GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9303045442012 Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi Yöntemleriyle Doğal Kaynaklı Etkin Maddelerin İncelenmesi Seçmeli Ders Grubu 1 1 12,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi ile yapılabilecek çalışmalar konusunda teorik ve pratik bilgiler vermektir.


Prof.Dr. Bijen Kıvçak, Prof.Dr. Nehir Somer, Prof.Dr. Gülen İrem Kaya, Prof.Dr. Hüsniye Kayalar, Prof.Dr. Buket Bozkurt, Prof.Dr. Tuğçe Fafal, Doç.Dr. Ahmet Emir, Doç.Dr. Ceren Emir, Dr.Öğr.Üyesi. Burcu Sümer Tüzün


1 HPLC cihazı ile bitkisel materyaldeki sekonder bileşiklerin kalitatif ve kantitatif tayinini yapabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kromatografi ve HPLC ile ilgili temel terimler, bitkisel materyallerden sekonder metabolitlerin ayırımı ve izolasyonu,miktar tayini çalışmaları için temel validasyon çalışmaları


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kromatografi nedir? Ayırımın dayandığı ilkelere göre kaça ayrılır? Sıvı Kromatografisi nedir? Çeşitleri nelerdir? HPLC aleti ve kısımlarının tanıtılması
2 Sabit faz, mobil faz ne demektir? Sabit faz olarak neler kullanılır, nasıl hazırlanır? Mobil faz olarak hangi solvanlar seçilir? HPLC – Agilent yazılımının tanıtılması
3 HPLC’de kullanılan kolon tipleri nelerdir? Kolon dolgu maddeleri nelerdir? Kolon takma, çıkarma ve kolonun şartlanması
4 HPLC’de kullanılan pompalar ve enjeksiyon sistemleri nelerdir? Mobil faz seçimi ve hazırlanması
5 HPLC’de kullanılan dedektörler hangileridir? Dedektör seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? Kalitatif analiz için standart maddelerin hazırlanması ve enjeksiyonu
6 Normal faz, ters faz;internal standart external standart alıkonma zamanı, nedir? Sıcaklığın ve diğer şartların ayırıma etkileri nelerdir? Kalitatif analiz için standart maddelerin hazırlanması ve enjeksiyonu
7 İzokratik ve gradient elüsyon metodu ne demektir, kullanımlarının yararları nelerdir? Droglardan çeşitli solvanlarla farklı ekstrelerin hazırlanması
8 HPLC’de otomasyon Drogdan çeşitli solvanlarla farklı ekstrelerin hazırlanması
9 LC ile birlikte uygulanabilen sistemler (LC-MS) LC ile birlikte uygulanabilen sistemler (LC-MS)
10 HPLC’de Kalitatif Analiz Kantitatif analiz için standart maddelerin farklı konsantrasyonlarının hazırlanması,doğrusallığın tespit edilmesi
11 HPLC’de Kantitatif Analiz Doğrusallığın kontrolü
12 HPLC’de Kantitatif Analiz’de Validasyonun Önemi Tekrarlanabilirliğin kontrolü
13 HPLC'de Kantitatif Analizde Validasyonun Önemi Tekrarlanabilirliğin Kontrolü
14 Validasyon Parametreleri; Doğrusallık,Tekrar Edilebilirlik Geri alınabilirliğin kontrolü
15 Validasyon Parametreleri; Doğrusallık, Tekrar Edilebilirlik Geri Alınabilirliğin Kontrolü
16 Validasyon Parametreleri; Geri Kazanım,Sağlamlık Sağlamlığın kontrol edilmesi

1. Enstrümental Gıda Analizleri-I (Yüksek Basıçlı Sıvı Kromatografisi) Prof. Dr. Yaşar Hışıl,1999, Ege Üniversitesi Basımevi,Bornova 2. Farmakognozi 3-4 Pratik Dersi (Ders Notları ve Çalışma Raporları) Prof.Dr. Tekant Gözler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 4 56
Rapor Hazırlama 3 10 30
Rapor Sunma 3 1 3
Seminer 3 2 6
Bireysel Çalışma 14 5 70
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 5 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Rapor 3 30 90
Ev Ödevi 2 1 2
Toplam İş Yükü (saat) 361

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22
ÖÇ 1 5 4 5 3 3 5 3 5 5 5 5 4 5 5 5 5 3 5 3 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek