Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802002162020 | BESLENME EKOLOJİSİ | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Tarihsel süreçte insanların ve toplumların beslenme alışkanlıklarında görülen değişiklerin, ülkelere özgü beslenme kültürünün, dinlerin besinler ve beslenme üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Murat URHAN
1 | İnsanlık tarihi boyunca beslenme alışkanlıklarındaki gelişmeleri tanımlayabilir. |
2 | Ülkelerin beslenme kültürleri ve yemekleri hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Dinler tarihinde besinlerin yerini ve dinlerin beslenme alışkanlıkları üzerine etkilerini tanımlar. |
4 | Bazı besinlerin (tuz, şeker vb.) insanlık yaşamına girişi ve işlenmesi ile ilgili teknolojik gelişmeleri öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinin kendine özgü yemekleri ve beslenme alışkanlıkları, tarihsel süreçte yaşamını sürdürmüş olan eski uygarlıkların besinleri işleme becerileri ve yemek kültürleri, dinlere özgü yasak ve serbest olan yiyecekler ve beslenme uygulamaları ve çeşitli besinlerin işlenmesi ve insan yaşamına girişi ile bilgiler verilmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Besinlerin Tarihsel Süreci | ||
2 | Antik Çağ Dönemi ve Beslenme | ||
3 | Tarihsel Süreçte Yaşamımıza Giren Besinler "Şeker ve Tuz" | ||
4 | Tarihsel Süreçte Yaşamımıza Giren Besinler"Buğday, Üzüm ve Zeytin" | ||
5 | Hitit Mutfağı | ||
6 | Orta Asya Türk Devletlerinde Yemek Kültürü | ||
7 | Osmanlı Mutfak Kültürü | ||
8 | Dinlerin Beslenmeye Etkisi | ||
9 | Yemek Sosyolojisi | ||
10 | Ülke Mutfakları | ||
11 | Ülke Mutfakları II | ||
12 | Ülke Mutfakları III | ||
13 | Türkiye'de Farklı Bölgelerin Beslenme Alışkanlıkları | ||
14 | Ekonomik Gelişmeler ve Savaşların Beslenmeye Etkisi |
Merdol TK. Beslenme Antropolojisi, Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara, 2012. Pilcher, JM. Food in World History. Taylor&Francis, New York, 2006. Thaker, A., Braker, A. Multicultural Handbook of Food, Nutrition and Dietetics. Wiley-Blackwell, West Sussex, 2012.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 5 | 1 | 5 |
Takım/Grup Çalışması | 3 | 2 | 6 |
Rapor Hazırlama | 6 | 2 | 12 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Okuma | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 80 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 3 | 2 | 1 | 1 |
ÖÇ 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 3 | 2 | 1 | 1 |
ÖÇ 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 3 | 2 | 1 | 1 |
ÖÇ 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 3 | 2 | 1 | 1 |