GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
3404004262021 İŞLETME HİJYENİ VE GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 4 8 4,00

Lisans


Türkçe


Turizm sektöründe önemli bir konumunda görev yapacak elemanların, birey ve toplum sağlığını ilgilendiren hijyen, sanitasyon konularında donanımlı yönetici olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır.


Arş. Gör. Dr. Mehmet Alper Nisari


1 Mikroorganizmaları ve enfeksiyon yayılma yollarını, personel hijyenini, temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon ve dezensektizasyon kavramlarını öğrenerek uygulayabilecek bilgiyi kazanma.
2 Hijyen ve sanitasyon bilgilerini turizm konaklama sektöründe uygulayabilme becerisini kazanma
3 Konaklama işletmeciliğinde hijyen ve sanitasyon konularında karşılaştığı sorunların çözümünde bilgiyi kullanabilme becerisini kazanma.
4 Konaklama işletmesinde diğer işletme birimleri ile hijyen ve sanitasyon konusunu planlayıcı davranış biçimi gösterebilme.
5 Ortaya çıkan güncel hijyen ve sanitasyon konularındaki sorunları irdeleyerek anında çözüm üretebilme.
6 Hijyen ve sanitasyon bilgilerini personelin iyi uygulayabilmesini sağlayacak davranış yeteneği kazanma.
7 Konaklama sektöründeki hijyen-sanitasyon yönetim anlayışı ile mevcut yönetmelikleri iyi uygulayabilme yeteneği kazanma.
8 Konaklama işletmesinde ve çevresinde hijyen ve sanitasyon bilgisini uygulayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Birey ve toplum sağlığını ilgilendiren hijyen ve sanitasyon, mikroorganizmalar, hastalıklar, mikroorganizmaların kontrolü, temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon ve dezensektizasyon konularını içermektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hijyen ve sanitasyon tanımı ve önemi
2 Hijyenik ortam sağlamanın temel koşulları
3 Sağlığın bozulmasına neden olan faktörler ve hastalık etkenleri
4 Mikroorganizmalar hakkında genel bilgiler
5 Enfeksiyonların yayılma yolları
6 Personel hijyeni
7 Personel hijyeni
8 Mikroorganizmaların kontrolünün önemi
9 Ara Sınav
10 Temizlik (Kir, temizleme işlemleri, sabun-sürfektan, deterjan ve çeşitleri, etkin temizleme işlemi)
11 Dezenfeksiyon (Kimyasal maddelerle dezenfeksiyon, klor, iyodoforlar, kuaterner amonyum bileşikleri ile dezenfeksiyon)
12 Dezenfeksiyon (Fenolik dezenfektanlar, asit anyonik sürfektanlar, ısı ile dezenfeksiyon)
13 Sterilizasyon (Kuru ısı, buhar, bakteriyel filtreler ve ultraviyole ışını)
14 Dezensektizasyon
15 Dezensektizasyon
16 Final Sınavı

Mustafa Tayar, Ömür Alyakut . Ağırlama Sektöründe Gıda Hijyeni . Pegem Akademi Yayıncılık . Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, 2003 Prof. Dr. Meryem Akoğlan KOZAK, Öğr.Gör. Emine YILDIZ KALE, Temizlik Hizmetleri İşletmeciliği, 2007



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 11 33
Okuma 10 2 20
Toplam İş Yükü (saat) 119

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek