GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9303105052006 Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Mikroorganizmaların üretilme koşulları, üretimde kullanılan besiyerlerinin bileşimine giren temel bileşenler ve katkı maddeleri, hazırlama metotları ve kullanım amaçları hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve istenilen mikroorganizma için uygun besiyer(ler)ini seçmelerini sağlamaktır


Doç. Dr. Bayrı Eraç


1 Mikroorganizmaların üremesini etkileyen temel faktörleri listeleyebilme
2 Mikroorganizmaların üremesi için gerekli temel besin maddelerini listeleyebilme
3 Besiyerlerini çeşitli kriterlere göre sınıflayabilme
4 Fakültatif anaerop ve zorunlu anaerop bakteriler ile mantarların üretilmesinde kullanılan besiyerlerini listeleyebilme
5 Temel besiyerlerini hazırlayabilme ve gereken kalite kontrol testlerini değerlendirebilme
6 Besiyerlerine ekim ve inkübasyon koşullarını tayin edebilme
7 Üretilmesi istenen bir mikroorganizma için uygun besiyerini, ekim yöntemini ve inkübasyon koşulunu belirleyebilme


Yok


Yok


Mikroorganizma metabolizmasının temel özellikleri ve mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler. Mikroorganizmaların temel besin kaynakları, besiyerlerinin sınıflandırılması ve hazırlama yöntemleri. Fakültatif anaerop ve zorunlu anaerop bakteriler ile mantarların üretilmesinde kullanılan temel besiyerlerinin özellikleri. Besiyerlerinin kalite kontrolü. Besiyerlerine başlıca ekim yöntemleri ve kültür koşulları.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikroorganizma metabolizması Mikrobiyoloji laboratuvarının tanıtımı ve güvenlik kuralları
2 Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler Besiyeri hazırlanmasında kullanılan madde-malzeme ve cihazların gösterilmesi ve özellikleri
3 Mikroorganizmaların temel besin kaynakları Besiyerlerinin konulacağı tüp, petri, şişe gibi malzemelerin sterilizasyonu
4 Besiyerlerinin sınıflandırılması, genel hazırlama yöntemleri Örnek bir besiyerinin hazırlaması, sterilizasyonu ve dökümü
5 Enterobacteriaceae üyelerinin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri Enterobacteriaceae üyelerinin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması
6 Diğer Gram(-) ve Gram(+)bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri Diğer Gram(-) ve Gram(+)bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması
7 Anaerop bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri Anaerop bakterilerin üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması
8 Arasınav
9 Mantarların üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan besiyerleri Mantarların üretilmesi ve tanımlanmasında kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması
10 Güç üreyen bakerilerin üretilmesinde kullanılan besiyerlerinin özellikleri Mycobacterium tuberculosis, Haemophilus influenzae gibi bakterilerin üretilmesinde kullanılan örnek besiyerlerinin hazırlanması
11 Sık kullanılan besiyerlerinin özellikleri Sık kullanılan bazı örnek besiyerlerinin hazırlanması
12 Besiyerlerinin kalite kontrolü Kalite kontrol uygulaması
13 Besiyerlerine ekim yöntemleri ve Kültür (inkübasyon) şartları Ekim yöntemleri uygulaması ve İnkübasyon için kullanılan ekipmanların kullanımı
14 Dönem ödevi sunumları Dönem ödevi sunumları
15 Dönem ödevi sunumları Dönem ödevi sunumları
16 Final Sınavı

1. Murray PR, Baron EJ, Jorgensen JH, Landry ML, Pfaller MA. Manual of Clinical Microbiology. ASM Press 9th ed., 2007. 2. Ustaçelebi Ş. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitapevi, 1. baskı, Ankara, 1999 3. Bilgehan, H. Klinik Mikrobiyolojik Tanı. Fakülteler Kitabevi, 1. baskı, İzmir, 1992


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Ev Ödevi 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 4 56
Rapor Hazırlama 1 40 40
Rapor Sunma 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Quiz için Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 241

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 4 5
ÖÇ 2 4 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 4 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek