Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9303035042015 | Gıda Toksikolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 10,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıdalardaki toksik bileşenler, diyet ve besinlerin mutajenez ve karsinojenezdeki rolleri, gıdaların işlenmesinden kaynaklanan toksinler, ile gıda katkı maddeleri, çevresel kontaminantlar, pestisitler ve antibiyotik kalıntıları da dahil olmak üzere gıdaların güvenliliği ile ilgili yasa ve düzenlemeleri kapsamaktadır.
Dr. Öğretim Üyesi Sumru Sözer Karadağlı
1 | Gıdalardaki toksik bileşenler konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip |
2 | Gıdalarda bulunan mikotoksinler, ağır metaller ve pestisitler konusunda |
3 | Gıda katkı maddeleri ve kontaminantlarının sağlık üzerindeki etkilerini |
4 | Gıdalara intolerans ve duyarlılık konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip |
5 | Gıdalar ve katkı maddelerinin güvenliliği ile ilgili temel prensipler, ilgili |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıdalardaki doğal toksinler, Gıdalarda bulunan mikotoksinler, ağır metaller ve pestisitler, Gıda katkı maddeleri ve kontaminantlarının sağlık üzerindeki etkileri, Gıdalara intolerans ve duyarlılık,- Gıdalar ve katkı maddelerinin güvenliliği ile ilgili temel prensipler, ilgili düzenlemeler ve yasalar.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda toksikolojisi ile ilgili temel tanımlamalar | ||
2 | Beslenmeyle ilgili toksisiteyi etkileyen faktörler | ||
3 | Gıdalardaki doğal toksinler | ||
4 | Gıdalarda bulunan mikotoksinler | ||
5 | Gıdalarda bulunan ağır metaller ve pestisitler | ||
6 | Gıda katkı maddeleri ve kontaminantlarının sağlık üzerindeki etkileri | ||
7 | Toksikanların metabolizma ve atılımları | ||
8 | 8 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması | ||
9 | Gıdalara intolerans ve duyarlılık | ||
10 | Gıdalar ve katkı maddelerinin güvenliliği ile ilgili temel prensipler | ||
11 | Gıdalar ve katkı maddeleri ile ilgili düzenlemeler ve yasalar | ||
12 | Gıdalarda pişme işlemi sırasında olan kirleticiler ve nitrosaminler | ||
13 | Gıdalardaki kimyasal kirleticilerin riskdeğerlendirmeleri | ||
14 | sınav |
1)Vural, N., “ Toksikoloji“, Ankara Üniversitesi , Eczacılık Fakültesi Yayınları,(1996) 2)Klaasen, C.D., “Casarett and Doull’s Toxicology”, Fifth Edition, McGraw- Hill, (2001) 3)Šimic, B., Kniewald, J., “Toxicological Aspects of Food”, Elsevier Applied Science, (1997)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 3 | 39 |
Tartışma | 7 | 3 | 21 |
Rapor Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
Rapor Sunma | 2 | 1 | 2 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 20 | 4 | 80 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 20 | 5 | 100 |
Ev Ödevi | 3 | 4 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 298 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 |