GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9303035042015 Gıda Toksikolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 1 10,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıdalardaki toksik bileşenler, diyet ve besinlerin mutajenez ve karsinojenezdeki rolleri, gıdaların işlenmesinden kaynaklanan toksinler, ile gıda katkı maddeleri, çevresel kontaminantlar, pestisitler ve antibiyotik kalıntıları da dahil olmak üzere gıdaların güvenliliği ile ilgili yasa ve düzenlemeleri kapsamaktadır.


Dr. Öğretim Üyesi Sumru Sözer Karadağlı


1 Gıdalardaki toksik bileşenler konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip
2 Gıdalarda bulunan mikotoksinler, ağır metaller ve pestisitler konusunda
3 Gıda katkı maddeleri ve kontaminantlarının sağlık üzerindeki etkilerini
4 Gıdalara intolerans ve duyarlılık konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip
5 Gıdalar ve katkı maddelerinin güvenliliği ile ilgili temel prensipler, ilgili

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdalardaki doğal toksinler, Gıdalarda bulunan mikotoksinler, ağır metaller ve pestisitler, Gıda katkı maddeleri ve kontaminantlarının sağlık üzerindeki etkileri, Gıdalara intolerans ve duyarlılık,- Gıdalar ve katkı maddelerinin güvenliliği ile ilgili temel prensipler, ilgili düzenlemeler ve yasalar.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda toksikolojisi ile ilgili temel tanımlamalar
2 Beslenmeyle ilgili toksisiteyi etkileyen faktörler
3 Gıdalardaki doğal toksinler
4 Gıdalarda bulunan mikotoksinler
5 Gıdalarda bulunan ağır metaller ve pestisitler
6 Gıda katkı maddeleri ve kontaminantlarının sağlık üzerindeki etkileri
7 Toksikanların metabolizma ve atılımları
8 8 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
9 Gıdalara intolerans ve duyarlılık
10 Gıdalar ve katkı maddelerinin güvenliliği ile ilgili temel prensipler
11 Gıdalar ve katkı maddeleri ile ilgili düzenlemeler ve yasalar
12 Gıdalarda pişme işlemi sırasında olan kirleticiler ve nitrosaminler
13 Gıdalardaki kimyasal kirleticilerin riskdeğerlendirmeleri
14 sınav

1)Vural, N., “ Toksikoloji“, Ankara Üniversitesi , Eczacılık Fakültesi Yayınları,(1996) 2)Klaasen, C.D., “Casarett and Doull’s Toxicology”, Fifth Edition, McGraw- Hill, (2001) 3)Šimic, B., Kniewald, J., “Toxicological Aspects of Food”, Elsevier Applied Science, (1997)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 13 3 39
Tartışma 7 3 21
Rapor Hazırlama 2 5 10
Rapor Sunma 2 1 2
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 20 4 80
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 20 5 100
Ev Ödevi 3 4 12
Toplam İş Yükü (saat) 298

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 4 5 5 4 5 3 4 5 5
ÖÇ 2 5 4 3 4 4 5 3 4 5 5
ÖÇ 3 5 3 4 4 4 5 3 3 5 5
ÖÇ 4 5 4 4 4 4 5 3 4 5 5
ÖÇ 5 5 4 4 4 4 5 3 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek