Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9303105012009 | Genel Mikrobiyoloji | Ders | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste öğrencilerin; mikroorganizmaların yapılarını, çoğalma şekillerini, patojenite ve virülans faktörlerini, konak-mikroorganizma ilişkilerini, dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerini, antimikrobiyallerin etki mekanizmaları, etki spektrumları ile onlara karşı gelişen direnç mekanizmalarını öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. ŞAFAK ERMERTCAN
1 | Mikroorganizmaları sınıflandırabilme |
2 | Bakterilerin hücre yapısını tanımlayabilme |
3 | Bakterilerdeki metabolik süreçleri, beslenme ve üreme özelliklerini anlatabilme |
4 | Virüslerin yapılarını ve çoğalma şekillerini tanımlayabilme |
5 | Mantarları yapısal özelliklerine göre sınıflandırabilme |
6 | Konak ile mikroorganizmalar arasındaki etkileşim şekillerini anlatabilme |
7 | Mikroorganizmalara ait virülans faktörlerini sıralayabilme ve konakta infeksiyon oluşum sürecini anlatabilme |
8 | Mikroorganizmalara etki eden fiziksel etmenleri sıralayabilme |
9 | Etki mekanizmalarına göre dezenfektan maddeleri sayabilme |
10 | Sterilizasyon yöntemlerini ve kullanım alanlarını anlatabilme |
11 | Antimikrobiyal ilaçları etki mekanizmalarına göre sınıflandırabilme |
12 | Antimikrobiyal ajanların yapılarını ve etki spektrumlarını anlatabilme |
13 | Bakterilerde antimikrobiyallere karşı gelişen direnç mekanizmalarını sınıflandırabilme |
Yok
Yok
Mikroorganizmaların yapıları, metabolizmaları, üremeleri ve virülans faktörleri, sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, antimikrobiyal ilaçlar, etki spektrumları ve bunlara karşı gelişen direnç mekanizmaları gibi konuları kapsar.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye giriş ve bakterilerin genel özellikleri | Laboratuarda çalışma kuralları | ||
2 | Bakterilerin metabolizmaları ve üremeleri | Laboratuarda kullanılan araç gereçler | ||
3 | Virüslerin genel özellikleri | Mikroskop kullanımı | ||
4 | Mantarların genel özellikleri | Bakterilerin morfolojik özellikleri | ||
5 | Mikroorganizma-konak ilişkileri | Bakterilerin diğer özellikleri | ||
6 | Bakterilerde patojenite ve virulans faktörleri | Basit boyama yöntemi | ||
7 | Mikroorganizmalara etki eden fiziksel etmenler, Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar | Gram boyama yöntemi | ||
8 | Sterilizasyon ve sterilizasyon yöntemleri | Kapsül boyama yöntemi | ||
9 | Ara sınav | Asidorezistan boyama yöntemi | ||
10 | Antibiyotik kullanım ilkeleri ve antibiyotik direnç mekanizmaları | Ekim yöntemleri | ||
11 | Beta laktam antibiyotikler | Mantarların yapısal özellikleri | ||
12 | Aminoglikozitler, kloramfenikol, tetrasiklinler, tigesiklin ve trimetoprim-sülfametoksazol | Maya mantarlarının incelenmesi | ||
13 | Makrolitler, linkozamitler, streptograminler, ketolitler, fusidik asit ve linezolit | Küf mantarlarının incelenmesi | ||
14 | Kinolonlar, glikopeptidler, lipopeptidler, polimiksinler, metronidazol, rifamisin, fosfomisin ve mupirosin | Mantar kültürleri | ||
15 | Antitüberkülo, antiviral ve antifungaller | Tüberküloz basillerinin kültürü | ||
16 | Final Sınavı |
- Levinson W., Jawetz E., “ Medical Microbiology and Immunology”, Mc Graw Hill, sixth edition (2000) - Brooks G. F., Butel J. S., Morse S. A., “Medical Microbiology”, Mc Graw Hill, twenty second edition (2001) - Willke-Topcu A., Söyletir G., Doğanay M. “Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi” 3. Baskı Nobel Tıp Kitabevleri (2008) - Başustaoğlu AC, Yıldıray ŞT, Tanyüksel M, Yapar M. “Tıbbi Mikrobiyoloji”, Atlas Kitapçılık (2010) - Yenen OŞ. Jawetz Melnick Adelbergs “Tıbbi Mikrobiyoloji”, Nobel Tıp Kitabevleri (2014)
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Ev Ödevi | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 15 | 2 | 30 |
Rapor Hazırlama | 7 | 4 | 28 |
Rapor Sunma | 7 | 2 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 15 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 28 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 217 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 6 | 3 | 2 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 8 | 3 | ||||||||||||
ÖÇ 9 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 10 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 11 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 12 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 13 | 5 |