Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802004072022 | SEÇMELİ ALAN UYGULAMALI DERSİ | Ders | 4 | 8 | 5,00 |
Lisans
Türkçe
Klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenmek, hasta dosyası okuma, dosyadaki bilgileri analiz etme ve hastanın klinik laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlamayı öğrenmektir.
ÖĞR GÖR EZGİ KARATAŞ
1 | etişkin hasta diyetisyenliği konusunda bilgi ve beceri kazanır; uygulamaları gözlem yaparak öğrenir. |
2 | Hasta dosyası okuma, dosyadaki bilgileri analiz etme ve hastanın klinik ve laboratuvar bulgularına göre tıbbi beslenme tedavisi planlamayı öğrenir. |
3 | Yetişkin hastalıklarında uygulanan tıbbi beslenme tedavilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yetişkin hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Toplu Beslenme Sistemleri Beslenme ilkeleri-I Beslenme ilkeleri-II
Yok
Ders sorumluları gözetiminde, yetişkin hastanesinde görev yapan diyetisyenler ile birlikte öğrencilere erişkin hastalara yönelik klinik beslenme pratiğini kazandırmak .
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Staj ve oryantasyon haftası | |||
2 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
3 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
4 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka | |||
5 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
6 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
7 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
8 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
9 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
10 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
11 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
12 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
13 | Staj ve yetişkin hastalıkları vaka çalışması | |||
14 | final sınavı |
1. Mahan, L. K., Raymond, J. L. (2016). Krause's Food & the Nutrition Care Process (14th Edition), USA: Elsevier. 2. Raymond, J.L., Morrow, K. (2020). Krause and Mahan’s Food & The Nutrition Care Process (15th Edition), USA: Elsevier. 3. Escott-Stump, S. (2015). Nutrition and Diagnosis-Related Care (8th Edition), USA: Wolters Kluwer. 4. Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., Merdol-Kutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2019). Diyet El Kitabı (10.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi 5. Tüfekçi Alphan, E. (2013). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ankara : Hatiboğlu Yayınevi. 6. Mercanlıgil, S., Dağ, A. (2013). Hastalıklarda Diyet Tedavisi. Ankara: Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını. 7. Tayfur, M. (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi. 8. Gündoğdu, H. (çev.ed.). (2013). Klink Nütrisyonun Temelleri (4.Baskı), Pelin Ofset: Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 5 | 1 | 5 |
Soru-Yanıt | 5 | 1 | 5 |
Takım/Grup Çalışması | 3 | 1 | 3 |
Gözlem | 14 | 2 | 28 |
Alan Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Örnek Vaka İncelemesi | 5 | 2 | 10 |
Proje Hazırlama | 1 | 2 | 2 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Sözlü Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ev Ödevi | 2 | 3 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 145 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 |