 | 1 | 4 | 5 | 1 | 5 | 4 | 1 | 3 | 4 | 1 |
ÖÇ 3 | 1 | 1 | 4 | 5 | 1 | 5 | 5 | 1 | 4 | 4 | 1 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 1 |
ÖÇ 5 | 1 | 4 | 4 | 5 | 1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 1 |