GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
509002342022 MICROBIOLOGICAL SYSTEMS Ders 2 4 2,00

Lisans


Türkçe


Bu ders mikrobiyal çeşitlilik, popülasyon dinamikleri ve genomiği de göz önüne alarak sistemler perspektifinden mikrobiyolojiye bir giriş yapmayı amaçlamaktadır. Temel Mikrobiyolojik sistemler ve prensiplerinın öğretilmesi ve bu kavramların biyoproses mühendisliği ile ilişkilendirilmesinin sağlanması da amaçlanmaktadır.


Prof. Dr. Rengin ELTEM Prof. Dr. Bahattin TANYOLAÇ


1 Prokaryotik hücre yapısının öğrenilmesi. Prokaryotların bazı hücresel komponentlerinin biyoteknolojik olarak kullanılabilirliği hakkında güncel konuların öğrenilmesi.
2 Çeşitli mikroorganizma gruplarının beslenme ve çevresel istekleri ile kültür ortamlarının kavranması. Prokaryotik hücrelerde enerji üretim mekanizmalarının anlaşılması.
3 Mikroorganizmalarda metabolik regülasyonun gen düzeyinde işleyişinin öğrenilmesi. Metabolik regülasyon mekanizmalarının biyoproses mühendisliğindeki uygulamalarının kavranması.
4 Virüslerin genel karakterleri, replikasyon mekanizmalarının kavranması ve in vivo/in vitro üretim teknikleri konusunda bilgilenilmesi.

Birinci Öğretim


yok


-


Mikrobiyolojiye giriş, prokaryotik hücre biyolojisi, mikrobiyal beslenme, kültür ortamları, mikroorganizmaların metabolizması, mikroorganizmaların fiziksel ihtiyaçları, mikrobiyal büyüme kontrolü, bakterilerde gen regülasyonları, virüsler, Archea ve fungusların incelenmesi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikrobiyolojiye giriş Prokaryotik hücre yapısının incelenmesi
2 Prokaryotlarda transport sistemleri Prokaryotlarda hücre yüzeyindeki yapılar ve hücre içi cisimcikler
3 Mikrobiyal beslenme, kültür ortamları ve endüstriyel biyoproseslerde kullanılan hammaddeler
4 Prokaryotlarda enerji üretim mekanizmaları Fermentasyon ve aerobik solunum
5 Anaerobik solunum Mikrobiyal büyüme
6 Prokaryotlarda gen yapısı, transkripsiyon ve translasyon Enzim aktivitesinin regülasyonu ve biyoproses mühendisliğindeki uygulamalar
7 ARASINAV
8 Prokaryotlarda yaygın global regülasyon mekanizmaları ve biyoproses mühendisliğindeki uygulamalar: Katabolit baskı ve quorum sensing
9 Prokaryotlarda yaygın olan RNA regülasyonları Virüslerin genel özellikleri ve virüs benzeri organizmalar
10 Viral yapı, virüslerin sınıflandırılması. Virüs ve bakteri nükleik asitlerinin tanımlanması. Virüslerin evrimi, yapısı, yaşam döngüleri Bitki hayvan virüsleri, viroid ve prionlar.
11 Virüs genetiği, virüs genetik materyalinin konakçı hücreye aktarılması Bakteri genetiği, genom organizasyonu, yatay gen aktarımları, ekspresyonu, kalıtımı.
12 Mikroorganizmaların büyümesini etkileyen çevresel koşullar
13 Mikrobiyal büyümenin kontrolü ve biyoproses mühendisliğindeki uygulamalar
14 Archeabacteria ve endüstriyel uygulama alanları.
15 Funguslar ve endüstriyel uygulama alanları
16 FİNAL SINAVI

1. Madigan, M. T. Bender, K. S.,. Buckley, D. H., Sattley, W.M., David A. Stahl, D,A. (2020). Brock Biology of Microorganisms, 16th edition, Pearson Education, 2. Tortora, G. J., Funke, B. R., Case, C. L., “Microbiology an Introduction”, Tenth Ed.,Pearson Education, (2010). 3. Schaechter, M. “Encyclopedia of Microbiology” Third Ed., Elsevier, (2009). 4. Okafor, N. “Modern Industrial Microbiology and Biotechnology”, Science Publishers, (2007). 5. Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Biology of Microorganisms”, Pearson Education, (2006). 6. Bauman, R. W. “Microbiology”, Pearson Education, (2004). 7. Atlas, R. M., “Principles of Microbiology”, Wm C. Brown Publishers, (1997).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 70

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek