Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
3403002202021 | INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE OF TURKEY | Ders | 2 | 4 | 4,00 |
Lisans
İngilizce
Yabancı dilde terimlere hakim olma okuma ve konuşma becerilerini geliştirebilmek. Türkiye'nin somut olmayan kültürel mirası ve UNESCO listesine girmiş ürünleri ile ilgili sunum yapma becerisi kazandırmak.
Öğr. Gör. Dr. Sinan Kurt
1 | İngilizce dilini mesleki anlamda rahat kullanabiliyor olma |
2 | Turizm Rehberliği mesleğini uygulamalı olarak İngilizce dilinde icra etme yetenegini kazanma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Öğretilen dildeki dilbilgisi kuralları ile ilgili konular,kelimeler,alıştırmalarve okuma parçaları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Mevlevi Sema Törenleri | ||
3 | Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah | ||
4 | Nevruz ve Hıdırellez Bayramları | ||
5 | Mesir Macunu Festivali ve Yağmur Duası Ritüeli | ||
6 | Meddahlık ve Orta Oyunu | ||
7 | Karagöz | ||
8 | Ara Sınav (Vize) | ||
9 | Tören Keşkeği ve Aşure | ||
10 | Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali | ||
11 | Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği | ||
12 | Aşıklık Geleneği | ||
13 | Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı | ||
14 | Geleneksel Sohbet Toplantıları | ||
15 | Genel Değerlendirme | ||
16 | Final |
Baldan, O. ve Tabak, Ö. G. C. (2015). Şanlıurfa Sıra Geceleri ve Geçmişten Günümüze Tını Değişimi. VI. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu. ss. 294-400. Bilgimöz, S. ve Gülcan, B. (2021). Yaşayan İnsan Hazineleri Deneyimsel Turizmde Nasıl Bir Rol Üstlenebilir?. Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi, 4(12), ss. 1141-1160. Bozagcı, E. C. ve Çevik, A. (2021) Destinasyon Çekim Gücü Olarak Gastronomi Müzeleri: Safranbolu Türk Kahve Müzesi Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), ss. 320-330. Civelek, M. (2022). Somut Olmayan Kültürel Miras Unsurlarından Karagöz Sanatının Turizm Bağlamında Değerlendirilmesi. Journal of Humanities and Tourism Research, 12(2), ss. 417-439. Çetinkaya, N. ve Yıldız, S. (2018). Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Erzurum Lavaş (Acem) Ekmeğinin Turistik Ürüne Dönüştürülmesine Yönelik Bir Çalışma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek 1), ss. 430-452. Ekici, M. (2004). Somut Olmayan Kültürel Miras Neden ve Nasıl Korunmalı ve Nasıl Müzelenmeli: Sorunlar, Çözümler ve Ülkelerden Örnekler. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Müzelenmesi Sempozyumu. Ankara: Gazi Üniversitesi THBMER Yay. 1, ss.15-20 Ekici, M. ve Fedakar, P. (2014). Gelenek, Aktarma, Dönüşüm ve Kültür Endüstrisi Bağlamında Nazar Ve Nazar Boncuğu. Milli Folklor, 26(101). ss.40-50. Ivan, O. (2017). ‘We Make More Money Now, but We Don’t Talk To Each Other Anymore’: On New Tourism And Capitalism in The Danube Delta. Journal of Tourism and Cultural Change, 15 (2), ss.122-135. Kurt, S. (2017). Somut Olmayan Kültürel Miras ve Turizm: Fıkraların Turist Rehberleri Tarafından Kullanımı. R. Uçkun, K. Doğan, D. Ersöz, N. S. Derdiçok. (Editörler), Somut Olmayan Kültürel Miras ve Mizah” “Uluslararası Genç Akademisyenler Kültür Kongresi içinde (ss. 416-426).İzmir Oğuz, M.Ö. (2002). Küreselleşme ve Uygulamalı Halkbilimi. Ankara: Akçağ Yayınları Oğuz, M. Ö. (2013). Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir? Ankara: Geleneksel Yayıncılık. Oğuz, M. Ö., Nalcıoğlu, Z.S.B., Aral, A.E. (2021). Turizm Eğitiminde Somut Olmayan Kültürel Miras. Tekin, G. Sezerel, H. Bayraktar, Z. (Editörler), Turizm ve Kültürel Miras Eğitimi: Disiplinlerarası Yaklaşımlar içinde (ss. 73-86). Ankara: Sonçağ Akademi Yayınları Ölçer Özünel, E.Ö. (2011). Kültür Turizminde “Yöresel” ve “Otantik” Olanı Sorgulamak ve Tüketilmiş Mekânları Yeniden Üretmek Üzerine. Turkish Studies, 6 (4), ss.255-262. Ölçer Özünel, E. Ö. (2017). Somut Olmayan Kültürel Mirasın Karanlık Yüzleri: Turistifikasyon, Bağlamından Koparma, Millîleştirme, Müzeifikasyon, Otantifikasyon ve Aşırı Ticarileşme. Kültürel Mirasın Korunması Uluslararası Bursa Sempozyumu, Bursa, ss. 349-366. Türker, A. ve Çelik, İ. (2012). Somut Olmayan Kültürel Miras Unsurlarının Turistik Ürün Olarak Geliştirilmesine Yönelik Alternatif Öneriler. Yeni Fikir Dergisi, (9), ss. 86-98. Türker, A. ve Köksal, G. (2018). Somut Olmayan Kültürel Miras Unsurlarının Turistlere Aktarılmasının Turist Rehberleri Açısından Değerlendirilmesi. Hacıoğlu, N. vd. (Editörler) Turist Rehberliği Üzerine Güncel Araştırmalar içinde (ss.264-277) Ankara: Detay Yayıncılık. UNWTO, (2012). Tourism and Intangible Cultural Heritage. Madrid: World Tourism Organization.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Seminer | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 16 | 1 | 16 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 20 | 1 | 20 |
Proje Sunma | 18 | 1 | 18 |
Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 11 | 1 | 11 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 11 | 1 | 11 |
Okuma | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 127 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 3 | 2 | 5 | 2 | ||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 5 | 2 |