Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
504001222022 | ORGANIC CHEMISTRY | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Lisans
İngilizce
Mineral maddeler ve su dışında bütün gıda bileşenleri organik maddelerdir. Bu derste organik maddelerin yapısı, elde edilişleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri anlatılacak, organik reaksiyonların mekanizmaları verilecektir. Hidrojen bağı ve rezonans kavramları açıklanacaktır. Gıda maddelerinin üretiminde, depolanmasında ve analizlerinde organik kimya bilgileri vazgeçilemez nitelikteki temel bilgilerdir.
Doç. Dr. Emine Nakilcioğlu
1 | Organik kimyanın ne olduğunu, nerelerde kullanıldığını, atom, çekirdek, proton, nötron ve elektron kavramlarını, kovalent ve iyonik bağlar, değerlik, izomerlik, formal yük ve orbital kavramlarını öğrenme |
2 | Alkanların yapısı ve adlandırılması, stereokimya, alkanların konformasyonu, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri ve reaksiyonlarını öğrenme |
3 | Sikloalkanların adlandırılmasını, yapısını, fiziksel özelliklerini ve geometrik izomeriyi öğrenme |
4 | C = C çift bağının yapısı, alkenlerin adlandırılması, geometrik izomeri, alkenlerin fiziksel özellikleri, elde edilmeleri ve reaksiyonlarını öğrenme |
5 | Alkinlerin yapısı, adlandırılması ve fiziksel özelliklerini öğrenme |
6 | Aromatik hidrokarbonların yapısını, adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini, elektrofil aromatik sübstitüsyonu, indüktif etki ve rezonans etkisini, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelmeyi öğrenme |
7 | Alkollerin, fenollerin ve tiyollerin yapısı adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini ve reaksiyonlarını öğrenme |
8 | Aldehit ve ketonların yapı ve adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini ve reaksiyonlarını öğrenme |
9 | Karboksillik asit ve türevlerinin yapı ve adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini ve reaksiyonlarını öğrenme |
10 | Aminlerin yapısı adlandırılmaları, fiziksel özellikleri ve bazik özelliği, fenollerin yapısı adlandırılması, fiziksel özellikleri ve asitliğinin öğrenilmesi |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Organik kimyaya giriş, alkanlar (strüktür ve adlandırma, stereokimya ve alkanlarda konformasyon, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), sikloalkanlar (adlandırma, sikloalkanlarda strüktür ve gerginlik kavramı, geometrik izomeri, fiziksel özellikler), alkil halojenürler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, nükleofil alifatik sübstitüsyon), alkenler (C = C çift bağının yapısı, adlandırma, geometrik izomeri, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), alkinler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri), aromatik hidrokarbonlar (benzen ve yapısı, aromatik karakter, adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, elektrofil aromatik sübstitüsyon, indüktif etki ve rezonans etkisi, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelme), organik halojen bileşikleri (yerdeğiştirme ve ayrılma tepkimeleri, elektrofil aromatik sübstitüsyon, indüktif etki ve rezonans etkisi, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelme), alkoller, fenoller, tiyoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, hidrojen bağı, elde edilmeleri, reaksiyonları), aldehit ve ketonlar (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), karboksilli asitler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), aminler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, aminlerin bazik özelliği), fenoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, fenollerin asitliği).
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Organik Kimyaya Giriş | ||
2 | Alkanlar(strüktür ve adlandırma, stereokimya ve alkanlarda konformasyon) | ||
3 | Alkanlar( fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | ||
4 | Sikloalkanlar (adlandırma, strüktür ve gerginlik kavramı, geometrik izomeri, fiziksel özellikler) | ||
5 | Alkenler (C = C çift bağının yapısı, adlandırma, geometrik izomeri, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | ||
6 | Alkinler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri) | ||
7 | Aromatik hidrokarbonların yapısı, adlandırılması, fiziksel özellikleri ve elde edilmeleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Elektrofil aromatik sübstitüsyon, indüktif etki ve rezonans etkisi, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelme | ||
10 | Alkoller, fenoller, tiyoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, hidrojen bağı, elde edilmeleri, reaksiyonları) | ||
11 | Aldehit ve ketonlar (strüktür, adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | ||
12 | Karboksilli asitler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | ||
13 | Aminler (adlandırılması, strüktürleri, fiziksel özellikleri, esterlerin elde edilmeleri ve reaksiyonları) | ||
14 | Final sınavı |
DERS KİTABI: 1.Hart, H., Craine, L.E., Hart, D.J., Hadad, C.M. (2011). “Organic Chemistry- A Short Cource” Thirteenth edition, Brooks/Cole, USA. YARDIMCI KİTAPLAR: 1.Hart, H., Craine, L.E., Hart, D.J., Hadad, C.M. (2011). Organik Kimya, Palme Yayıncılık 12. Baskıdan Çeviri (Çeviri Editörleri; Tahsin Uyar, Recai İnam)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 6 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 8 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 9 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 10 | 4 |