Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
3404004262021 | İŞLETME HİJYENİ VE GIDA GÜVENLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 8 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Turizm sektöründe önemli bir konumunda görev yapacak elemanların, birey ve toplum sağlığını ilgilendiren hijyen, sanitasyon konularında donanımlı yönetici olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır.
Arş. Gör. Dr. Mehmet Alper Nisari
1 | Mikroorganizmaları ve enfeksiyon yayılma yollarını, personel hijyenini, temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon ve dezensektizasyon kavramlarını öğrenerek uygulayabilecek bilgiyi kazanma. |
2 | Hijyen ve sanitasyon bilgilerini turizm konaklama sektöründe uygulayabilme becerisini kazanma |
3 | Konaklama işletmeciliğinde hijyen ve sanitasyon konularında karşılaştığı sorunların çözümünde bilgiyi kullanabilme becerisini kazanma. |
4 | Konaklama işletmesinde diğer işletme birimleri ile hijyen ve sanitasyon konusunu planlayıcı davranış biçimi gösterebilme. |
5 | Ortaya çıkan güncel hijyen ve sanitasyon konularındaki sorunları irdeleyerek anında çözüm üretebilme. |
6 | Hijyen ve sanitasyon bilgilerini personelin iyi uygulayabilmesini sağlayacak davranış yeteneği kazanma. |
7 | Konaklama sektöründeki hijyen-sanitasyon yönetim anlayışı ile mevcut yönetmelikleri iyi uygulayabilme yeteneği kazanma. |
8 | Konaklama işletmesinde ve çevresinde hijyen ve sanitasyon bilgisini uygulayabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Birey ve toplum sağlığını ilgilendiren hijyen ve sanitasyon, mikroorganizmalar, hastalıklar, mikroorganizmaların kontrolü, temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon ve dezensektizasyon konularını içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Hijyen ve sanitasyon tanımı ve önemi | ||
2 | Hijyenik ortam sağlamanın temel koşulları | ||
3 | Sağlığın bozulmasına neden olan faktörler ve hastalık etkenleri | ||
4 | Mikroorganizmalar hakkında genel bilgiler | ||
5 | Enfeksiyonların yayılma yolları | ||
6 | Personel hijyeni | ||
7 | Personel hijyeni | ||
8 | Mikroorganizmaların kontrolünün önemi | ||
9 | Ara Sınav | ||
10 | Temizlik (Kir, temizleme işlemleri, sabun-sürfektan, deterjan ve çeşitleri, etkin temizleme işlemi) | ||
11 | Dezenfeksiyon (Kimyasal maddelerle dezenfeksiyon, klor, iyodoforlar, kuaterner amonyum bileşikleri ile dezenfeksiyon) | ||
12 | Dezenfeksiyon (Fenolik dezenfektanlar, asit anyonik sürfektanlar, ısı ile dezenfeksiyon) | ||
13 | Sterilizasyon (Kuru ısı, buhar, bakteriyel filtreler ve ultraviyole ışını) | ||
14 | Dezensektizasyon | ||
15 | Dezensektizasyon | ||
16 | Final Sınavı |
Mustafa Tayar, Ömür Alyakut . Ağırlama Sektöründe Gıda Hijyeni . Pegem Akademi Yayıncılık . Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, 2003 Prof. Dr. Meryem Akoğlan KOZAK, Öğr.Gör. Emine YILDIZ KALE, Temizlik Hizmetleri İşletmeciliği, 2007
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 11 | 33 |
Okuma | 10 | 2 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 119 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | |
ÖÇ 1 | 1 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 2 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 3 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 4 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 5 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 6 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 7 | ||||||||||||||||||||
ÖÇ 8 |