GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
502002542022 PRACTICAL TRAINING I Ders 2 4 4,00

Lisans


Türkçe


Öğrenciler; Tekstil mühendisliği mesleğinin görev ve sorumluklarını gerçek ortamında yaşayarak öğrenir, Bir işletmede hammaddeden son ürüne kadar uzanan üretim süreci ve işlem adımlarında sorumluluk almaya hazırlanır, Meslekte görev alabileceği fizibilite, araştırma ve geliştirme, planlama ve tasarım çalışmalarında, üretim, denetim konularında eğitim görür, Meslek ahlakı, insan sağlığı, iş güvenliği, kalite, çevre gibi konularda duyarlılık kazanır, İşletmelerde, iş ve meslek yaşamında iş disiplininin, takım çalışmasının, disiplinler arası işbirliğinin, bireysel yetkinliklerin, insan ilişkilerinin önemini gözlem yaparak ve yaşayarak öğrenir, Sözlü ve yazılı iletişim becerileri gelişir, Bilgisayar ve yabancı dil bilgisinin önemini kavrar, Meslek yaşamına hazırlanır.


Prof. Dr.Tülay GÜLÜMSER


1 Tekstil Mühendisliği mesleğini kavrayabilme
2 Tam entegre bir tekstil tesisin proseslerini açıklayabilme
3 Mühendislik mesleğine ilişkin bilgileri uygulayabilme
4 Genel olarak tekstil üretim süreçlerinin ve tekstil mamüllerinin özelliklerini hatırlayabilme

Birinci Öğretim


Staj I, ikinci sınıfın sonunda eğitim yaz tatiline girdiği zaman yapılır. Her öğrenci üretim yapan ve Bölüm tarafından uygun görülen fabrikalarda staj yapmak zorundadır. Staj tarihleri her ayın 15’inde başlar, sonraki ayın 14’ünde biter. Staj yapılabilecek dönemler; 15 Haziran-14 Temmuz, 15 Temmuz-14 Ağustos ve 15 Ağustos-14 Eylül’dür.Staj kesinlikle bölünemez. 15 Haziran ve 15 Temmuz başlangıç dönemlerinde staj yapacakların yaz okuluna katılması mümkün değildir. Staj başvuru belgesi ve 1 adet öğrenci kimlik fotokopisi ,Tekstil Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonuna ilan edilen tarihe kadar mutlaka teslim edilmelidir.


Yok


Tekstil Mühendisliği 1. Sanayi Stajı ile, öğrencinin bir tekstil mühendisinin çalışabileceği üretim alanlarını tanıması, çalışma hayatında karşısına çıkabilecek makineleri görüp öğrenmesi, şirketlerde mümkün derecede uygulamalı çalışmalar ile makinelere ve sisteme aşinalığının sağlanması, opsiyon seçimi döneminde kendisine uyan ve çalışmaktan hoşlanabileceği konuyu saptayabilmesi için fırsat yaratılması mümkün olmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Fabrikayı ve kişileri tanıma. Fabrikanın geçmişi, makine parkı, yerleşim düzeni ve idari ve teknik yapılanması hakkında bilgilenme. Fabrikada iş akışı, sipariş alınması ve üretimin planlanması hakkında bilgi sahibi olma.
2 Fabrikada üretim takibi, üretim sırasında karşılaşılan problemlerin analizi ve çözümü ile mevcut makineler hakkında bilgi edinme, işlevlerini ve ayarlarını öğrenme.
3 Üretimde çalışma ve üretim kontrolü. Bunların yanısıra ürün kalite kontrolünün yapılması.
4 Desen dairesi, satın alma, satış ve pazarlama vs. gibi ünitelerin üretime katkılarının ve iş akışının izlenmesi. Çevre sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgili konuların izlenmesi.Son ürün kontrollerinin izlenmesi.

Şirket dökümanları, kütüphane ve internet kaynakları


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Uygulama/Pratik 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Uygulama/Pratik 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Bu dersin kendisi stajdır, uygulamalı yapılmaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama/Pratik 30 4 120
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 3 5 5 5 3 5
ÖÇ 2 5 3 5 5 5 3 3
ÖÇ 3 3 5
ÖÇ 4 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek