Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9303045442012 | Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi Yöntemleriyle Doğal Kaynaklı Etkin Maddelerin İncelenmesi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 12,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi ile yapılabilecek çalışmalar konusunda teorik ve pratik bilgiler vermektir.
Prof.Dr. Bijen Kıvçak, Prof.Dr. Nehir Somer, Prof.Dr. Gülen İrem Kaya, Prof.Dr. Hüsniye Kayalar, Prof.Dr. Buket Bozkurt, Prof.Dr. Tuğçe Fafal, Doç.Dr. Ahmet Emir, Doç.Dr. Ceren Emir, Dr.Öğr.Üyesi. Burcu Sümer Tüzün
1 | HPLC cihazı ile bitkisel materyaldeki sekonder bileşiklerin kalitatif ve kantitatif tayinini yapabilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kromatografi ve HPLC ile ilgili temel terimler, bitkisel materyallerden sekonder metabolitlerin ayırımı ve izolasyonu,miktar tayini çalışmaları için temel validasyon çalışmaları
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Kromatografi nedir? Ayırımın dayandığı ilkelere göre kaça ayrılır? Sıvı Kromatografisi nedir? Çeşitleri nelerdir? | HPLC aleti ve kısımlarının tanıtılması | ||
2 | Sabit faz, mobil faz ne demektir? Sabit faz olarak neler kullanılır, nasıl hazırlanır? Mobil faz olarak hangi solvanlar seçilir? | HPLC – Agilent yazılımının tanıtılması | ||
3 | HPLC’de kullanılan kolon tipleri nelerdir? Kolon dolgu maddeleri nelerdir? | Kolon takma, çıkarma ve kolonun şartlanması | ||
4 | HPLC’de kullanılan pompalar ve enjeksiyon sistemleri nelerdir? | Mobil faz seçimi ve hazırlanması | ||
5 | HPLC’de kullanılan dedektörler hangileridir? Dedektör seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? | Kalitatif analiz için standart maddelerin hazırlanması ve enjeksiyonu | ||
6 | Normal faz, ters faz;internal standart external standart alıkonma zamanı, nedir? Sıcaklığın ve diğer şartların ayırıma etkileri nelerdir? | Kalitatif analiz için standart maddelerin hazırlanması ve enjeksiyonu | ||
7 | İzokratik ve gradient elüsyon metodu ne demektir, kullanımlarının yararları nelerdir? | Droglardan çeşitli solvanlarla farklı ekstrelerin hazırlanması | ||
8 | HPLC’de otomasyon | Drogdan çeşitli solvanlarla farklı ekstrelerin hazırlanması | ||
9 | LC ile birlikte uygulanabilen sistemler (LC-MS) | LC ile birlikte uygulanabilen sistemler (LC-MS) | ||
10 | HPLC’de Kalitatif Analiz | Kantitatif analiz için standart maddelerin farklı konsantrasyonlarının hazırlanması,doğrusallığın tespit edilmesi | ||
11 | HPLC’de Kantitatif Analiz | Doğrusallığın kontrolü | ||
12 | HPLC’de Kantitatif Analiz’de Validasyonun Önemi | Tekrarlanabilirliğin kontrolü | ||
13 | HPLC'de Kantitatif Analizde Validasyonun Önemi | Tekrarlanabilirliğin Kontrolü | ||
14 | Validasyon Parametreleri; Doğrusallık,Tekrar Edilebilirlik | Geri alınabilirliğin kontrolü | ||
15 | Validasyon Parametreleri; Doğrusallık, Tekrar Edilebilirlik | Geri Alınabilirliğin Kontrolü | ||
16 | Validasyon Parametreleri; Geri Kazanım,Sağlamlık | Sağlamlığın kontrol edilmesi |
1. Enstrümental Gıda Analizleri-I (Yüksek Basıçlı Sıvı Kromatografisi) Prof. Dr. Yaşar Hışıl,1999, Ege Üniversitesi Basımevi,Bornova 2. Farmakognozi 3-4 Pratik Dersi (Ders Notları ve Çalışma Raporları) Prof.Dr. Tekant Gözler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 |
Rapor Hazırlama | 3 | 10 | 30 |
Rapor Sunma | 3 | 1 | 3 |
Seminer | 3 | 2 | 6 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Rapor | 3 | 30 | 90 |
Ev Ödevi | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 361 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 |