Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9303105052006 | Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Mikroorganizmaların üretilme koşulları, üretimde kullanılan besiyerlerinin bileşimine giren temel bileşenler ve katkı maddeleri, hazırlama metotları ve kullanım amaçları hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve istenilen mikroorganizma için uygun besiyer(ler)ini seçmelerini sağlamaktır
Doç. Dr. Bayrı Eraç
1 | Mikroorganizmaların üremesini etkileyen temel faktörleri listeleyebilme |
2 | Mikroorganizmaların üremesi için gerekli temel besin maddelerini listeleyebilme |
3 | Besiyerlerini çeşitli kriterlere göre sınıflayabilme |
4 | Fakültatif anaerop ve zorunlu anaerop bakteriler ile mantarların üretilmesinde kullanılan besiyerlerini listeleyebilme |
5 | Temel besiyerlerini hazırlayabilme ve gereken kalite kontrol testlerini değerlendirebilme |
6 | Besiyerlerine ekim ve inkübasyon koşullarını tayin edebilme |
7 | Üretilmesi istenen bir mikroorganizma için uygun besiyerini, ekim yöntemini ve inkübasyon koşulunu belirleyebilme |
Yok
Yok
Mikroorganizma metabolizmasının temel özellikleri ve mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler. Mikroorganizmaların temel besin kaynakları, besiyerlerinin sınıflandırılması ve hazırlama yöntemleri. Fakültatif anaerop ve zorunlu anaerop bakteriler ile mantarların üretilmesinde kullanılan temel besiyerlerinin özellikleri. Besiyerlerinin kalite kontrolü. Besiyerlerine başlıca ekim yöntemleri ve kültür koşulları.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Mikroorganizma metabolizması | Mikrobiyoloji laboratuvarının tanıtımı ve güvenlik kuralları | ||
2 | Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler | Besiyeri hazırlanmasında kullanılan madde-malzeme ve cihazların gösterilmesi ve özellikleri | ||
3 | Mikroorganizmaların temel besin kaynakları | Besiyerlerinin konulacağı tüp, petri, şişe gibi malzemelerin sterilizasyonu | ||
4 | Besiyerlerinin sınıflandırılması, genel hazırlama yöntemleri | Örnek bir besiyerinin hazırlaması, sterilizasyonu ve dökümü | ||
5 | Enterobacteriaceae üyelerinin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri | Enterobacteriaceae üyelerinin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması | ||
6 | Diğer Gram(-) ve Gram(+)bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri | Diğer Gram(-) ve Gram(+)bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması | ||
7 | Anaerop bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri | Anaerop bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması | ||
8 | Arasınav | |||
9 | Mantarların üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri | Mantarların üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması | ||
10 | Güç üreyen bakerilerin üretilmesinde kullanılan besiyerlerinin özellikleri | Mycobacterium tuberculosis, Haemophilus influenzae gibi bakterilerin üretilmesinde kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması | ||
11 | Sık kullanılan besiyerlerinin özellikleri | Sık kullanılan bazı örnek besiyerlerinin hazırlanması | ||
12 | Besiyerlerinin kalite kontrolü | Kalite kontrol uygulaması | ||
13 | Besiyerlerine ekim yöntemleri ve Kültür (inkübasyon) şartları | Ekim yöntemleri uygulaması ve İnkübasyon için kullanılan ekipmanların kullanımı | ||
14 | Dönem ödevi sunumları | Dönem ödevi sunumları | ||
15 | Dönem ödevi sunumları | Dönem ödevi sunumları | ||
16 | Final Sınavı |
1. Murray PR, Baron EJ, Jorgensen JH, Landry ML, Pfaller MA. Manual of Clinical Microbiology. ASM Press 9th ed., 2007. 2. Ustaçelebi Ş. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitapevi, 1. baskı, Ankara, 1999 3. Bilgehan, H. Klinik Mikrobiyolojik Tanı. Fakülteler Kitabevi, 1. baskı, İzmir, 1992
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 |
Rapor Hazırlama | 1 | 40 | 40 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 241 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | 5 | 3 |