GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TBS338 REPERTUVAR IV Ders 3 6 3,00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; Geleneksel Türk Sanat Müziğinde bestelenmiş eserleri tüm özellikleri dikkate alınarak seslendirmek.


Dr. Öğretim Üyesi Özgen Küçükgökçe – Dr. Barış Doğan


1 Geleneksel Türk Sanat Müziği alanında bestelenmiş eserlerde icra tekniklerinin genel olarak öğrenimi.
2 Geleneksel Türk Sanat Müziği türlerini tanıma, türlerin özellikleri ve üslup, tavır özelliklerini de dikkate alarak seslendirme yapabilme.
3 Geleneksel Türk Sanat Müziği alanında edinilen aralık, makam, usul vb kuramsal bilgileri uygulama esnasında değerlendirebilme.
4 Geleneksel Türk Sanat Müziği icrası ile yeni dönem Türk sanat Müziği icrası arasındaki farkları inceleyip, yenilikler ve sorunlara da dikkat ederek sentez oluşturma.
5 Geleneksel Türk Sanat Müziği eser seslendirmelerinde Geleneksel Türk Sanat Müziği sazlarını da kullanarak uyumlu icraya önem verme.
6 Geleneksel Türk Sanat Müziği sözel eserlerinde güfteleri günümüz Türkçesine aktararak ifade ettiği anlamın icradaki önemini vurgulama.
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilinciyle ulusal ve uluslararası etkinliklerde Geleneksel Türk Sanat Müziği icrasını sergileme becerisini kazanma.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Eserlerde aralık, makam, usul kavramları dikkate alınarak, prozodiye dikkat edilerek, güfte anlamlarını ezgi ile bütünleştirme ve eseri bir bütün olarak seslendirmek.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders içeriğinin anlatılması, ders notlarının incelenmesi, ders yönteminin gözden geçirilmesi.
2 Gönlümü Duçar Eden Bu Hale Hep Makam: Hicazkar Beste: Şevki Bey Amaç: Makamı pekiştirmek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
3 Lezzet Almış Geçmiyor Sevdayı Dildardan Gönül Makam: Hicazkar Beste: Ahmet Mithat Bey Amaç: Makamı pekiştirmek.
4 Bunca Cevrinle Gönül Ülkesi Virane Olur Makam: Kürdilihicazkar Beste: Emin Ongan Amaç: Makamı pekiştirmek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
5 Bitmez Tükenmez Bu Dert Makam: Kürdilihicazkar Beste: Selahattin İçli Amaç: Makamı pekiştirmek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
6 ARA SINAV Gurub Etti Güneş Dünya Karardı Makam: Kürdilihicazkar Beste: Hacı Arif Bey Amaç: Sınıf içi ödev. (Vize sınavının %15’i)
7 Bekledim Yıllarca Lakin Gelmedin Ey Nazlı Yar Makam: Hüzzam Beste: Rakım Elkutlu Amaç: Makamı pekiştirmek, Ağır Aksak usulünü eser üzerinde uygulamak, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
8 Şu Göğsüm Yırtılıp Baksan Makam: Hüzzam Beste: Cevdet Çağla Amaç: Makamı pekiştirmek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak. ARA SINAV (VİDEO) (Vize sınavının %40’ı) 1- Dün Gece Mehtaba Dalıp Hep Seni Andım (Ezbere) Makam: Hüzzam Beste: Semahat Özdenses 2- Bülbül Gibi Pür Oldu Cihan Nağmelerimden (Bakarak) Makam: Hicazkar Beste: Zekai Dede
9 ARA SINAV Gecenin Matemini Aşkıma Örtüp Sarayım Makam: Hüzzam Beste: Selahattin Pınar Amaç: Sınıf içi ödev. (Vize sınavının %15’i)
10 Kırdın Ümmidimi Yıktın Şu Gönül Lanesini Makam: Segah Beste: Fehmi Tokay Amaç: Makamı pekiştirmek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
11 Zencir-i Aşkın Dil-bestesiyem Makam: Segah Beste: Hacı Faik Bey Amaç: Makamı pekiştirmek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
12 ARA SINAV Gece Sessiz ve Karanlık Makam: Segah Beste: Gültekin Çeki Amaç: Sınıf içi ödev. (Vize sınavının %15’i)
13 Genel Tekrar
14 Gel Ey Saki Şarabı Tazelendir Makam: Müstear Beste: Rahmi Bey Amaç: Makamı pekiştirmek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
15 Biya ki Kadd-i Tü der Bağ-ı Can Nihali Me Nest Makam: Sazkar Beste: İlya Amaç: Makamı pekiştirmek, Yürük Semai türü hakkında bilgi vermek, bestecinin eserlerinden bir örnek sunmak.
16 Final Sınavı

İlgili makamlardaki eserlerden oluşturulmuş ders notları.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Gözlem 1 15
Sözlü Sınav 3 45
Performans 2 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 14 1 14
Takım/Grup Çalışması 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 1 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 1 10
Okuma 10 1 10
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 3
ÖÇ 7 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek