GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9303105112006 Özel Mikrobiyoloji I Seçmeli Ders Grubu 1 1 9,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bakterilerin temel özelliklerini, yaptıkları hastalıkları ve bu hastalıkların epidemiyolojisini ve korunma yollarını öğrencilerin kavrayabilmesini sağlamaktır.


Prof. Dr. Mine Hoşgör-Limoncu, M.D.


1 İnsanlarda infeksiyona neden olan bakterilerin temel mikrobiyolojik özelliklerini kavrayabilme
2 İnsanlarda sıklıkla infeksiyona neden olan bakterilerin morfolojik ve üreme özelliklerini anlatabilme
3 İnsanlarda sıklıkla infeksiyona neden olan bakterilerin virülans faktörlerini, antijenik yapılarını, toksinlerini ve enzimlerini listeleyebilme
4 Bakteriyel patogenezi açıklayabilme
5 Bakteriyel hastalıkların bulaşma yollarını listeyebilme
6 Bakteriler ve yaptıkları hastalıkları ilişkilendirebilme
7 İnfeksiyonlardan nasıl korunulacağını kavrayabilme
8 Antimikrobiyalleri ve hastalıklarda kullanımlarını kavrayabilme


Yok


Yok


Gram pozitif koklar, Gram negatif koklar, Gram pozitif basiller, Gram negatif basiller, anaerobik patojen bakteriler ve neden oldukları infeksiyonlar. Uygulamalarda bu bakterilerin özellikleri incelenerek identifikasyonları yapılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, kapsamı Demonstrasyon
2 Enterobacteriaceae ailesinin genel özellikleri İdentifikasyon testleri
3 Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter İdentifikasyon testleri
4 Salmonella, Shigella ,Proteus, Yersinia türleri İdentifikasyon testleri
5 Vibrio türleri, Aeromonas, Plesiomonas, Campylobacter, Helicobacter Demonstrasyon
6 Pseudomonas ve diğer nonfermentatif bakteriler İdentifikasyon testleri
7 Stafilokokların genel özellikleri ve toksinleri (Makale kritik etme) İdentifikasyon testleri
8 Staphylococcus aureus ve koagülaz negatif stafilokoklar İdentifikasyon testleri
9 Ara sınav
10 Streptokokların genel özellikleri ve toksinleri İdentifikasyon testleri
11 Streptokok türleri ve özellikleri İdentifikasyon testleri
12 Gram (+) sporlu basiller; Bacillus türleri İdentifikasyon testleri
13 Clostiridium’ların genel özellikleri, C. tetani, C.perfringens ve C.botulinum Hazır preparat incelenmesi
14 Gram (+) sporsuz basiller;Corynebacterium diphtheriae, Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathiae (Rapor sunma) Hazır preparat incelenmesi
15 Haemophilus türleri, Bordetella pertussis (Rapor sunma) Demonstrasyon
16 Final Sınavı

•Brooks GF, Butel JS, Morse SA., “Medical Microbiology”, Mc Graw Hill, twenty third edition, 2004. •Elmer W. Koneman, Stephen D. Allen, William M., Ph.D. Janda, Paul C. Schreckenberger, Washington C., Jr., M.D. Winn, “Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology” 6th edition, 2005. •Willke-Topçu A, Söyletir G, Doğanay M. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji. Nobel Tıp Kitapları, 3. baskı, İstanbul, 2008. •Ustaçelebi Ş. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitapevi, 1. baskı, Ankara, 1999.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Laboratuvar 1 20
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 4 56
Tartışma 5 3 15
Soru-Yanıt 20 2 40
Rapor Hazırlama 2 10 20
Rapor Sunma 2 4 8
Makale Kritik Etme 1 3 3
Bireysel Çalışma 4 5 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 10 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 15 30
Okuma 3 5 15
Toplam İş Yükü (saat) 259

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 0 5
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek